Evakuují z Afghánistánu i teroristy? Na letech do Evropy odhalili podezřelé

  • 436
Velká Británie identifikovala mezi lidmi usilujícími o evakuaci z Afghánistánu několik lidí, které považovala za „přímou hrozbu“ pro její bezpečnost. Dva z nich se dostali do Evropy. Britští činitelé uvádějí, že v Kábulu dochází k pokusům dostat se na palubu letadel prostřednictvím falešných pasů. Podezřelé jedince hlásí i další evropské země.

Čtyři lidi z takzvaného „no-fly“ listu zadrželi Britové už na letišti v Kábulu. Dvěma dalším se podařilo úspěšně proniknout na palubu letadel. Jednoho z nich dopadli ve Frankfurtu, jeho rodině ale dovolili pokračovat do Británie.

Poslední se dostal do Birminghamu. Podle mluvčího ministerstva vnitra bezpečnostní služby došly k závěru, že se nejedná „o podezřelého jedince“ a propustily ho. 

Ministr pro imigraci Kevin Foster připustil, že Británie zaznamenala za poslední týden v souvislosti se situací v Afghánistánu více lidí na „no-fly listu“, tedy těch považovaných za bezpečnostní riziko, než „bychom normálně očekávali v průběhu roku běžných letů a cestování“.

Pokud by se některý z evakuovaných ukázal být bezpečnostní hrozbou a nevítaným jedincem, podle stanice Sky News by britská vláda nebyla schopná vrátit jej do Afghánistánu kvůli dočasnému pozastavení letů mezi oběma zeměmi. 

Vláda tvrdí, že identifikace jedinců ukazuje, že seznam a související bezpečnostní opatření fungují. Zdůraznila, že lidé mohou být na seznam přidáni z řady důvodů a nemusí to nutně znamenat, že jsou teroristickou hrozbou.

Britští činitelé na letišti v Kábulu se podle listu The Independent setkali s řadou pokusů dostat se na palubu evakuačních letadel za použití zfalšovaných pasů a cestovních dokumentů. Britští vojáci důkladně pověřují všechny žadatele kvůli hrozbě útoku Islámského státu, který v reakci na vítězství v Tálibánu slíbil novou fázi džihádu. Teroristického útoku se obávají i USA.

Možné hrozby eviduje i Francie a Německo

I ostatní země řeší, zda se mezi afghánskými uprchlíky nenachází i lidé, kteří mohou představovat ohrožení země. Německý list Welt am Sonntag s odvoláním na vysoce postavené představitele napsal, že díky chaosu na kábulském letišti se podařilo do Německa dostat dříve deportovanému zločinci.

Z Afghánistánu odejdeme 31. srpna, potvrdil Biden. Dal na radu Pentagonu

Spolkové ministerstvo obrany přiznalo, že nemá kapacity na porovnání údajů otisků prstů evakuovaných lidí z Kábulu s údaji v mezinárodních databázích. „Srovnání s mezinárodními databázemi a stejně tak odebírání a porovnání otisků prstů není vzhledem k místní situaci možné,“ sdělilo.

Francouzské bezpečnostní složky uvedly, že sledují pět Afghánců, které Francie evakuovala v rámci repatriačních a záchranných letů z Kábulu. Jsou podezřelí z vazeb na radikální islamistické hnutí Tálibán, píše list Le Figaro.

Jeden z Afghánců přiznává, že patří k Tálibánu a že v hlavním městě Kábulu se zbraní v ruce velel jedné z barikád ve městě. Zároveň ale „výrazně pomáhal při evakuaci francouzské ambasády“ v Kábulu, sdělil agentuře AFP ministr vnitra Gérald Darmanin.

Kancléř Kurz nechce přijímat další Afghánce. Je jich tu už 40 tisíc, řekl

„Vzhledem k extrémní složitosti vyšetřování bezpečnosti lidí vybraných k repatriaci, svolily (francouzské úřady) vzít na palubu tohoto člověka a jeho rodinu,“ uvedl Darmanin. Podle AFP jde o člověka, který se jmenuje Nangialay S. a je z afghánské provincie Lógar.

Pohyb pěti mužů sleduje v rámci speciálního opatření francouzská policie. Muži mají povinnost zdržovat se jen v předepsané oblasti a zůstat v karanténě. Jeden z nich tuto podmínku porušil a byl v centru Paříže v pondělí večer zadržen, píše BFM TV. Za to mu hrozí až tři roky vězení a pokuta 45 000 eur (1,1 milionu Kč).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video