Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Paříž poslala do Mali to nejlepší, co má, ale pomoc spojenců potřebuje

  11:24
Na jedné straně útočí na pozice islamistů v africkém Mali ty nejmodernější francouzské letouny Rafale, na straně druhé se ale Paříž neobejde bez pomoci spojenců. Nemá totiž transportní kapacity. Rychlý přesun pozemních jednotek a techniky do země proto zajišťují Britové.
Letoun Rafale francouzských vzdušných sil

Letoun Rafale francouzských vzdušných sil | foto: Armée de l’Air

Francie současnou operací "Serval" na území Mali prokázala, podobně jako před časem v Libyi, že je schopná rychle reagovat a vojensky tvrdě zasáhnout na africkém kontinentě. Tentokrát proti radikálním islamistům, kteří do té doby v Mali postupovali od města k městu jako nůž máslem.

Ostatně Paříž si je dlouhodobě dobře vědoma situace v některých afrických zemích a významně se v oblastech vojensky angažuje. V Africe má prakticky okamžitě k dispozici celkem velký počet bojeschopných a na africké podnebí dobře přivyklých vojáků.

Zbrojíři připravují francouzský letoun Rafale k úderům na islamisty v Mali

Letoun Rafale francouzských vzdušných sil

Francouzské bojové stroje Rafale před začátkem operace Serval v africkém Mali

Jen na západním pobřeží, blízko Mali, operovalo dosud až 2 tisíce francouzských vojáků. V Gabonu 900 vojáků, v Senegalu 400 vojáků a průzkumné letouny Atlantique-2. Speciální síly jsou rozmístěny v Burkině Faso a řadu let také v Mauretánii. V Pobřeží slonoviny pak v rámci mise OSN působí 450 francouzských vojáků.

Další silné jednotky má pak Francie ve středoafrickém Čadu. Zhruba tisícovka vojáků má vcelku velkou leteckou podporu v podobě tří stíhacích bombardérů Mirage 2000, několika průzkumných strojů Mirage F1CR, transportních strojů C-130 Hercules a C-160 Transall a létajícího tankeru C-135F.

Údery obstará osvědčený pracant

K prvním úderům na základny a výcvikové tábory teroristů u města Gao na východě Mali v pátek Paříž vyslala své nejmodernější nadzvukové letouny Rafale.

Dassault Rafale

Francouzský víceúčelový palubní stíhací letoun 4,5 generace vyrábí společnost Dassault Aviation. Do operační služby zaveden v roce 2000. Provozuje ho jak francouzské letectvo, tak francouzské námořnictvo z paluby letadlové lodě Charles de Gaulle. Prvním exportním úspěchem je jeho vítězství v obřím tendru na dodávky letounů pro indické vzdušné síly. Indie chce koupit celkem 126 strojů.

  • Posádka: 1-2
  • Délka: 15,27 m
  • Rozpětí: 10,80 m
  • Výška: 5,34 m
  • Nosná plocha: 45,7 m2
  • Hmotnost (prázdný): 9 500 kg
  • Vzletová hmotnost: 14 016 kg
  • Max. vzletová hmotnost: 24 500 kg
  • Pohon: 2 × Snecma M88-2
  • Maximální rychlost: 2 390 km/h
  • Dolet: 3 700 km
  • Akční rádius: 1 850 km
  • Dostup: 16 800 m
  • Stoupavost: 304,8 m/s

Zdroj: Dassault Aviation

Vystartovaly přímo z Francie, zaútočily a místo návratu přistály na základně v Čadu, odkud budou během francouzských operací působit. Historicky jde teprve o třetí bojové nasazení těchto strojů.

"Francouzské letectvo začíná postupně vyřazovat starší stroje Mirage a nahrazovat je právě novými letouny Rafale. Proto bylo jejich vyslání logickým krokem," uvedl letecký expert Jan Čadil, šéfredaktor odborného časopisu Letectví+kosmonautika. 

Rafale je francouzský víceúčelový letoun pro celé spektrum operací, od vzdušných soubojů, přes ničení hladinových a pozemních cílů až po průzkum. "Navíc je letoun schopný nést i jadernou munici," dodal Čadil.

Letouny mají za sebou zatím dvě skutečné bojové zkušenosti. Poprvé se francouzští letci se stroji Rafale zapojili do přímých bojů na jaře 2007 v Afghánistánu. Tou pravou zkouškou ohněm ale bylo nasazení v Libyi před dvěma roky, kdy letouny Rafale prováděly údery na vojenské komplexy a pozice vládních oddílů bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Ve srovnání s kampaní v Libyí bude francouzská operace v Mali marginální záležitost, i když scénář leteckých úderů v prvních dnech je velmi podobný jako v Libyi. Tam však byly letouny primárně určeny k přesným úderům na stacionární cíle nebo těžkou obrněnou techniku. "V Mali jde o malé vysoce mobilní cíle," konstatoval letecký publicista Jiří Ondrášek.

Podle francouzské rozvědky bojují islamisté hlavně lehkými dělostřeleckými zbraněmi pocházejícími z libyjských arzenálů nebo obstaranými výměnou za rukojmí. Jde prý o samopaly, pušky, lehké i těžké kulomety. K přesunům islamističtí bojovníci využívají skoro výhradně rychlé terénní automobily.

K tomu by se podle expertů Francouzům možná daleko více hodily pomalejší bitevní letouny, které jsou limitovány doletem. "Rafale je na druhou schopen udělat ohromné množství práce v jedné jediné misi, i když k ní startuje z poměrně velké vzdálenosti," konstatoval letecký odborník Jiří Ondrášek. Stroj totiž v podvěsu unese až 9 tun nejrůznější munice. To je skoro tolik, kolik sám váží.

Zavolejte Britům, ať nás tam dostanou

Zaútočit přesnými leteckými údery je věc jedna, ale vyslat do krizové oblasti další potřebnou sílu v podobě pozemních sil a obrněné techniky je už něco jiného. A Francie má problémy. Stále totiž čeká na dodávky objednaných nových strategických přepravních letounů Airbus A-400M a bez pomoci aliančních spojenců se zkrátka neobejde.

Transportní letoun C-17 Globemaster britského letectva zajišťuje přesun francouských jednotek do Mali.

Ostatně na vlas stejné problémy mají i ostatní evropští členové NATO, kromě Británie. Ta má svou vlastní flotilu transportních strojů americké výroby C-17 Globemaster a Londýn také dva tyto letouny pro přesun francouzských sil do Mali velmi rychle přistavil. Díky britské pomoci tak od neděle do Mali dorazilo na pět stovek francouzských vojáků a desítky obrněnců a dalších vozidel. Paříž počítá s tím, že by do boje s islamisty mohla v nejbližších dnech vyslat až 2 500 svých mužů.

ANALÝZA: Nese sahelský sud prachu jméno Azawad?

"Pohotovostní plány jsem začali dělat v sobotu a zelenou jsme dostali v neděli. První letoun tak byl k dispozici do čtyřiadvaceti hodin," potvrdil David Blakemore z 99. skvadrony RAF. Rychlou pomoc zdůvodnil šéf britské diplomacie Mark Simmonds jednoduše: "Severní část Mali ovládá al-Káida a další teroristické organizace a to představuje přímou hrozbu pro Spojené království a stabilitu regionu."

NATO operaci schvaluje, ale nezakročí

S podobným vysvětlením přišly USA, které Francii poskytují výzvědné informace a podporu. "Zavázali jsme, že al-Káida nebude mít možnost se nikde skrýt," prohlásil americký ministr obrany Leon Panetta. O logistické podpoře uvažuje také Německo a přímou materiální pomoc francouzským jednotkám připravují také Dánsko, Belgie a Kanada.

Severoatlantická aliance francouzskou akci v Mali schvaluje. Nicméně žádnou vlastní akci neplánuje. Neobdržela žádnou oficiální žádost o asistenci a sama ani záležitost neprojednávala.

"Vítáme snahy mezinárodního společenství v plnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2085," oznámila mluvčí NATO Oana Lungescu. Zároveň však zdůraznila, že v Mali jde o národní operaci Francie a prozatím neexistuje oficiální žádost o pomoc či asistenci. Severoatlantická aliance se zatím nijak v Mali neangažuje.

Rozmístění francouzských sil v Africe (modře)

Rozmístění francouzských sil v Africe (modře)

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....