ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Mutace koronaviru z JAR snižuje účinnost očkování i léčbu plazmou uzdravených

  • 31
Podle jihoafrických vědců nová mutace koronaviru objevená v JAR může snížit účinnost léčby pomocí plazmy od uzdravených pacientů. Zároveň je možné, že nižší účinnost mohou proti této mutaci mít i současné vakcíny. Výzkumníci z Oxfordské univerzity již pracují na rychlé výrobě očkovací látky, která by byla nasazena proti novým variantám, informovala agentura Reuters.

Varianta objevená na konci loňského roku v Jihoafrické republice, označovaná jako 501.V2, podle dosavadních poznatků nezpůsobuje závažnější průběh nemoci covid-19. 

Je však o padesát procent nakažlivější, uvedli dříve jihoafričtí výzkumníci. Je jednou z nových variant viru SARS-CoV-2. Prokázala už se v řadě zemí světa včetně těch evropských. Další nové mutace vědci odhalili také v Británii či Brazílii.

„(Varianta) 501.V2 vykazuje podstatné nebo úplné vyhýbání se neutralizujícím protilátkám v plazmě z pacientů, kteří prodělali covid-19,“ napsal tým vědců ze třech jihoafrických univerzit ve spolupráci s tamním Národním institutem pro infekční nemoci (NICD).

Plazma využitá v léčbě je bohatá na protilátky a získává se z krve lidí, kteří se z covidu-19 vyléčili. Výzkumníci ve studii zveřejněné na platformě bioRxiv dodávají, že jejich zjištění „upozorňují na možnost další infekce i po prodělání covidu-19 a můžou předznamenat sníženou účinnost současných vakcín“. Nakolik jsou vakcíny účinné proti jihoafrické mutaci však určí s jistotou jen rozsáhlé klinické testy.

Britskou mutaci viru berme vážně, varuje ředitel Biologického centra AV ČR

Nová verze očkovací látky, na které nyní pracují výzkumníci Oxfordské univerzity, by měla být nasazena proti novým mutacím objeveným v Británii, Jihoafrické republice a Brazílii.

Oxfordská univerzita již vyvinula očkovací látku ve spolupráci se společností AstraZeneca. Přípravkem jsou očkováni například Britové, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ji nyní urychleně posuzuje pro doporučení ke schválení v zemích Evropské unie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video