Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Kábulu útočil Islámský stát, zemřelo 13 vojáků USA. Biden slíbil odplatu

  15:18aktualizováno  27. srpna 8:06
Po dvou čtvrtečních explozích u letiště v Kábulu zemřelo nejméně 13 amerických vojáků, 18 utrpělo zranění. K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, měl útočit sebevražedný atentátník. Výbuchy mají podle úřadů a médií 90 obětí a 150 zraněných mezi civilisty. Americký prezident Joe Biden slíbil, že strůjce útoku přinutí zaplatit.

K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Ten mimo jiné uvedl, že jeden z jeho bojovníků prošel „všemi bezpečnostními opevněními“ a přiblížil se na „méně než pět metrů k americkým vojákům“, než odpálil pás s výbušninami.

Šéf Bílého domu připomněl, že zpravodajské služby služby varovaly před útokem afghánské odnože IS (IS-Chorásán) poté, co 100 radikalizovaných vězňů uprchlo ze dvou věznic během vojenského tažení Tálibánu v Afghánistánu. IS-Chorasán podle Bidena připravoval proti americkým vojákům „komplexní řadu útoků“. Afghánská pobočka IS je též zapřísáhlým nepřítelem Tálibánu. 

Biden označil zemřelé vojáky za hrdiny. Slíbil, že USA „neodpustí a nezapomenou“ útok. „Ulovíme vás a přinutíme zaplatit,“ varoval strůjce útoku. 

Prezident slíbil, že evakuace z Kábulu budou pokračovat. Nařídil velení podniknout maximum k ochraně sil v Kábulu.

„Nenecháme se odradit teroristy. Dostaneme všechny Američany ven,“ slíbil Biden. „Dokončíme naši misi a i po stažení vojáků budeme pokračovat v určování prostředků, za jejichž pomoci dokážeme najít jakéhokoli Američana, který se chce dostat z Afghánistánu. Najdeme je a dostaneme je ven,“ dodal podle BBC.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová podle agentury Reuters uvedla, že před stažením amerických sil 31. srpna nebude možné evakuovat každého Afghánce, který si přeje odjet ze země. Řekla také, že neexistuje žádný konečný termín ohledně závazku evakuovat všechny Američany, kteří si přejí si opustit Afghánistán, a to i po stažení amerických vojsk.

Evakuace civilistů z Kábulu byla po čtvrtečních útocích u letiště urychlena, uvedla v pátek agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj z letiště. Letadla odlétala pravidelně, řekl západní bezpečnostní představitel, který si nepřál být jmenovaný.

Další exploze po výbuších

Několik hodin po útocích u letiště zahřměla Kábulem další silná exploze. Příčiny nebyly hned jasné, a to i kvůli přerušení komunikace s afghánskými úřady od poloviny srpna, kdy radikální hnutí Tálibán svrhlo prozápadní vládu v Kábulu. Mluvčí Tálibánu později upřesnil, že šlo o „kontrolovaný výbuch“, kterým američtí vojáci ničili munici.

Při předchozích explozích zemřelo 12 amerických vojáků a 15 jich bylo zraněno, řekl americký generál Frank McKenzie. Dodal, že po bombovém útoku, který podle něj spáchali dva sebevražední atentátníci, následovala střelba. Později se upřesnilo, že číslo zabitých vojáků stouplo na 13. 

Komuniké IS se zmiňuje pouze o jediném sebevražedném útočníkovi, zatímco podle Pentagonu byly u letiště spáchány dva sebevražedné útoky, než se rozpoutala přestřelka.

Afghánský reportér listu WSJ Ehsanullah Amiri s odvoláním na místní zdravotníky informoval o více než 60 mrtvých a 150 zraněných. 

Nemocnice v Kábulu na Twitteru napsala, že se po útocích přivezli na ošetření šest desítek zraněných. Mluvčí Pentagonu John Kirby potvrdil, že výbuchy byly součástí „komplexního útoku“, který zasáhl americké vojáky i civilisty. 

Tálibán uvedl, že k výbuchům došlo v oblasti, která je pod kontrolou amerických sil. Pentagon upřesnil, že výbuchy v okolí letiště byly dva. Jeden se odehrál u jedné z bran do prostoru letiště, označované jako „Brána Abbey“, další v blízkosti nedalekého hotelu Baron. Hotel podle novinářů využívali zejména Britové.

Velká Británie sdělila, že mezi svými vojáky neregistruje oběti. Podobnou zprávu rychle zveřejnily také některé další země, jejichž ozbrojené síly na letišti stále působí.

Tálibán útoky odsoudil

Už během odpoledne panovalo přesvědčení, že za útokem stojí teroristická organizace Islámský stát. Američané se navíc obávají, že další atentáty mohou následovat, píše The Guardian.

Tálibán útoky odsoudil. „Islámský emirát ostře odsuzuje bombardování civilistů na letišti v Kábulu, ke kterému došlo v oblasti, kde za bezpečnost odpovídají americké síly. Islámský emirát věnuje velkou pozornost bezpečnosti a ochraně svého lidu a zlé síly budou rázně zastaveny,“ napsal mluvčí Tálibánu na Twitteru.

Několik států už své občany v Afghánistánu ve čtvrtek vyzvalo, aby se letišti, z něhož dál startují evakuační lety s cizinci a jejich afghánskými spolupracovníky, vyhýbali. Podle agentury AP se však zdá, že jen málokdo výzvy uposlechl, protože jednotlivé vlády se chystají evakuace ukončit za několik dní či dokonce v řádu hodin. Spojené státy chtějí letecký most přerušit 31. srpna.

V okolí letiště se v posledních dnech kvůli evakuačním letům shromažďovaly tisíce lidí. Jeden ze západních diplomatů podle Reuters sdělil, že na místě bylo i přes varování před možným útokem „neuvěřitelně mnoho lidí“. Letiště zvnějšku hlídají členové hnutí Tálibán.

I podle tureckého ministerstva obrany zazněly na letišti dvě exploze. Ty zmiňuje s odvoláním na britské zdroje i reportér list The Guardian Dan Sabbagh. Turečtí vojáci jsou nezranění, stejně tak němečtí.

Podle afghánského novináře Bilala Sarwaryho, který byl před několika dny evakuován ze země, se čin stal v kanálu, kde si afghánští uprchlíci nechávají prověřit své vízové dokumenty. Svědci mu řekli o druhém útočníkovi, který začal po výbuchu střílet.

Útok na italské letadlo

Krátce před výbuchem se objevila informace, že došlo k střelbě na italské evakuační letadlo. Italská novinářka, která byla v letadle, řekla stanici Sky 24 TH, že na palubě bylo skoro sto Afghánců. Podle nejmenovaného zdroje z vlády se ale na letadlo ve skutečnost nestřílelo. 

Od začátku evakuací v polovině srpna se podle čtvrtečních údajů Bílého domu z Afghánistánu podařilo přepravit 95 700 lidí, u kterých panovaly obavy, že by jim pod vládou Tálibánu hrozilo nebezpečí. 

Za středu odletělo asi 13 400 lidí, což znamená, že se tempo evakuací zpomalilo. V úterý se americkými vojenskými letouny a koaličními lety dostalo do bezpečí zhruba 19 tisíc lidí.

Spojené státy na pomoc s evakuací do Kábulu poslaly přes šest tisíc vojáků, prvních šest set z nich už však ze země opět odletělo. Podle ministra zahraničí Antonyho Blinkena bylo ve středu v Afghánistánu ještě 1 500 amerických občanů. 

Deník The New York Times napsal, že i kdyby se podařilo udržet současnou rychlost evakuací 20 tisíc lidí denně, tak USA nestihnou do konce měsíce evakuovat 250 tisíc Afghánců s nárokem na zvláštní americké vízum.

Americké evakuační lety míří mimo jiné na spojenecké základny v Evropě, nejčastěji do Německa a do Itálie. V rámci 55 amerických záchranných letů do těchto dvou evropských zemí odletělo sedm tisíc Afghánců, uvedl ve středu generál Tod Wolters. Po třech až čtyřech dnech v karanténě tito lidé zamíří na Dullesovo letiště poblíž Washingtonu, píše AP.

Evakuují z Afghánistánu i teroristy? Na letech do Evropy odhalili podezřelé

Velká Británie a Francie slíbily pokračovat v evakuačních letech do poslední možné chvíle. Letadla britské armády z Afghánistánu odvezla přibližně 11 tisíc lidí, z toho zhruba sedm tisíc Afghánců. Francie oznámila, že letecké evakuace z Kábulu ukončí v pátek večer. Francouzské úřady dosud z Afghánistánu přepravily asi stovku francouzských občanů a na dva tisíce Afghánců, napsala agentura Reuters.

Ukončení evakuačních letů z Kábulu ráno oznámilo Polsko, Dánsko, Nizozemsko a Belgie. Polsko v rámci 44 letů přepravilo přes 1 100 lidí, z toho 900 Afghánců, kteří s Polskem dlouhodobě spolupracovali. Na palubě posledního dánského letu bylo přibližně 90 lidí, včetně dánských vojáků a diplomatů, kteří pomáhali s evakuací. Belgie z Afghánistánu evakuovala přes 1 400 lidí. 

Nizozemská vláda oznámila, že poslední evakuační let z Kábulu uskuteční ve čtvrtek. Nizozemsko zorganizovalo celkem šestnáct evakuačních letů, z nichž devět mířilo přímo do Nizozemska. Na palubě posledních dvou bylo 299 lidí. Také Španělsko se chystá ukončit evakuační lety tento pátek, informoval deník El País s odvoláním na zdroje z vlády.

Na hranicích s Pákistánem jsou tisíce lidí

Nejen kábulské mezinárodní letiště je obleženo tisícovkami lidí, kteří se po ovládnutí Afghánistánu Tálibánem snaží uprchnout ze země. Davy Afghánců čekají také na hraničním přechodu, který spojuje afghánské město Spínbuldak a pákistánský Čaman, informovala BBC. Podle ní nejsou zprávy o tom, že by Tálibán bránil lidem v odchodu.

Nebezpečnější než Afghánistán. USA miliardami posílily „přátelský“ Pákistán

Na sociálních sítích se objevily nepotvrzené, ale věrohodné záběry na zástupy lidí, kteří se chtějí dostat po zemi do Pákistánu. Na místě jsou celé afghánské rodiny, mnozí si nesou jen pár osobních věcí. 

Brána na hraničním přechodu je otevřená a někteří lidé procházejí na druhou stranu hranice, píše BBC. O tom, jaká je situace na přechodech s ostatními zeměmi, nemá informace.

Přes hranici do Pákistánu nadále odcházejí desítky lidí. Počet Afghánců, kteří vstupují do Pákistánu po silnici, ale od začátku tohoto týdne klesá.

Pákistánský bezpečnostní poradce Moíd Júsuf řekl, že na hranicích Afghánistánu s Pákistánem nevládne panika, navzdory zprávám o tom, že se na přechodu Spínbuldak shromáždily tisíce lidí. 

Afghánci časem budou moci ze země, ujistil Tálibán. Vojáci USA už odlétají

„Jistým požehnáním zatím je, že na afghánském území nepokračuje konflikt a krveprolévání, takže příliv uprchlíků zatím nenastal,“ řekl Júsuf BBC. Podle něj však musí mezinárodní společenství s Tálibánem komunikovat, aby se situace v zemi nezhoršila.

Mezi lidmi, kteří se snaží opustit Afghánistán, jsou mimo jiné dosud pracující ženy, které Tálibán počátkem tohoto týdne vyzval, aby se z bezpečnostních důvodů zatím nevracely do zaměstnání. 

Reportéři BBC mluvili s některými Afghánkami, které uvedly, že zpočátku věřily slibům Tálibánu, že budou moci dál pracovat, ale teď jsou přesvědčené, že jim to radikálové nedovolí.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...