Čaputová bude muset s Ficem dál počítat, upozorňuje slovenský politolog

  19:00aktualizováno  21:01
(Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Ve slovenských prezidentských volbách je dobojováno, v Grasalkovičově paláci zasedne právnička Zuzana Čaputová. Nyní bude zápasit především s tím, že v parlamentu sedí představitelé stran Směr-SD, kteří nepovažují za rovnocenného partnera. Alternativa za vládní stranu však na Slovensku není, říká v rozhovoru pro iDNES.cz slovenský politolog Pavol Baboš.
Volební plakát Zuzany Čaputové. (30. března 2019)

Volební plakát Zuzany Čaputové. (30. března 2019) | foto: AP

Maroš Šefčovič během projevu, ve kterém uznal porážku, mimo jiné řekl, že by se bez podpory slovenské vládní strany Směr-SD do druhého kola nedostal. Právě tuto podporu mu však jeho odpůrci vyčítají. Někteří poznamenali, že by bez Směru volby možná i vyhrál. Co si o tom myslíte?
Bez podpory Směru by volby určitě nevyhrál, pokud by začal s kampaní osm týdnů před volbami jako teď. Až koncem ledna totiž oznámil, že do toho jde. Je možné, že by byl velmi dobrým kandidátem a že by i vyhrál první kolo, pokud by začal s kampaní loni v létě jako Zuzana Čaputová nebo Robert Mistrík. Zároveň, pokud by nebyl kandidátem Směru, mohl svou kampaň vést jinak. 

Šefčovič velmi otevřeně projevoval liberálnější a prodemokratické názory k různým tématům, ale jako kandidát Směru měl jisté limity. K některým věcem se nechtěl vyjadřovat. Musel mlžit, a to mu uškodilo. Mnohé věci byly pro Směr jednoduše kontroverzní. 

Například u volby generálního prokurátora se v tom dostal asi nejdál. V televizi Markíza ho moderátor dotlačil k odpovědi, že to, jak volili poslanci Směru, byla chyba. Také ho tlačili k vyjádření názoru na poslance a místopředsedu parlamentu Martina Glváče, který měl sms kontakty s Marianem Kočnerem. Ten je nyní podezřelý z vraždy Jána Kuciaka. To byly pro Maroše Šefčoviče velmi nepříjemné věci a on často nemohl jít proti straně, která ho nominovala.

Jak moc mu uškodila nepopularita Směru?
Pro mnohé voliče, kteří chtěli proevropského a prodemokratického kandidáta, byl prostě nepřijatelný. A pokud se máme bavit o číslech, bylo to pěkně vidět na výsledcích prvního kola. On jednoduše neměl vyšší podporu, než mívá strana Směr v preferencích. Šefčovič, možná plus nějaké procento, dosáhl na potenciál Směru a nedokázal ho překročit.

Volební účast byla ještě nižší než v prvním kole a na Slovensku historicky vůbec nejnižší v prezidentských volbách. Volební komisaři v severoslovenské Čadci odhadovali, že za to mohlo pěkné počasí a také fakt, že ve druhém kole byli jen liberální kandidáti. Voliči Štefana Harabina nebo Mariana Kotleby si tak neuměli vybrat a zůstali doma.
To bych považoval za jeden z top dvou důvodů. Ten druhý faktor je „jasný vítěz“. Jednak výsledky prvního kola, ale i průzkumy po prvním kole ukazovaly, že Zuzana Čaputová to má téměř jisté. Takže si spousta lidí mohla myslet, že zas o tolik nejde. Ale to platí pro příznivce obou kandidátů. Nejenže si příznivci Čaputové mohli říct, že už nemusí jít volit, ale i Šefčovičovi příznivci mohli mít druhé kolo za jasně prohrané. A ve výsledku je rozdíl mezi oběma kandidáty téměř takový, jako ukazovaly průzkumy.

Čaputová se ve vítězném projevu obrátila na voliče protikandidátů a řekla, že se bude po dobu svého mandátu ucházet i o jejich důvěru. Co by měla udělat, aby Slovensko nezůstalo po volbách rozdělené tak, jako to vidíme třeba v Česku? 
To je těžké říct, protože společnost rozděluje mnoho věcí. A někdy to vypadá, že spousta lidí chce příliš rychlá řešení. Ale určité problémy se nedají vyřešit za pár dní nebo týdnů. O co by se mohla pokusit, je pokračovat v debatě, kterou otevřel prezident Andrej Kiska. Zvýraznit a neustále zdůrazňovat, že se některé věci nezmění za týden a už vůbec ne, pokud na nich nebudeme pracovat. V tomto vidím její úlohu.

Slovenský politolog Pavol Baboš

Slovenský politolog Pavol Baboš pracoval v minulosti jako novinář. V současnosti se zabývá politickými institucemi na trhu práce, hospodářskou politikou nebo korupcí. Baboš absolvoval odborné stáže ve Washingtonu, Bruselu nebo Tartu. Pravidelně publikuje v odborných zahraničních časopisech i slovenských médiích.

Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislavě

Zuzana Čaputová ovšem nebude oblíbená u vládních stran Směr a SNS. Ještě jsem neviděl reakce předsedů Roberta Fica a Andreje Danka, ale vzhledem k jejich vyhraněným názorům před volbami se jim podle mě bude se Zuzanou Čaputovou velmi těžko vést jakákoliv diskuze. Velmi těžko ji budou akceptovat jako rovnocenného partnera. 

Čaputová už řekla, že pro ni je partnerem v debatě Peter Pellegrini jako premiér. Víc než Fico jako předseda Směru. Prakticky to má jeden problém – tu stranu ovládá Robert Fico a ne Peter Pellegrini. Pokud bude chtít Zuzana Čaputová něco prosadit u strany Směr, bez Roberta Fica to nepůjde. Alespoň ne v dohledné době.

Co ji v nejbližší době čeká? Mluví se o volbě generálního prokurátora.
Ta by měla být až příští rok, pak volba ústavních soudců, u které se nyní blíží druhé kolo a zatím to vypadá, že nebude dostatečný počet kandidátů. Třetí kolo tedy asi počká na ni. Ústavní soudci a generální prokurátor pro ni podle mě budou ty největší výzvy. Mimo jiné kvůli tomu, že obsazení těchto funkcí je vnímáno jako největší problém na Slovensku. 

Čekají ji tedy širší témata, která se týkají spravedlnosti a justice. Do toho zapadá už i to, co se včera objevilo v italské televizi – hovory mezi (Ficovou exporadkyní) Máriou Troškovou a (italským podnikatelem) Antoninom Vadalou, který se měl chlubit, že si koupil ředitele tajné služby. Myslím si, že toto bude téma, do kterého se Zuzana Čaputová vloží. Ale jak to udělá a čeho vlastně může dosáhnout, se těžko předvídá.

Jak hodnotíte volby? Končí doba Směru?
Směr klesá už dlouho, ale netroufal bych si to říct s takovou rozhodností. Hlavním důvodem je, že pro voliče Směru tu momentálně není žádná alternativa. Žádná jiná politická strana nemá dostatečně dobrý sociální program, nesnaží se komunikovat se sociálně slabšími vrstvami a důchodci. 

Průměrný věk voliče Směru je okolo 55 let. Většina jeho voličů je v důchodovém věku nebo v důchodu. To je velká část populace, kolem milionu lidí na Slovensku pobírá starobní důchod. A s těmito lidmi jiné politické strany buď nemluví, nebo to dělají velmi nestandardně. Proto podle mě Směr bude preferenčně vysoko ještě velmi dlouho.

Šefčovič další politické ambice nemá, bude pokračovat jako eurokomisař

To znamená, že se Zuzana Čaputová bude muset smířit s tím, že Směr může mít ještě třeba i za dva tři roky většinu v parlamentu?
Musí s tím počítat, ale samozřejmě to není jisté. Spousta věcí se může změnit. Andrej Kiska plánuje, že se nějakým způsobem zapojí do stranické politiky. Nevíme, zda se spojí s Progresivním Slovenskem, poslancem Miroslavem Beblavým či někým jiným. Pokud by se tady vytvořila velmi široká koalice, je možné, že předběhnou Směr. Ale i tak musí Zuzana Čaputová počítat s tím, že v příštích pěti letech bude Směr relevantní politická strana.

Čím tedy Zuzana Čaputová nejvíce zaujala voliče?
Upřímností. Téměř žádné otázce se nesnažila vyhnout. I když věděla, že její odpovědi jsou pro většinovou společnost nepříjemné, svůj názor řekla. 

Toto bylo velmi nevídané, protože na Slovensku i liberálnější politici v různých zákulisních rozhovorech přiznali, že by hlasovali pro zákon, který by párům stejného pohlaví přiznal větší práva, ale nikdy by se ho neodvážili navrhnout. Jednoduše nechtějí být s tím tématem spojovaní. A Zuzana Čaputová se nebála a rovnou řekla, co si myslí. Ale zároveň vždy řekla, že s tím jako prezidentka nebude nic dělat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...