Setkání Andreje Babiše s francouzský, prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži. (10. ledna 2023) | foto: Úřad francouzského prezidenta (Elysejský palác)

Babiš mluvil v Paříži s Macronem o válce a energiích. Přijal ho i král luxusu

  • 912
Kandidáta na prezidenta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše přivítal v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron. Mluvili spolu o Evropě či Ukrajině. Předtím Babiše přijal na společnou snídani nejbohatší muž planety, francouzský miliardář Bernard Arnault.

Babiš odletěl do Paříže tři dny před prvním kolem prezidentské volby.

„Strávili jsme spolu s panem prezidentem Macronem asi 40 minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě. Na čtyři oči jsme řešili všechna aktuální témata a evropskou agendu,“ uvedl Babiš.

Expremiér také poznamenal, že jsou s Macronem přátelé. „Vážím si toho, že si na mě našel čas v Elysejském paláci, tak jak si ho pro mě našel i před nedávnem v Praze,“ dodal.

Mluvčí Macronova úřadu v pondělí ČTK řekla, že Babišova návštěva neznamená vyjádření Macronovy podpory před volbami.

Babiš se s Macronem setkal také na podzim v Praze v době neformálního summitu EU. Mluvili tehdy rovněž o evropských otázkách, válce na Ukrajině a energetické krizi, přičemž šéfa opozičního hnutí ANO zajímalo, jak tuto krizi řeší Francie.

Zhruba týden před sněmovními volbami v roce 2021 navštívil tehdejšího předsedu vlády Babiše v České republice maďarský premiér Viktor Orbán. Navštívili spolu mimo jiné Ústecký kraj, kde Babiš vedl volební kandidátku hnutí ANO.

Setkání s nejbohatším mužem světa

Předtím se Babiš setkal s nejbohatším mužem planety Bernardem Arnaultem. „Bavili jsme se především o charitě a investicích do výzkumu ve zdravotnictví, ale samozřejmě i o celkové situaci ve světě a válce na Ukrajině,“ napsal o setkání na sociálních sítích.

„Bylo to skvělé a měl jsem možnost poznat i jeho syna, ostatně všech pět jeho dětí pracuje ve firmě, což je samozřejmě sen každého podnikatele. Strašně skromný a příjemný pán,“ shrnul Babiš setkání.

Francouzský magnát Arnault se dostal do čela žebříčku nejbohatších lidí světa agentury Bloomberg poprvé v prosinci 2022. Je spoluvlastníkem módního domu LVMH zabývajícího se výrobou luxusního zboží.

Král luxusu Arnault miluje přítmí. V čele impéria chce zůstat co nejdéle

Arnault tehdy sesadil z první pozice majitele Twitteru Elona Muska. Ke stejnému výsledku došel i časopis Forbes, který pořadí nejbohatších lidí stanovuje na základě odlišné metodiky.

Podobného úspěchu dosud nikdy předtím nedosáhl žádný Francouz ani nikdo z Evropy. Na rozdíl od Muska nový nejbohatší člověk světa netweetuje, podobně úzkostlivě si chrání i svoje soukromí.

Babiš před cestou uvedl, že se možná uvidí i se spisovatelem Milanem Kunderou a jeho manželkou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video