Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Radnice nechala radikály řečnit na nepovolené akci v Hradci Králové

  11:52aktualizováno  18:58
Královéhradecká radnice výrazně změnila pohled na nepovolené shromáždění příznivců krajně pravicové Dělnické strany. Úředníci a policie je nechali dojít z hlavního nádraží na Ulrichovo náměstí. Představitelé partaje tam přes hodinu řečnili. Úřady prý nechtěly dávat záminku ke konfliktu a porušit lidská práva.
Příznivci Dělnické strany označují svou akci jako setkání přátel.

Příznivci Dělnické strany označují svou akci jako setkání přátel. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Stanovisko radnice se výrazně pootočilo během jediného dne.

"Využijeme všech prostředků, abychom akci za každou cenu zabránili. Zdůrazňuji za každou cenu," říkal v pátek odpoledne náměstek hradeckého primátora Martin Soukup, když radnice oznamovala vypovězení smlouvy na pronájem areálu letního kina Širák. Tam chtěla Dělnická strana (DS) uspořádat koncert, podle antifašistů s účastí neonacistický kapel. -  čtěte Hradecká radnice vypověděla smlouvu extremistům

Když se dnes příznivci krajní pravice scházeli, mluvčí radnice Václav Svoboda v krátkém rozhovoru pro iDNES.cz před půl třetí odpoledne konstatoval, že policie nepovažuje shromážděnou skupinu za zvlášť nebezpečnou a nechá ji z nádraží odejít.

Šéf Dělnické strany Martin Vandas

"Ulrichovo náměstí není zřejmě to konečné místo, kde se budou chtít zastavit a udělat improvizovaný politický mítink," mínil v tu chvíli Svoboda. "Nicméně žádné takové shromáždění nebylo ohlášeno, takže na místě bude úřednice připravena ohlásit, že akce je rozpuštěna," varoval.

Za hodinu už zněly projevy pod dohledem policie i magistrátních úředníků na Ulrichově náměstí. "Jsme připraveni oznámit, že jde o nepovolenou akci, nicméně reflektujeme Policii ČR, která nám doporučila situaci nadále nevyhrocovat," říkal novinářům Svoboda.

Nakonec se tak pánem času stali organizátoři zakázané akce. Sami určili chvíli, kdy skončí projevy a před tři čtvrtě na pět odpoledne vyzvali účastníky, aby se pokojně odebrali zpět na nádraží a rozjeli se domů.

Svoboda pak novinářům vysvětloval, že podle policie nebyl porušen zákon a ústavou dané právo na svobodné shromažďování je nadřazeno povinnosti shromáždění ohlásit. Proběhne ale správní řízení a policie bude také analyzovat videozáznamy z akce.

"Ta součinnost mezi městskou policií a Policií České republiky a magistrátem tady byla. My jsme znemožnili to hlavní konání na avizovaném místě v letním kině Širák. Tohle je náhradní věc," dodal náměstek Soukup.

Až se změní zákony České republiky, je podle něj možné se bavit o tom, jestli jde o nebezpečný precedens. Magistrát postupoval přesně podle zákona a extremistům akci znepříjemnil natolik, že se už do Hradce nevrátí, dodal.

Jdeme na procházku
"Odhadem asi sto příznivců přijelo a přišlo ve skupinkách po deseti až dvaceti lidech. Někteří vlakem z různých směrů, další autobusem," hlásil kolem třinácté hodiny z hradeckého nádraží zpravodaj MF DNES. Během dalších dvou hodin se počet účastníků demonstrace zdvojnásobil, podle odhadů jiných médií bylo účastníků až tři sta.

Dělnická strana na nádraží v Hradci Králové

Už v půl jedné odpoledne se na hlavním vlakovém nádraží objevili zástupci vedení Dělnické strany s vlajkou. Místopředseda Petr Kotáb před policisty a novináři prohlásil, že skupina lidí v černých bundách a mikinách, někteří s kuklou přes obličej, jsou jeho přátelé, kteří jdou na procházku.

"Nejde o shromáždění, ale o setkání mých přátel. Nikdo nemůže zakázat, abych se sešel se svými přáteli," dodal. "Přátelé" přijeli také ze Slovenska nebo Německa, dodal zpravodaj MF DNES. Na Ulrichově náměstí pak zněly i projevy v jazyce západních sousedů a sporné oslovení "Kamaraden".  

Na akci dohlíželo přes sto policistů a městských strážníků, včetně psovodů a šestičlenného antikonfliktního týmu. K dispozici měli vrtulník na monitorování situace a v záloze těžkooděnce. Pořádková policie některé jednotlivce během dlouhého čekání v nádražní hale legitimovala, ale šlo spíš o výjimečné případy.

Zastavíme, kde chceme
Před třetí odpoledne už se čekání na povel k odchodu na nádraží zdálo nekonečné. Během více než dvou hodin organizátoři úředníkům oznámili, že místem, kde chtějí bez povolení demonstrovat, je Ulrichovo náměstí, asi čtvrt hodiny chůze od nádraží.

V 15:00 se vyrazilo. Průvod šel téměř mlčky a na prostranství před obchody a sídlem policie se shlukl kolem improvizovaného řečniště.

Dělnická strana v Hradci Králové

Slova se ujal šéf Dělnické strany Tomáš Vandas. Tato chvíle měla být podle předchozích hrozeb radnice okamžikem k rozpuštění akce. Ale nestalo se.

Vandas radní kritizoval, zejména náměstka Martina Soukupa, jenž v pátek hrozil radikálům zabráněním akce za každou cenu. "Není tady svoboda slova, úředníci podlehli hysterii," prohlašoval.

Policie ho pak legitimovala. Podle mluvčího radnice Svobody bude Vandas potrestán blokovou pokutou, nebo ve správním řízení za to, že organizuje nepovolené shromáždění.

Policisté tvrdí, že by akce mohla být rozpuštěna jen tehdy, kdyby při ní byl jasně porušen zákon - účastníci by například vykřikovali rasistická hesla nebo vyvolávali potyčky. K tomu ale nedošlo.

Mluvčí radnice postup hájil tím, že věří, že po několika projevech se účastníci v klidu rozejdou a "nad celou akcí se zavře voda".

Aktivista Cakl dostal pěstí
Celá demonstrace se obešla bez výraznějších konfliktů a potyček. Už při řazení na nádraží došlo k drobnějším strkanicím a pokusům slovně inzultovat například přihlížející novináře. To se pak opakovalo na náměstí i při návratu k vlakům.

Pochod Dělnické strany Hradcem Králové

Jeden z fotografů navíc v davu poznal člověka, který ho napadl na neonacistické akci 21. června v německých Drážďanech a upozornil na něj policii.

Při zpáteční cestě pak přívrženci DS na nádraží pěstí a kopnutím napadli antifašistického aktivistu Ondřeje Cakla. Po sedmnácté hodině bylo po všem.

Dřív než v pátek jsme akci zabránit nemohli, vysvětluje mluvčí
Mluvčí pro iDNES.cz vysvětlil, proč magistrát nezakázal akci dříve. "Dlouho nebyly žádné informace, že by se v Hradci měla taková akce konat. Ještě minulý týden se na internetu psalo o tom, že by měla být na Pardubicku. Až v pondělí jsme se dozvěděli, že se něco chystá v Hradci Králové. Tipovali jsme nějaký soukromý areál, ale pak jsme ve smlouvách městských organizací našli jméno, které se nám spojilo s extremisty," říká Svoboda.

V pátek ráno pak na schůzce úředníků s policií rozhodnuto, že je nutné dát signál potenciálním účastníkům, aby do města nejezdili. "Třeba i těm, kteří by nechtěli pochodovat, ale přijet na ten koncert," uzavřel Svoboda.

Centrum Hradce Králové

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

Měla radnice a policie rázněji zakročit proti akci Dělnické strany v Hradci Králové?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 30. srpna 2008. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 4063
Ne
Ne 1800
Autoři: ,

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....