Slováci volili prezidenta. Rozhodovali se mezi Čaputovou a Šefčovičem

  6:00aktualizováno  16:37
Slováci v sobotu rozhodovali, jestli se jejich příštím prezidentem stane právnička Zuzana Čaputová, nebo eurokomisař Maroš Šefčovič. Ani jeden z kandidátů si netroufá říct, zda má větší naději na výhru. Volby se zatím podle policie obešly zcela bez incidentů. Jméno nástupce prezidenta Andreje Kisky by mělo být známo v noci na neděli.
Zuzana Čaputová volila v Pezinoku s celou svojí rodinou. (30. března 2019)

Zuzana Čaputová volila v Pezinoku s celou svojí rodinou. (30. března 2019) | foto: Reuters

Slováci hlasovali od sobotních sedmi hodin ráno, volební místnosti se zavřely dvě hodiny před půlnocí. Statistický úřad začne brzy zveřejňovat dílčí výsledky hlasování. 

Šefčovič odevzdal svůj hlas v deset hodin dopoledne na Základní škole A. Dubčeka v Bratislavě, Čaputová odvolila ve čtyři hodiny odpoledne v mateřské škole v Pezinoku. Vrcholní politici Slovenska během dne vybízeli obyvatele k účasti na volbách.

Slovenské úřady zatím nehlásily žádné vážnější problémy, které by ovlivnily průběh hlasování. 

„Výsledek bude to záležet na tom, jaká bude volební účast. Apeluji na to, aby účast byla co nejvyšší,“ prohlásil v sobotu Šefčovič. Podle něj je důležité, aby nový prezident byl zvolen co možno největším počtem voličů. Dopoledne odvolil také úřadují prezident Andrej Kiska a premiér Peter Pellegrini.  

Čaputová v sobotu uvedla, že ve druhém rozhodujícím kole voleb očekává těsnější výsledek než v případě toho prvního „Zatím to beru s velkým respektem. Ten poměr sil se mohl přeskupit,“ řekla.  

Šedesátiletá učitelka Anna volila v severoslovenské Čadci právě Čaputovou. Nemá totiž za sebou skandály, což by podle ní žádný správný prezident neměl mít. Čtyřiatřicetiletý Jan naopak dal svůj hlas Šefčovičovi. „Správný prezident by měl umět nějaký světový jazyk a jít do konfliktu. Neměl by se bát projevit svůj názor a jednat s vládou,“ myslí si Jan. 

Čaputová se v průběhu kampaně označila za symbol změny a volání po spravedlivém a férovém Slovensku. Pětačtyřicetiletá právnička 16. března se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb, po kterém se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Do rozhodujícího kola hlasování postoupila Čaputová spolu s dlouholetým diplomatem Šefčovičem, který v prvním kole obdržel 18,66 procenta hlasů a kterého podporuje nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. 

30.března 2019 v 11:48, příspěvek archivován: 30.března 2019 v 14:16

VIDEO: VIDEO: Maros Sefcovic, a long-time EU commissioner and candidate in Slovakia's presidential elections, casts his ballot at a polling station in Bratislava https://t.co/XNzRjSsXJs https://t.co/YPFPSbkGr9

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

VIDEO: Maros Sefcovic, a long-time EU commissioner and candidate in Slovakia's presidential elections, casts his ballot at a polling station in Bratislava https://t.co/XNzRjSsXJs https://t.co/YPFPSbkGr9

Na čadeckém Matičním náměstí mají tři okrsky a v sobotu očekávají až tři tisíce voličů. Podle jednoho z volebních komisařů dosahovala volební účast v prvním kole 47 procent. „Jsem optimista, čekám ještě vyšší účast,“ popisuje.

Skupina čtyř pětadvacátníků se rozhodla podpořit Čaputovou. Nechtějí, aby se na Ústavní soud dostal Robert Fico. „Prezident by měl být reprezentativní a měl by mít maximálně pětatřicet zubů,“ směje se výrobkyně vánočních ozdob Katarína. Šefovič a jeho americký úsměv jsou na Slovensku častým předmětem vtipů. Lidé si dělají legraci, že diplomat bude po volbách dělat reklamy na zubní pasty. 

30.března 2019 v 09:37, příspěvek archivován: 30.března 2019 v 09:47

Na cadeckem Maticnim namesti maji tri okrsky a celkem cekaji na tri tisice volicu. Posledne meli volebni ucast 47 procent, rika komisar v okrsku 5. Jsem optimista, cekam jeste vyssi ucast, rika muz. #Slovakia #Slovensko #volby #Cadca https://t.co/jHrNxDwCpv

Čaputová i Šefčovič se netají svými proevropskými postoji. Eurokomisař se v kampani ale vymezoval vůči liberálním názorům své soupeřky například ohledně možnosti adopcí dětí homosexuálními páry. 

Komunistu volit nebudeme, zaznívá na severu Slovenska

„Volil jsem Zuzanu Čaputovou. Druhý kandidát je určitě kvalitní a odborně zdatný, ale bohužel si nejsem jist, že by byl schopný vykonávat svou funkci nezávisle na současném premiérovi. Ten je pro mě důvodem ke změně,“ vysvětluje svoji volbu šestadvacetiletý programátor Peter. 

„Koho jsem volil? Určitě ne Směr! Prezident nemá být ve Směru ani v komunistické straně a nemá to být někdo typu Kotleba,“ říká rozhodně 37letý účetní Peter. „Nevolili jsme komunisty,“ zavolá také postarší manželský pár s odkazem na Šefčoviče.

Ani Čaputová ve však nezamlouvá každému. „Ani jeden kandidát mě nezaujal, ale po poslední debatě v TV mě víc oslovila rétorika Šefčoviče. Myslela jsem si, že jako žena budu volit ženu, ale něco mi na ní chybělo. Asi upřímnost, přímost, srdečnost. Je jen kariéristka,“ míní 62letá Mária.

Oba finalisté stojí o hlasy voličů neúspěšných prezidentských kandidátů Štefana Harabina a Mariana Kotleby, kteří v prvním kole měli dohromady čtvrtinu hlasů. Kontroverzní soudce Harabin a šéf krajně pravicové strany LSNS Kotleba vystupují proti EU a v médiích byli označeni za představitele protisystémového hnutí.

Zeman vyjádřil podporu Šefčovičovi

Šefčovič i Čaputová před druhým kolem utlumili své veřejné aktivity a soustředili se na televizní či rozhlasové debaty. Šefčovič se o uplynulém víkendu sešel v Praze s českým prezidentem Milošem Zemanem, který mu popřál úspěch v prezidentských volbách, a také s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Čaputová vsadila na setkání se svými sympatizanty v přírodě.

24. března 2019

Nynější prezidentská kampaň na Slovensku byla méně vyhrocená než před pěti lety. Tehdy premiér Fico označoval svého hlavního soupeře Kisku za scientologa a s ohledem na Kiskovy dřívější podnikatelské aktivity například v oblasti splátkového prodeje také za lichváře. Kiska, který v rozhodujícím kole v roce 2014 Fica porazil, se letos o znovuzvolení neucházel a podpořil Čaputovou.

Desítky tisíc Slováků, kteří žijí v zahraničí, se prezidentských voleb mohou účastnit pouze ve vlasti. Korespondenční volbu ani hlasování na svých ambasádách Slovensko při volbách hlavy státu neumožňuje. 

Již v prvním kole prezidentských voleb mnoho Slováků, kteří studují či pracují v Česku, přijelo do slovensko-českého příhraničí jen kvůli možnosti hlasovat. Podle medií i během dneška z Česka přijeli volit Slováci do města Kúty blízko hranic s ČR. Voliči tam čekali před volební místností ve frontě, která sahala až na ulici.

Čaputová má funkci slovenské prezidentky na dosah, potvrdil průzkum

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí. 

Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Při vytváření vlády je výběr premiéra na prezidentovi, byť dosavadní praxe respektovala výsledky voleb. Kiska ale při loňské výměně vlády využil zmíněné pravomoci k tomu, aby ovlivnil složení nového kabinetu Petera Pellegriniho.

1. března 2019

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Byt 2+kk
Byt 2+kk

Přátelství, Praha 10 - Uhříněves
4 950 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...