Letecký pohled ukazuje obytnou budovu zničenou ostřelováním ve městě Borodjanka v Kyjevské oblasti. (3. března 2022) | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Válka na Ukrajině, rekordní ceny benzínu a čelní srážka

  • 20
Ruská agrese vůči Ukrajině nepolevuje a okupační vojska dál utočí. Ušetřena nebyla ani Borodjanka ležící nedaleko Kyjeva. Po několikadenním ostřelování je město téměř zničené. Objevily se také záběry trosek největšího dopravního letounu na světě, které bylo zničeno během bojů o letiště Hostomel. Kvůli válce v Česku také rekordně zdražují pohonné hmoty a u některých čerpacích stanic se tvoří fronty aut.

Ruská vojska bombardovala Borodjanku dva dny. Zhruba třináctitisícové městečko, které leží jen asi 60 km od centra Kyjeva, podlehlo naprosté devastaci. Podívejte se na letecké záběry, které mapují zkázu města.

Vladimir Putin je regulérní psychopat, je v naprosté izolaci a vciťuje se do role ruského cara. V Rozstřelu to řekl potomek ruského emigranta a kozácký ataman Alexej Kelin. Podle něj se mezi Rusy hromadí nespokojenost s prezidentem a roste pravděpodobnost, že se ho pokusí odstranit buď jeho bývalí kolegové z KGB nebo vlivní oligarchové, kteří kvůli válce přicházejí o peníze.

Ceny pohonných hmot na mnohých místech Česka překonaly hranici 40 korun a vzrůstající trend bude pokračovat i v dalších dnech. Podle zástupců čerpacích stanic tak zákazníci tankují pohonné hmoty do svých vozidel na maximum, ale jako železnou zásobu také do kanystrů.

Jedinečný dopravní letoun Antonov An-225 Mrija byl v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zničen. Vyplývá to ze záběrů ruské stanice První kanál na letiště Hostomel nedaleko Kyjeva. Zda bude možné stroj opravit nebo dokončit rozestavěný model, není jisté, spíš je to ale nepravděpodobné. Druhý stroj je již dlouhá léta v prvotní fázi stavby.

Po úterní nehodě dvou osobních vozů na silnici 52 u Pasohlávek na Brněnsku zemřel po převozu do nemocnice jeden z řidičů, čtyři další lidé se zranili. Srážku zavinilo auto, které přejelo do protisměru, odhaluje zveřejněné video.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video