Česko se barví do oranžové, chystáme další opatření, řekl Prymula

Sledujeme online   9:32aktualizováno  18:52
Exponenciální nárůst nakažených koronavirem z minulého týdne nyní zpomalil, řekl v pátek ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj ale epidemie dál sílí. „Zdaleka to není vítězství,“ dodal. Zatím se nemusí počítat s katastrofickými scénáři, příští týden však ministerstvo vydá nová opatření. Týkat se mají hlavně volnočasových aktivit.

Resort už v tuto chvíli nechce omezovat ekonomiku. Prymula připomněl, že některé země, například Velká Británie, mají povoleno shromažďování jen do šesti lidí. V Česku se podle něj bude omezovat počet lidi ve volnočasových aktivitách nebo aktivitách, které nejsou zásadní.

PŘEHLEDNĚ: Hospody zavřou ve 22 hodin, fotbal jen pro 2 tisíce diváků

„Opatřeními, která jsme udělali, jsme schopni reprodukční číslo srazit někam k 1,2. Ale potřebujeme ho dostat pod jedna,“ řekl Prymula.

Reprodukční číslo, tedy počet nakažených od jednoho člověka, od minulého týdne kleslo. Nyní je 1,4, předtím bylo 1,6. Příští týden bude k dispozici po regionech.

„Nejde nám ani tak o to, jestli máme 2 000 nebo 3 000 nově pozitivních, ale o to jakým způsobem tato data ovlivňují náš systém a jeho kapacitu,“ uvedl ministr. Z dnešního pohledu bylo podle Prymuly uvolňování opatření rychlejší, než bylo optimální. Podceněna byla podle něj hlavně situace v letních měsících.

Čtvrtečních 2 911 nově potvrzených případů koronaviru je druhý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Nemoc covid-19 má nyní v Česku víc než 31 000 lidí, vyléčených je zhruba o 3 000 méně. Většina aktuálně nakažených má mírný nebo bezpříznakový průběh nemoci, na nová maxima ale rostou počty hospitalizovaných i zemřelých. V nemocnicích se léčí 670 pacientů, 131 z nich je ve vážném stavu. Úmrtí s koronavirem za poslední týden přibylo o víc než desetinu na 578.

Nárůst množství nových případů covidu-19 byl minulý týden exponenciální, uvedl Prymula, v nynějším týdnu považuje za maximum čtvrteční počet. Než budou údaje přijatelné potrvá podle ministra ještě dva měsíce. „Světlem na konci tunelu“, kdy období nárůstu a poklesu skončí, je polovina příštího roku, doplnil. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 1,4.

Záleží na tom, zda narůstají počty hospitalizovaných, vyžadujících plicní ventilaci, nebo počty úmrtí. „Tato data jsou naprosto reálná, opatření jsou proto naprosto na místě,“ dodal Prymula. Podle něj přibývá mrtvých i hospitalizovaných, kterých je aktuálně 740.

Ministerstvo také v pátek vydalo aktualizovaný semafor, mapu rizika nákazy po okresech. Většina okresů je nyní oranžová, což značí druhý stupeň rizika. Praha zůstala červená, tedy nejrizikovější, zhruba 20 okresů je zelených v prvním stupni.

Podle dřívějšího vyjádření Prymuly ale tento nástroj v současné době nemá příliš smysl, protože ukazuje data se zpožděním. „Existence semaforu je omezená do doby, než se zbarví celé území do jedné barvy, pak už nebude mít smysl,“ řekl k tomu také epidemiolog v pátek.

V Praze se nákaza šíří v řadě případů komunitně a nedaří se trasovat konkrétní zdroj, řekl Prymula. „V Praze se snažíme systém restartovat tak, abychom byli adekvátně schopni dotrasovat kontakty v podstatně větší míře, než tomu bylo v uplynulých týdnech, kdy zpoždění bylo poměrně vysoké,“ uvedl.

Zarouškované Česko

Podle něho se zvyšuje počet lidí v call centrech, ze současných 600 osob by se na trasování v Praze mělo v brzké době podílet 850 lidí. Ani tento počet není podle Prymuly konečný.

Pilotní projekt takzvaného sebereportování už byl spuštěn, od pondělí nebo úterý přejde do plného provozu, řekl ministr zdravotnictví. Lidé budou moci pro krajskou hygienu předem vyplnit své základní kontaktní údaje a informace o možných rizikových kontaktech. Mělo by to zkrátit čas, který pak bude třeba věnovat rozhovoru s nakaženým.

Některé hygienické stanice už hlásí, že jsou na hranicích kapacit, aby mohly trasovat všechny kontakty. Lidé si na sociálních sítích a v médiích stěžují, že se jim hygienik ozval pozdě.

Testovací kapacita by se měla podle Prymuly navýšit na 30 000 testů denně, současná je asi 23 000. „Páteřní síť v nemocnicích by měla dále narůstat z 8 000 na 12 000,“ uvedl. V současné době se podle něj zapojuje akademický sektor. „Díky pojišťovnám se daří nalézat model, jak tato pracoviště zaplatit,“ dodal.

Odběrová centra u největších nemocnic mají podle Prymuly fungovat osm hodin denně a udělat aspoň 1 000 odběrů denně, u regionálních nemocnic by měla být otevřena aspoň pět dní v týdnu s podobnou kapacitou. Ostatní centra by měla fungovat aspoň tři dny v týdnu a čtyři hodiny denně.

Prymula dále popsal, že na webu České pošty budou zveřejněny informace o tom, jakým způsobem mají lidé prověřit, jestli byly roušky od státu při doručování poškozeny. Pošta distribuovala roušky a respirátor lidem starším 60 let.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pošta porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Lze je distribuovat jen v ochranných obalech a s informací od výrobce. Pošta měla do tří dnů přijmout nápravná opatření.

Roušky a respirátory, které chce vláda rozeslat zdravotně postiženým, už nebudou distribuovány v papírových obálkách, řekl Prymula.

Ministr odsoudil počínání pražského klubu

Ještě dva měsíce bude podle Prymuly trvat, než budou počty případů covidu přijatelné. Období nárůstu a poklesu podle něj skončí v polovině roku 2021.

Ministr se na páteční tiskové konferenci vyjádřil také k pozvánce pražského klubu na taneční komparz. Označil to za výsměch vydaným nařízením.

„Je to aktivita naprosto nežádoucí a myslím si, že to nakonec neproběhne. Beru to jako příklad toho, jak bychom k opatřením neměli přistupovat. Nařízení neděláme kvůli tomu, abychom někomu otravovali život, ale abychom zastavili růst nakažených,“ řekl Prymula.

Covidový semafor
24. října 2020
stupeň 0
Nulové nebo zanedbatelné riziko
stupeň I
Výskyt nákazy v ČR bez komunitního přenosu
stupeň II
Počínající komunitní přenos v ČR
stupeň III
Narůstající anebo přetrvávající komunitní přenos v ČR
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...