Radnice jde proti ministerstvu. Vyzvala školu, ať učí děti bez roušek

  15:07
Žáci na druhém stupni základní školy v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku nemusí mít při výuce nasazené roušky. Nerespektovat nařízení ministerstva zdravotnictví z minulého týdne doporučila ředitelce rada města. Hygienici jsou z postupu radnice nešťastní, obávají se laviny podobných případů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření vydalo 17. září. Ukládá v něm základním školám za povinnost zajistit, aby děti na druhém stupni měly nasazenou roušku během celé výuky. Tedy nejen ve společných prostorách školy a o přestávkách, ale i při vyučovacích hodinách ve třídách.

Rada města v Přibyslavi na toto opatření reagovala svoláním mimořádného jednání. Na něm se pětice radních jednomyslně shodla na zcela jiném stanovisku. Ředitelce školy doporučila, aby toto opatření ministerstva zdravotnictví neaplikovala. Při vyučovacích hodinách ve své třídě tak děti roušku nasazenou mít nemusí.

„Toto konkrétní opatření ministerstva zdravotnictví je nerealizovatelné bez možných dopadů na zdraví dětí, je i nepřiměřené a právně nevymahatelné,“ vysvětluje přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS), o co se rozhodnutí rady města opírá.

„Mohli jsme jít cestou, která se bude zdánlivě tvářit, že ministerské opatření akceptujeme, a přitom nechávat žáky nosit roušky stažené pod nosem, případně se odvolávat na jejich zdravotní stav, který neumožňuje roušku nosit. Mohli jsme také riskovat zdraví našich dětí a důsledně používání roušek vyžadovat tak, aby se sedm vyučovacích hodin dusili v roušce, aby si tu osmou z plna hrdla zazpívali bez roušek... Domníváme se však, že to není cesta, kterou máme jít při výchově našich dětí,“ vzkázal v obsáhlém vyjádření starosta.

Děti neumí s rouškami nakládat, tvrdí starosta

„Domníváme se, že i ministerstvo může vydávat pouze předpisy, jež jsou v souladu s naší právní praxí,“ dodává.

Podle něj nejsou děti ve věku od 11 do 16 let schopni samostatně s rouškami nakládat dle pokynů Světové zdravotnické organizace tak, aby jejich použití bylo bezpečné pro ně i pro druhé. Jako další důvod odmítnutí nařízení udává zhoršené dýchání v látkových rouškách.

„Je třeba je často měnit. Pokud tomu tak není, může dojít ke zdravotním komplikacím. Žádný z učitelů nemá zároveň podklady o detailech zdravotního stavu žáků tak, aby po žácích mohl celodenní nošení roušky vymáhat,“ tvrdí Martin Kamarád.

„Naše rozhodnutí je učiněno podle práva. Nelze vystavit naše děti nebezpečí celodenního omezení prostřednictvím roušky, byť se o to pokouší ministerstvo,“ zdůrazňuje starosta.

Ředitelka je za rozhodnutí rady města vděčná

Ředitelka školy Jaroslava Janů je, jak sama říká, za rozhodnutí radních vděčná. „Plně s tím souhlasím a jsem ráda, že mě rada města i takto podpořila,“ říká.

Ministerské nařízení o rouškách při vyučovacích hodinách ve třídách příliš nechápala. „Přece mnohem snáze se kapénky mohou šířit při hodinách hudební výchovy a při zpěvu, při nichž naopak roušky být nemusí,“ namítá.

Tvrdí, že škola ani vedení města nechtějí dělat kampaň proti ministerským nařízením. „Jde nám pouze o zdraví dětí,“ zdůrazňuje.

Neobává se při tom toho, že by si na její školu hygiena kvůli nedodržování nařízení nějak víc zasedla či k ní přistupovala jinak, než k jiným zařízením. A zároveň nechce podlehnout tlakům, které kvůli rouškám očekává z různých stran. „Bude záležet, jaké a od koho ty tlaky budou. Ale jen velmi neradi bychom náš současný postoj měnili,“ dodává.

Narůstá tím ohrožení učitelů, varují hygienici

Z postoje Přibyslavi jsou hygienici nešťastní. Obávají se, aby se z něho nestal precedens, který by spustil lavinu obdobných reakcí i v jiných městech a na jiných školách.

„Je to kontraproduktivní rozhodnutí. Byť chápu, že kantoři i žáci jsou z roušek při vyučování otráveni, je postoj radnice přinejmenším nediplomatický k ostatním. Narůstá tím ohrožení učitelů,“ říká náměstek krajské hygienické stanice v Jihlavě Jiří Kos.

Podle něj je navíc rozhodnutí rady města protiprávní. „Radní nemohou zrušit rozhodnutí vyššího orgánu. Je to podobné, jako kdyby si radní odhlasovali, že v jejich obci mohou řidiči jezdit osmdesátkou. To prostě nejde,“ upozorňuje Kos. Podle něj může samospráva nařízení ministerstva pouze zpřísnit, ovšem nikoliv zmírnit.

Jak dodává, jedná se o průšvih, na který může radnice doplatit. „Bylo by zde možné vůči městu i škole postupovat podle zákona o šíření nakažlivých nemocí. Ale to je otázka spíše na ministerstvo a jeho právníky,“ podotkl hygienik.

„Jakmile se tam objeví případ covidu, můžeme celou třídu nebo školu zavřít a poslat do karantény, protože se v ní nenosí roušky. To si asi radní neuvědomují,“ dodal Jiří Kos.

Přibyslav se proti státu nebouří poprvé

Samospráva ale naopak anulování ministerského nařízení bere jako snahu o ochranu dětí. „I jako vymezení hranic vůči státní zvůli. V Přibyslavi snad ještě věříme, že kromě zdravého těla je důležitý i zdravý rozum,“ podotýká starosta.

On sám - a pod jeho vedením celá Přibyslav - je velkým odpůrcem mnohých nařízení a vyhlášek státních institucí. V minulosti například chtěl do absurdna dovést novelu zákona o nočním klidu. Do městské vyhlášky nechali zastupitelé zanést množství výjimek, například pro předpokládané rodinné oslavy. Tuto vyhlášku městu ale ministerstvo vnitra zrušilo.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...