Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Itálie má už přes čtyři tisíce mrtvých, většina měla zdravotní problémy

  14:51aktualizováno  21:17
V Itálii za uplynulý den zemřelo 627 lidí nakažených koronavirem, což je největší nárůst od února. Celkový počet obětí stoupl na 4 032. Podle nové národní studie více než 99 procent obětí nemoci mělo předtím zdravotní potíže. I předchozí studie z Číny ukázaly, že na koronavirus umírají převážně lidé vyššího věku se zdravotními problémy.
Italská jeptiška mluví s četníkem. (20. března 2020)

Italská jeptiška mluví s četníkem. (20. března 2020) | foto: AP

Vzhledem ke stále prudkému růstu počtu obětí a v souvislosti s tím, že dosavadní kroky ho zatím nepomohly zastavit, se vláda rozhodla zpřísnit národní karanténu. Od soboty lidem zakáže jakékoli venkovní hry, sportovní a rekreační aktivity. Pohyb venku bude možný jen v bezprostřední blízkosti domova, a to jen v případě, že bude možné dodržet bezpečnou vzdálenost mezi lidmi. Parky a veřejné zahrady zůstanou zavřené. „Musíme udělat víc pro to, abychom nákazu zastavili,“ uvedl ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Italské úřady registrují 47 021 případů nákazy. Oproti čtvrteční bilanci se tak počet infikovaných zvýšil téměř o šest tisíc. Informoval o tom italský úřad civilní ochrany. Za uplynulý den zemřelo 627 pacientů, což je největší nárůst od února, kdy se nemoc COVID-19 v jihoevropské zemi poprvé objevila. Celkem už v Itálii zemřelo 4 032 lidí.

Studie italského Národního zdravotnického institutu na základě výzkumu 355 úmrtí na koronavirus zjistila, že více než 99 procent zemřelých mělo před pozitivním testem na koronavirus zdravotní potíže. Jen tři oběti neměly žádné.

Skoro polovina obětí (48,5 procenta) trpěla už před tím třemi nebo více nemocemi. Druhá polovina před nákazou koronavirem měla alespoň jednu (25,1 procenta) či dvě (25,6 procenta) diagnostikované zdravotní potíže.

Více než 75 procent zemřelých mělo vysoký krevní tlak. Zhruba 35 procent mělo cukrovku a třetina trpěla problémy se srdcem.

Itálie má jednu z největších smrtností na koronavirus na světě. Překračuje osm procent, což je dvojnásobek světového průměru. Podle odborníků je jedním z důvodů vysoký věkový průměr Italů. Itálie má po Japonsku největší podíl lidí starších 65 let na celkové populaci na světě. 

Průměrný věk nakažených lidí v Itálii je 63 let. Co se však týče smrtnosti, průměrný věk zemřelých je 79,5 let. 

Smrtnost a úmrtnost

Smrtnost je demografický údaj, který udává poměr počtu úmrtí na danou chorobu k počtu všech nemocných touto chorobou zasažených. Úmrtnost uvádí podíl zemřelých z určité populace za určité časové období.

Studie odhaluje, že kromě vysokého věku má výrazný vliv na pravděpodobnost smrti právě předchozí zdravotní stav pacienta. Italové mladší čtyřiceti let, kteří zemřeli na nemoc COVID-19, byli muži s vážnými zdravotními problémy, poukazuje agentura Bloomberg

V Itálii už zemřelo 3 405 lidí na nákazu koronavirem. Země tak registruje více mrtvých než Čína. Počet nakažených stoupl o 5 322 na 41 035. Italská vláda oznámila, že prodlouží restriktivní opatření, jež měla zastavit šíření koronaviru, a jejichž platnost měla skončit tento měsíc či na začátku dubna.

Data z Číny

Italská zjištění potvrzují studie z Číny, kde pandemie koronaviru vypukla. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) o zdravotnické situaci v Číně byla smrtnost u těch bez žádného chronického onemocnění 1,4 procenta.

U těch, kteří měli nějaké předchozí onemocnění, už byla větší: 13,2 procenta u lidí s kardiovaskulárním onemocněním, 9,2 procenta u lidí s cukrovkou, 8,4 procenta u lidí se zvýšeným krevním tlakem, 8 procent u lidí s chronickým respiračním onemocněním a 7,6 procenta u těch, kteří měli rakovinu.

Ačkoliv nákaza hrozí převážně starším lidem, nemusí ztrácet naději. Ti, kteří jsou v dobrém zdravotním stavu, nákazu pravděpodobně přežijí. „Pokud máte silný imunitní systém, pravděpodobně dokážete proti viru bojovat,“ řekl serveru Vox Sean Leng, profesor geriatrie (speciální zdravotnický odbor zaměřující se zdravotní problémy starých lidí, pozn. red.) z Johns Hopkins University School of Medicine. 

Protože koronavirus je zvláště nebezpečný pro seniory, česká vláda rozhodla, že v maloobchodních prodejnách potravin budou mezi 7:00 do 9:00 smět nakupovat pouze lidé starší 65 let

Nebezpečí pro mladé lidi

I když mladším lidem příliš nehrozí, že na koronavirus zemřou, ani oni by jej neměli brát na lehkou váhu. Francie minulý týden oznámila, že na jednotkách intenzivní péče je více než polovina nových pacientů nakažených koronavirem mladších 60 let. I Itálie zaznamenala větší nárůst počtu pacientů mladšího věku.

V italských nemocnicích přibývají mladší lidé. Případy jsou komplikovanější

Američtí úředníci proto varovali mladé v USA, aby brali hrozbu nákazy vážně. „Existují zprávy, které přicházejí z Francie a Itálie o tom, že někteří mladí lidé jsou vážně a velmi vážně nemocní a leží na jednotkách intenzivní péče,“ řekla koordinátora protikoronavirového týmu Bílého domu Deborah Birxová.

„Spousta mladých lidí je hospitalizována, mnohem víc než uvádíme. A ano, možná nezemřete, ale život s poškozenými plícemi nebo poškozenými orgány není dobrým výsledkem,“ upozorňuje Prabhjot Singh, ředitel Arnhold Institute for Global Health.

16. března 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...