Seznamky tiše účtují nechtěné členství. Místo lásky potkáte spíš exekutora

  12:57
Některé seznamky účtují tisíce korun za členství, které automaticky prodlužují. Jedním z případů je i Antonín K. z Přerova, který při hledání na internetu narazil na seznamku Be2. Ta láká na registraci zdarma. Založil si účet, jenže brzy zjistil, že dokud nezaplatí, nemá šanci se seznámit.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Antonín z Přerova se zaregistroval loni v listopadu. Z placených variant zvolil tu, kterou provozovatel Be2 označuje za „nejpopulárnější a nejlepší na vyzkoušení“. Zaplatil 149 korun za jeden měsíc a čekal. „Přišly čtyři nabídky na seznámení, ale pokus o písemný kontakt byl vždy bezvýsledný,“ říká. 

Po měsíci rezignoval a na seznamku zapomněl. Ta se však letos v lednu připomněla sama. Poslala mu upomínku na 2247 korun, navýšenou o 280 korun za manipulační poplatek. „V případě, že se Vám nepodaří uhradit dlužnou částku v plné výši nebo překročíte platební lhůtu, budeme nuceni odevzdat Váš případ externí společnosti pro vymáhání dlužných pohledávek,“ pohrozila seznamka.

Antonín zjistil, že měsíční placené členství za 149 korun mu bylo automaticky prodlouženo o další tři měsíce za 2247 korun. Okamžitě se rozhodl členství ukončit a výpověď poslal na e-mail zákaznického servisu uvedený na webu společnosti.

Druhý den napsala žena z oddělení pohledávek, že včas nezrušil placené měsíční členství, proto bylo prodlouženo, jak stojí ve všeobecných obchodních podmínkách.

V těch je také uvedeno, že výpověď musí zaslat písemně na adresu firmy v Lucembursku. „To je nepřiměřený požadavek,“ upozorňuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Když se smlouva uzavírá kliknutím na webu, musí se podle něj také kliknutím zrušit.

Právě to namítal Antonín ve výpovědi. Odpověď však nepřicházela a on nakonec zaplatil. Hned den nato dorazilo oznámení, že členství nebude dál prodlužováno a že nyní již může svůj profil deaktivovat.

Vypečené seznamky

Be2 není jediná taková seznamka, podobných je víc a všechny fungují na principu automatického prodlužování placeného členství. Zákazníci si stěžují, že je na to nikdo dopředu pořádně neupozornil. Česká obchodní inspekce varuje před pochybnými praktikami.

„Těch případů je hodně, denně nám volá tak pět lidí kvůli seznamkám,“ říká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR, jež spadá pod Českou obchodní inspekci. „Většina z nich jsou muži a skoro všichni si stěžují na automatické prodlužování placeného členství,“ dodává.

Evropské spotřebitelské centrum upozorňuje, že zmínka o automatickém prodlužování jen ve všeobecných obchodních podmínkách nestačí. „Aby bylo platné, je nutné, aby provozovatel portálu o tom informoval dostatečně srozumitelně, jasně a viditelně ještě před uzavřením smlouvy,“ zdůrazňuje Tichota.

Be2 o něm informuje na webu pod nabídkou plateb, je ale o poznání slabším písmem a oznámení, že prodloužení na tři měsíce stojí 2247 korun, je uvedeno až pod platebním formulářem.

Seznamka tvrdí, že je všechno v pořádku. „Součástí platebního procesu je transparentní informování o podrobnostech předplatného. Uživatelé mohou výpověď podat kdykoliv, a to prostřednictvím výpovědního formuláře zaslaného jako přílohy e-mailu, dopisu či faxu. Uvedený postup je běžnou praxí a nejsme si vědomi, že by byl pro klienty problematický,“ dorazilo v e-mailu podepsaném anonymně jako „Be2 zákaznický servis“.

Ve všeobecných podmínkách však Be2 uvádí, že „výpověď musí být zaslána na adresu 13 rue du Commerce, L-1351 Luxemburg“.

 Proč vůbec automaticky prodlužuje placené členství? „Předplacené služby, které klientům nabízíme, mohou využívat bez přerušení tak dlouho, jak si přejí, respektive potřebují,“ píše zákaznický servis.

Antonín přišel o peníze, známost nenašel. Na print screenu obrazovky, který si pořídil, je vidět, že převážná část komunikace se ženami se omezila jen na oznámení automatu, že některá z dam „vložil(a) fotku“, jiná by „chtěl(a) vidět“ tu jeho a jiná si „prohlédl(a) jeho profil“. 

Rady: Jak nenaletět při placení seznamky

● Při výběru seznamky na internetu si nejprve projděte recenze.

● Při ukončování členství si pořizujte dokumentaci, nejlépe print screeny obrazovky nebo fotky na mobil.

● Jen pouhé smazání profilu na seznamce nestačí, zbavujete se služby, platit za ni ale musíte.

● Když uzavíráte smlouvu kliknutím na webu, musíte mít možnost ji také kliknutím vypovědět. Pokud pošlete dopis, jedině doporučeně.

● E-maily s provozovatelem seznamky nikdy nemažte.

● O případném sporu může rozhodnout jedině soud. Evropské spotřebitelské centrum ale neví o jediném případu, kdy by seznamka vymáhala po klientech peníze soudně.

Zdroj: Evropské spotřebitelské centrum

Falešné profily nejsou výjimkou

Reportér MF DNES si seznamku Be2 vyzkoušel. Založil profil, který se má zobrazovat potenciálním nápadnicím. Z nabízených variant o sobě sdělil, že je plešatým, tlustým, afroamerickým novinářem měřícím méně než 140 centimetrů, který nejí, má „jinou“ barvou očí a do kolonky „O mně“ napsal: „Pozor! Tohle je podvod.“

Přesto během několika minut přilákal pozornost údajné 43leté Katky z Děčína, milovnice techna a jízdy na koni, o níž bylo na profilu napsáno, že je vysokoškolsky vzdělanou dělnicí v truhlárně.

Zpráva, která reportérovi MF DNES přišla z jejího profilu, se nedala zobrazit bez zaplacení. A aby provozovatelé seznamky podpořili zvědavost a touhu, upozornili, že bez platby bude Katčina zpráva uchovaná jen 24 hodin.

Prémiové členství stojí 149 korun za jeden měsíc, nebo 399 korun měsíčně se závazkem platit celý rok, nebo 549 korun za měsíc s aktivací na půl roku. A to vše se automaticky prodlužuje o stejnou délku, pokud klient do čtyř dnů před koncem období smlouvu nevypoví.

Reportér nezaplatil. Denně pak dostával oznámení, že mu některá z žen posílá zprávu, denně počítač jako návnadu generoval profily žen, jež by mohly být ideálními protějšky podle shodných parametrů z profilů. Bez zaplacení se reportér nedozvěděl, kdo ho navštívil, nemohl číst zprávy ani je psát.

Zmíněný profil vysokoškolsky vzdělané dělnice v truhlárně vypadá pochybně. Stejně jako profil ženy podepsané jako Jakub, ženou mát být i 44letý kuchař Jan.

Seznamka vylučuje, že by šlo o falešné profily: „Naše společnost a náš produkt nevyužívají profily vytvořené počítačem nebo jiný způsob, jak „animovat“ naše uživatele. Na manuální kontrolu a zamítání profilových fotografií, které nesplňují naše podmínky, a na včasné reagování na stížnosti uživatelů v případě, že si všimli podezřelého profilu, vynakládáme velké úsilí.“

Podobných seznamek je v Česku víc. „Těch problematických je deset až patnáct,“ říká Tichota. Placené členství automaticky prodlužuje také Academic Singles, jež je odnoží Be2, seznamka Žhavé noci, registrovaná na Britských Panenských ostrovech nebo eDarling, s níž se podle Ondřeje Tichoty již podařilo vyjednat, aby upozornění na prodlužované členství bylo zřetelnější a zasíláno klientům s předstihem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...