Povodně ohrožují Vsetínsko a Liberecko, kde je třetí povodňový stupeň

  8:14aktualizováno  23. května 5:40
Hladiny řek v Česku stoupají od středečního rána na severu a severovýchodě Čech i na Moravě. Ve čtvrtek platí po páté hodině ranní na 16 místech nejnižší stupeň povodňové aktivity. Třetí povodňový stupeň vyhlásil Český hydrometeorologický ústav na Vsetínsku ve Zlínském kraji i Liberecku.
Bleskové povodně způsobil vodní tok Senina ve Valašské Polance.

Bleskové povodně způsobil vodní tok Senina ve Valašské Polance. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Hladiny vodních toků vystoupaly do rána na povodňové stavy na skoro třech desítkách míst v Česku. Na osmi místech je vyhlášený druhý stupeň a třetí stupeň ohrožení platí na řece Smědé na Liberecku a na Bečvě na Přerovsku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Na některých místech ale hladiny naopak klesly, ve středu večer byl třetí povodňový stupeň na pěti místech.

Smědá v Předláncích na Liberecku i Bečva u Teplic nad Bečvou na Přerovsku se dostaly na třetí stupeň kolem půlnoci a hladiny obou řek se stále drží vysoko. Podle ČHMÚ platí výstraha před extrémními srážkami pro část Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje do dnešního poledne a pro část Zlínského a Moravskoslezského kraje až do čtrvtečních šesti hodin večer. V části Zlínského a Olomouckého kraje také platí výstraha před nejvyšším stupněm povodňové aktivity, a to až do odvolání.

Hladiny toků ve Zlínském kraji ve středu kvůli vytrvalému dešti stoupaly. Kromě Bečvy v Jarcové také na Senici v Ústí u Vsetína, Bystřičci nad stejnojmennou nádrží a Hutiském potoce v Solanci na Vsetínsku platil v 18:00 třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. V Solanci později klesl. Stejného, třetího stupně odpoledne dosáhla také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku, kde však hladina již klesá. 

V Ústí voda zatopila desítku rodinných domů. Na dalších sedmi místech v kraji platil večer druhý povodňový stupeň, na šesti místech první povodňový stupeň.

Ve Zlínské části Malenovice řeka Dřevnice zaplavila cyklostezku, neprůjezdné byly také cesty na několika místech Vsetína. Zaplaven je stále podjezd v Trávníkách, platí tam zákaz vjezdu. Škody na majetku zatím nejsou vyčísleny.

V Moravskoslezském kraji dosáhla krátce třetího povodňového stupně řeka Jičínka v Novém Jičíně. Starosta města svolal protipovodňovou komisi, situaci monitorují hlídky. V noci se očekávají další srážky, někde mohou přijít i přívalové deště.

V regionu platí první povodňový stupeň na čtyřech místech, na Lubině v Petřvaldu a Vlčovicích, Čeladence v Čeladné a Polančici v Polance.

VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY

  • Na jev: EXTRÉMNÍ SRÁŽKY (EXTRÉMNÍ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

        v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji

        od středy 21:00 do čtvrtka 12:00

  • Na jev: EXTRÉMNÍ SRÁŽKY (EXTRÉMNÍ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

        veZlínském a Moravskoslezském kraji

        od středy 21:00 do čtvrtka 18:00

  • Na jev: POVODŇOVÉ OHROŽENÍ (EXTRÉMNÍ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

        ve Zlínském a Olomouckém kraji

        od středy 21:00  do odvolání

  • Na jev: POVODŇOVÁ POHOTOVOST (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

        v Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji

        od středy 21:00 do odvolání

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

„Pršet má ještě v noci. V Beskydech pak i během celého čtvrtku. Intenzita deště ale podle předpovědi počasí nebude tak silná, aby se hladiny zvedaly. Vypadá to, že se nepříznivé prognózy, podle kterých jsme mohli na některých místech očekávat i třetí stupeň, nenaplní,“ uvedla mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková.

V Jihomoravském kraji místy vydatně prší, déšť bude místy pokračovat. V kraji kvůli dešti zasahovali i hasiči. Na třetí povodňový stupeň vystoupala také hladina řeky Velička se ve Velké nad Veličkou a ve Strážnici na Hodonínsku. Tok zůstává v korytě, žádné objekty nezaplavil, uvedl starosta obce Petr Šmidrkal.

V kraji v souvislosti s vydatným deštěm zasahovali i hasiči. V Pohořelicích na Brněnsku voda zaplavila část ulice, odčerpali ji. „V Hustopečích šlo zase o jeden zaplavený sklep, ve kterém bylo asi 50 centimetrů vody. Také jsme ho odčerpali,“ řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Řešili i popadané stromy, v Brně v Židenicích v ulici Kuldova spadl strom na dvě zaparkovaná auta, u Brněnské přehrady padající strom zase poškodil elektrické vedení. Mluvčí doplnil, že v souvislosti s Veličkou žádný výjezd nemají.

V Libereckém kraji musela být odpoledne uzavřená krajská silnice III. třídy z Černous na Boleslav na Frýdlantsku. V Černousích dosáhla řeka Smědá třetího povodňového stupně, na stejném stupni byla i v Hejnicích. V obci mají připravené pytle s pískem. Podle meteorologů může i tam přijít další vydatný déšť.

Na většině území Libereckého kraje prší už od úterý, nejintenzivněji ale v Jizerských horách. Za posledních 24 hodin tam spadlo přes 80 milimetrů srážek, což je 80 litrů na metr čtvereční. Extrémní srážky hrozí podle výstrahy meteorologů v Libereckém kraji do čtvrtečního rána v okolí Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice a Tanvaldu.

Silné deště zvedly hladiny řek i v Královéhradeckém kraji v Krkonoších a v Orlických horách.

Největší srážky zaznamenala Luční bouda na hřebenech Krkonoš, kde za posledních 24 hodin napršelo 82 litrů vody na metr čtverečný. V Orlických horách napršelo přibližně od 35 do 60 litrů vody na metr čtverečný. Například hladina Divoké Orlice v Orlickém Záhoří stoupla více než dvojnásobně na 30 centimetrů, přičemž hladina prvního povodňového stupně je 90 centimetrů. V nižších polohách byly srážky výrazně nižší

  • Vzhledem k již velmi vysoké nasycenosti zasažených povodí očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během noci a rána v důsledku opětovných srážek další vzestupy, případně kolísání, hladin vodních toků.
  • Třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) se očekává v povodí Bečvy.
  • V povodí Moravy a Odry se očekávají vzestupy vodních toků i s dosažením 2. SPA, ojediněle nelze vyloučit dosažení 3. SPA.
  • Na tocích v povodí Labe vzestupy vodních toků dosáhnou úrovně maximálně 1. SPA.

Povodí Labe uvedlo, že na přehradě Labská pod Špindlerovým Mlýnem by večer mohla hladina dosáhnout přelivů. Odtok z přehrady je kvůli rekonstrukci spodních výpustí možný nejvýše v množství deseti metrů krychlových za vteřinu. Od rána do 17:00 se hladina v přehradě zvýšila téměř o tři metry. Do přelivu scházely asi dva metry. 

V Jihomoravském kraji je na třetím stupni Velička ve Velké nad Veličkou a ve Strážnici na Hodonínsku. Tok zůstává v korytě, žádné objekty nezaplavil. Velička je druhá největší řeka v okrese, vlévá se do Moravy. V Pohořelicích na Brněnsku voda zaplavila část ulice, hasiči ji odčerpali.

„V Hustopečích šlo zase o jeden zaplavený sklep, ve kterém bylo asi 50 centimetrů vody. Také jsme ho odčerpali,“ řekl mluvčí hasičů.

Hasiči v Olomouckém kraji evidují první výjezdy k zatopeným silnicím či domům. Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka zasedly poprvé i protipovodňové štáby.

„Vzhledem k avizovanému nárůstu hladiny toku řeky Bečvy s předpokladem dosažení III. stupně povodňové aktivity zasedly poprvé povodňové štáby. Na nejrizikovější místa nyní vyjíždějí profesionální a dobrovolné jednotky pro výstavbu hrází pomocí pytlů s pískem,“ uvedl mluvčí hasičů. V Teplicích nad Bečvou teď hladina řeky dosahuje 339 centimetrů. Třetí stupeň je vyhlašován od 400 centimetrů.

Ve Starém Městě na Šumpersku voda částečně zatopila silnici v jedné ulici. Na Jesenicku v České Vsi hasiči odčerpali vodu z domů, která přitekla z okolních polí. Voda stékající ze svahu zaplavila také ulici K Májovu v Chrudimi.

Za posledních 24 hodin napršelo podle meteorologů nejvíce v oblasti Beskyd, Jeseníků a Vysočiny, například v Horní Bečvě na Vsetínsku spadlo 54 milimetrů vody. V Orlických horách napršelo přibližně od 35 do 60 litrů vody na metr čtvereční. Před vydatným deštěm v severní a severovýchodní části republiky varoval ČHMÚ už v úterý. Na návětrné straně hor může podle jeho výstrahy ojediněle napršet i přes 100 milimetrů vody. S deštěm mají lidé počítat většinou do čtvrtečního poledne, v Beskydech se vydatnější srážky mají vyskytovat až do čtvrtečního večera.

Po prudkých deštích mají lidé na Valašsku vytopené domy:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...