Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kozácký ataman: Putin je psychopat v bunkru, odstranit ho mohou lidé z KGB

Rozstřel   15:58
Vladimir Putin je regulérní psychopat, je v naprosté izolaci a vciťuje se do role ruského cara. V Rozstřelu to řekl potomek ruského emigranta a kozácký ataman Alexej Kelin. Podle něj se mezi Rusy hromadí nespokojenost s prezidentem a roste pravděpodobnost, že se ho pokusí odstranit buď jeho bývalí kolegové z KGB nebo vlivní oligarchové, kteří kvůli válce přicházejí o peníze.

Podle Alexeje Kelina si ruský prezident dobře uvědomuje, že jeho život může být v ohrožení. „Dokonce se skrývá v krytech. Má jich hned několik a utajuje skutečné místo svého pobytu. Navíc si drží obrovský odstup od lidí, se kterými se schází.“

Alexej Kelin

Narodil se 5. září 1942 v Pelhřimově, matce Olze (rozené Dubové), české emigrantce narozené na Ukrajině, a Nikolaji Kelinovi, potomkovi donských kozáků. Jeho otec bojoval v občanské válce na straně bílých, byl vybrán v rámci tzv. Masarykovy ruské pomocné akce. (Zdroj: Paměť národa)

„Bylo to vidět například během návštěvy prezidenta Macrona. Vykládalo se to tak, že se mu snažil dát najevo, že je jako car Alexandr III., což je jeho věčný vzor. Ale on se v izolaci ocitl i kvůli covidu, a tím vším se jeho psychopatie zhoršuje. Tam by to chtělo odbornou diagnózu. Ale podle mě je nepochybně psychopatem,“ myslí si Kelin.

„Bylo to vidět i v případě jeho setkání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu během aktivace jaderných zbraní. A pokud jste si všimli výrazů obličejů těch generálů, tak bylo vidět, že se oba bojí. Putin je drží v šachu, vydírá je, ví o nich všechny informace. To jsou metody KGB. Prostě oni vědí, že jejich rodiny by na jejich možný vzdor mohly doplatit,“ říká ataman.

Alexej Kelin si myslí, že existuje skupina lidí, která momentálně usiluje o Putinův život. Může jít o oligarchy, tedy miliardáře, kteří kvůli válce přicházejí o obchody, a tím i o peníze. O odstranění Putina by ale mohli usilovat také někteří představitelé ozbrojených sil.

Kdo může odstranit Putina?

„Nebezpečí mu však hrozí i od některých lidí z KGB, kteří vidí, že to, co Putin dělá, není ku prospěchu Ruské federace, že ji to poškozuje na dlouhé roky dopředu a že vztahy s Ukrajinou jsou nevyléčitelné. Putinovu dokonale zorganizovanou izolaci proto podle mě může překonat pouze člověk, který má osobní zkušenosti z KGB a je chytřejší než Putin,“ myslí si Kelin.

Podle něj by takovým člověkem mohl být podnikatel, bývalý šéf ruských železnic a muž, který měl v minulosti k ruskému prezidentovi velmi blízko – Vladimir Jakunin. Ten údajně disponuje informacemi o systému prezidentovy ochrany. Podobní lidé by pak mohli Putina buď přímo odstranit, nebo jej předat soudům za krvavé zločiny, které spáchal.

Alexej Kelin se s Putinem setkal mnohokrát. Dvakrát s ním vedl delší rozhovory, konkrétně v letech 2006 a 2010. Mezi těmito roky se podle něj ruský prezident zásadně proměnil. 

„V roce 2006 na Pražském hradě byl ještě ochoten naslouchat a dalo se s ním komunikovat. V roce 2010 už to byl Alexandr III. To bylo v Soči. Všichni tam dodržovali dress code, on přišel s dvouhodinovým zpožděním v rozhalence a choval se jako car.“

Podle Alexeje Kelina nebyl letošní útok na Ukrajinu vyhlášením války, ale její poslední epizodou. Válka začala už v roce 1917 a rozpoutali ji komunisté a v posledních třiceti letech na ně navázali „hrdlořezové z KGB“. Kelin tvrdí, že se jedná o válku proti civilizaci, křesťanství a lidské rase, jehož se stali Rusové první obětí.

„Je to stále stejná ideologie zla a nenávisti, jež postihla všechny národy, které byly pod Sovětským svazem. Takže to, co tam probíhalo, ta likvidace elity všech národů, jejich promíchání a budování vzájemné nenávisti, to teď pokračuje a válka mezi Ruskem a Ukrajinou je pouze důsledkem tohoto vývoje,“ tvrdí Kelin.

Zrod zkorumpovaného Ruska

Podle kozáckého atamana se další chyba stala v roce 1991. „Tehdy Evropa promarnila fantastickou příležitost pomoci vybudovat z Ruska demokratický stát. Tehdy se uskutečnil puč proti Gorbačovovi, jenž chtěl ze Sovětského svazu vybudovat demokratickou federaci. Mezitím chtěla KGB uchopit moc v Moskvě, čemuž se tehdy podařilo zabránit.“

Rusko se pak podle Kelina chtělo inspirovat ve svobodné Evropě a mezi novými představiteli země existovala vůle vybudovat demokratické instituce. „Místo toho však na východ dorazili zástupci nadnárodních podniků ze Západu, což byli lidé, kteří přijeli rabovat. Využili tehdejší situaci, která byla de facto bezvládím. Když se podíváte třeba na smlouvy, které tam udělali British Petroleum nebo Shell, tak to je jednoznačná zlodějina.“

Právě tyto společnosti začaly podle atamana spolupracovat s „kreativními“ a úplatnými lidmi, kteří se nejčastěji rekrutovali z KGB nebo z řad bývalých zločinců, z podsvětí. Tento svět se vzájemně propojil a stvořil prototyp politika, který později představoval Vladimir Putin. 

„Jde o politika plného rozporů, který obdivuje carské Rusko či Stalina a přitom odsuzuje Lenina. Ten zmíněné skupiny dokázal dokonale manipulovat a vyvažovat. Tento systém ale dovedl ekonomiku k totálnímu krachu. A v tu chvíli začali znovu vylézat z děr lidé z KGB a říkali lidem: Vidíte to? Už nemáte půl roku důchod. Jsou prázdné obchody. To je ten kapitalismus, vy jste ho chtěli, tohle je demokracie,“ popisuje 90. léta v Rusku Kelin. 

Právě tato atmosféra podle něj znechutila Rusům Západ, svobodu a kapitalismus. Celá jedna generace Rusů tak ztratila víru, že v Rusku je možné vybudovat demokratický systém.

„A právě toho využil Putin. Tomu se dařilo celých dvacet let budovat nový zkorumpovaný systém. Je to jako rakovinové bujení, které je prolezlé vším: od parlamentu, přes všechny členy vlády, silové složky, prokuraturu, soudy i policii,“ míní kozácký ataman.

Zálusk na pobaltské státy a Moldávii

Alexej Kelin pak v Rozstřelu hovořil o tom, zda je možné tento systém v Rusku změnit. Zda existuje v Rusku svobodná opozice, případně lídr, který by dokázal Rusko vyvést ze současného stavu.

Za válku proti Ukrajině je podle Kelina odpovědný právě prezident Putin, který v tuto chvíli hraje izolovanou hru o svou osobní moc. Proč Rusové neobsadili Ukrajinu tak snadno, jak se předpokládalo? „Jsou dva výklady. Buď je to neschopnost současné generality, nebo je za tím úmysl prolít co nejvíce krve, aby už nešlo couvnout.“

Cílem Putina je zřejmě dosadit v Kyjevě loutkovou vládu a donutit Ukrajince, aby rezignovali tak, jako už dříve rezignovali Rusové. Ruský prezident má podle Kelina zálusk i na pobaltské státy a na Moldávii. „A jak to dopadne? Bude záležet na tom, jestli se Evropa dokáže poučit z roku 1991, kdy nepodpořila vznik demokratické společnosti, a bude se jako tehdy zajímat zase jenom o zisk.“

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...