Začal jsem používat invalidní vozík, zařazuji se mezi vozíčkáře, řekl Zeman

  10:38aktualizováno  12:08
Prezident Miloš Zeman věděl o odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného o den dřív než sám šéf resortu. Prezident také dodal, že v důsledku neuropatie, kterou trpí, začal používat invalidní křeslo. Dodal, že nedávno zesnulý podnikatel Petr Kellner dostane Řád bílého lva. Uvedl to v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz. Přivítal rovněž potvrzení Jana Hamáčka v čele ČSSD.
Prezident Miloš Zeman hovoří po jmenování Petra Arenbergera ministrem...

Prezident Miloš Zeman hovoří po jmenování Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví. (7. dubna 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Řekl bych, že je to především záležitost ministerského předsedy. Na druhé straně nemám důvod být nespokojen,“ uvedl Zeman k výměně ministra zdravotnictví. Podle svých slov se o výměně Jana Blatného dozvěděl zhruba o dva dny předtím než ministr, který uvedl, že se tak stalo z médií.

„Premiér (Andrej Babiš) řekl, že nechystá odvolání v březnu. A k odvolání došlo v dubnu, to je vše,“ komentoval Zeman Babišovo dřívější vyjádření.

Dodal, že plně respektuje jeho kompetence. „Na druhé straně prezident, jako každý občan, má právo vyjádřit výhrady k některým ministrům,“ dodal. Jeho výhrady k Blatnému byly kvůli zatím neschválené ruské vakcíně Sputnik V.

Lidé, o nichž se mluvilo

Zeman kritizoval Blatného za to, že čekal na stanovisko Evropské lékové agentury (EMA), která je podle něj velmi pomalá a dříve podle jeho slov schválila léky, které musely být kvůli negativním vedlejším účinkům staženy z oběhu. 

„Pokud vakcínu schválí národní registrační orgán, v našem případě SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv, pozn.red.), bude to dostačující,“ řekl. Odkázal se také na průzkum MF DNES, podle kterého by se zhruba 46 procent dosud nenaočkovaných lidí Sputnikem naočkovat nechalo.

Raději ruský Sputnik než čekat měsíce. Zájem Čechů o vakcínu je překvapivý

„Jde o rychlost, každý den umírají další a další lidé. Kdyby tady bylo dost vakcín, proč bych bojoval za Sputnik, za Sinopharm? Všichni uznávají, že vakcín je nedostatek. Můžete dělat mrtvého brouka a čekat na EMU, nebo aktivně pracovat, aby se snížil počet zemřelých,“ uvedl prezident.

Zeman dříve kritizoval také ředitelku SÚKLU Irenu Storovou, která vakcínu Sputnik rovněž odmítá. Podle svých slov doporučoval Arenbergerovi, aby s ní promluvil, označil to však za jeho věc.

„Klidně se nechám přeočkovat, buď Pfizerem nebo Sputnikem. Váhal bych, kdybych si to mohl vybrat, což asi nebudu moci, u jiných vakcín. Ale u těchto dvou ne,“ prohlásil také. Druhou dávku vakcíny Pfizer dostal prezident v únoru.

Arenberger se krví nezaručil

S novým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem se prezident sešel den před jeho jmenováním. „Na Hradě v mé kanceláři,“ uvedl. Dodal, že jednání vedl se zvláštním zřetelem na vakcinaci. Arenberger se zaručil, že nedostatek očkovacích látek nebude příčinou úmrtí stovek nebo tisíců lidí. „Je mi lhostejné, jakou vakcínou to bude, i když taková AstraZeneca je předmětem pochybností a firma nedodržuje dodávky,“ konstatoval. 

Arenberger má podle něj pracovat tak, aby očkovacích látek bylo co nejvíc. „Nepíchl se do prstu a nezaručil se krví,“ glosoval Zeman.

K odvolání ministra školství Roberta Plagy, o kterém se spekulovalo, uvedl, že proti Plagovi nic nemá. „Pokud pan premiér uvažoval o jeho odvolání, což je možné, buď tu věc nedotáhl do konce, nebo si ji na poslední chvíli rozmyslel.“

Ohledně Plagy měl údajně volnější informace typu, že se o tom uvažuje. „Jestli ho chtěl (Babiš) odvolat, mohu usuzovat z některých náznaků. Nechtěl bych diskreditovat pana premiéra, že bych mluvil o konkrétních náznacích. Nemusel jsem ho odvolat, protože pan premiér zvážil změnu názoru, to se každému občas stane,“ okomentoval.

Prezident se také vyjádřil také k tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

„Domnívám se, že nad tím může být určitý konkurenční boj některých firem. Není pravda, že jsem agent Rosatomu nebo Sputniku. Pokud jde o dostavbu jaderných bloků, doplnil bych, že nejde jen o Dukovany, ale i o Temelín, opakuji jednoduchý názor, že v zájmu ČR a nikoho jiného je, abychom dostali nejvýhodnější nabídku, od kohokoliv,“ vyjádřil se s tím, že ruskou účast podporuje. Dodal, že čím více uchazečů se bude účastnit, tím větší je naděje na levnější nabídku.

„Rozhodl jsem se přesunout na vozík“

Zeman míní, že označením novinářů jako „hyen“ nepřestřelil. „Nikdy jsem se tím netajil, říkám to téměř 30 let, co jsem v politice,“ řekl. „Kdybych mohl mluvit o dalším příkladu hyenismu, Česká televize kdysi s velkým potěšením natáčela, jak mě vleče moje ochranka. Uznávám, že pro hyenistické novináře to byla velká lahůdka, komerční televize byly slušnější.“

V této souvislosti dodal, že se rozhodl přesunout na vozík a nevidí na tom nic špatného. „Vozíkem se pohybuji občas v Lánech, občas na Hradě, považuji to za pohodlné,“ řekl s tím, že pokud bude výročí 28. října, přijede do Vladislavského sálu na vozíku a vozíčkáře pozdraví. „Stav mých nohou není uspokojivý,“ přiznal. 

Zemanovy hyeny. Je to projev nejhlubšího úpadku, řekl Vystrčil

Epidemie skončí díky vakcinaci, ne opatřením

„Chápu, že lidi jsou otrávení, já jsem také otrávený,“ řekl dále Zeman. Podle jeho prognózy epidemie skončí v září díky vakcinaci, ne díky ochranným opatřením. „Právě proto bojuji, aby bylo vakcín co nejvíc a prognóza mi vyšla.“

„Automaticky předpokládám, že s rostoucím počtem proočkovaných, se snižuje riziko infikování a zejména riziko úmrtí,“ řekl. Tempo očkování považuje za pomalé, příčina však není ve zdravotnickém personálu, ale nedostatku vakcín. „Místo žvanění, které jsem často svědkem, je třeba pracovat, aby vakcín bylo dost.“

Arenberger chce kontakty jen do dvou lidí. I bez nouzového stavu to prý jde

„Když ministr (Arenberger) zakazuje shromáždění, jedná v souladu s pandemickým zákonem a zdravým rozumem,“ doplnil ohledně plánovaného omezení shromažďování, které Arenberger plánuje vládě navrhnout v pondělí. Pokud je ministr přesvědčen, že jedná správně, opatření by Zeman riskoval i navzdory tomu, že by mohlo čelit ústavní žalobě.

Hamáček odvedl kus poctivé práce

Prezident také kvitoval znovuzvolení Jana Hamáčka šéfem ČSSD. „Odvedl velký kus poctivé práce jako ministr vnitra i šéf Ústředního krizového státu. Zasloužil se o republiku, a kdo se zaslouží o republiku, měl by být významným funkcionářem,“ vyjádřil se. U jiných kandidátů takové kvality neshledal, ačkoli ocenil Kateřinu Valachovou.

Hamáček vede ČSSD. Petříček ve vedení končí, nemá jisté místo ve vládě

Za Hamáčkovy zásluhy zmínil program Antivirus, který podle něj Česku pomohl. „Kdyby sociální demokracie odešla do opozice, nebyly by předčasné volby, ale ČSSD by se ocitla v houštině několikaprocentních trpaslíků, a neměla by možnost prosadit cokoli ze svého programu.“

Vyjádřil se také o možném odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Podotkl, že podle koaliční smlouvy právě předseda ČSSD navrhuje jmenování nebo odvolání v rámci pěti ministrů za sociální demokracii, kam patří jak kultura, tak zahraničí. 

„Když (Hamáček odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka) navrhne, půjde to k premiérovi, který to navrhne mně. Pokud by k těmto změnám došlo, nebudu ten, kdo by oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka,“ řekl.

Novelu volebního zákona vetovat nebude

Prezident dodal, že nebude vetovat novelu volebního zákona a po schválení Parlamentem ji podepíše.

„Senát je oslněn jedinou možností, kdy jeho názor nelze přehlasovat Sněmovnou, a bude tam cpát korespondenční volbu,“ dodal s tím, že je odpůrce této možnosti. Jak poznamenal, tento postup se neosvědčil ani v zahraniční. 

„Přál bych si, aby lidé zdravým rozumem, ať už budou volit jakoukoli stranu, volili pouze ty kandidáty, kteří už v životě něco dokázali. Nechat se dát na milost a nemilost amatérům, je něco jako nechat se operovat od lékaře, který nedostudoval medicínu.“

Petr Kellner dostane Řád bílého lva

Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel podnikatel a miliardář Petr Kellner

V závěru pořadu prezident oznámil, že nedávno tragicky zesnulému miliardáři a a podnikateli Petru Kellnerovi udělí Řád bílého lva. „Bude mi strašně líto, že to bude in memoriam,“ uzavřel prezident.

„Znal jsem Petra Kellnera poměrně dobře, tykali jsme si. Považoval jsem ho nejenom za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i za člověka, který prospěl České republice, což nemůže být jedno a totéž. Bakala ani Kožený České republice neprospěli,“ vyjádřil se. Dodal, že jeho smrt je mu nesmírně líto.

Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce: 

29. března 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...