Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Okamura vystoupil z Úsvitu, zakládá hnutí Svoboda a přímá demokracie

  11:32aktualizováno  11:57
Spory v Úsvitu vyvrcholily odchodem jeho zakladatele Tomia Okamury a dalšího poslance Radima Fialy z hnutí. Spolu v úterý požádali o registraci nového s názvem Svoboda a přímá demokracie. Okamura opustil uskupení, které na podzim 2013 vytáhl do Sněmovny, ale jehož poslanci se mu pak vzepřeli.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura a poslanec Úsvitu Radim Fiala | foto: ČTK

„Jde o vynucený, ale nutný krok. Je to reakce na politický puč, který měl zabránit prosazování programu přímé demokracie v České republice a který měl umenšit politický vliv hlavního nositele tohoto programu Tomia Okamury,“ uvedl přímo na ministerstvu Fiala. Vedle něj a Okamury nové hnutí zakládá také Okamurův spolupracovník Jaroslav Staník.

Založení nové strany či hnutí

Ministerstvo provede registraci nebo rozhodne o jejím odmítnutí do 15 dnů ode dne zahájení řízení o registraci. Řízení je dle zákona zahájeno dnem, kdy ministerstvu dojde návrh, jenž nemá nedostatky.

Pokud návrh na registraci obsahuje neúplné nebo nepřesné údaje, ministerstvo to do pěti dnů písemně oznámí přípravnému výboru. Pokud výbor s upozorněním úřadu nesouhlasí, může podat do 15 dnů od doručení správní žalobu.

„Základním programem hnutí Svoboda a přímá demokracie je prosazení přímé demokracie a odpovědnosti politiků do politického systému České republiky a důsledná obhajoba národních zájmů naší země. Hnutí bude důsledně vystupovat proti zvyšování daní a bude hájit zájmy lidí, kteří poctivě pracují nebo podnikají,“ dodal Fiala.

Vnitro má na registraci měsíc. Poté chce poslanec a současný předseda přípravného výboru Okamury svolat ustavující schůzi, na které bude zvoleno vedení hnutí. Podle Okamury bude jeho nový politický subjekt otevřený a hned po svém vzniku začne nabírat členy a založí regionální buňky, na kterých chce hnutí svou činnost stavět.

„Svoboda a přímá demokracie bude politické hnutí, které se bude opírat o široké regionální struktury a demokratický dialog členů,“ uvedl Fiala. „Je již připraveno několik desítek skalních členů, kteří mají zájem o vstup do hnutí,“ doplnil Okamura, který očekává, že v úvodu vstoupí do nového hnutí desítky lidí. Další stovky podle něj budou o členství usilovat.

„Budeme budovat regionální struktury ve všech krajích. Nebudeme spěchat, ale mnoho lidí napříč republikou s námi přichází do styku a věří nám a jsou to lidé, kteří za námi stojí třeba dva roky,“ poznamenal Fiala. Oba poslanci ve Sněmovně zůstanou a budou vystupovat pod hlavičkou nového hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Program je stejný, jako ten, za který jsme kandidovali, a my ho budeme dodržovat i v novém hnutí,“ vysvětlil Fiala.

Doplnil, že financování zakládaného hnutí budou řešit později. „Samozřejmě budeme mít na všechno transparentní účet,“ doplnil.

Založení hnutí oznámili v den, kdy přiletěla Marine Le Penová

Podle Okamury chce vznikající hnutí spolupracovat s politickými partnery v Česku i za hranicemi k prosazování programových cílů.

„Příkladem takové spolupráce je náš podíl na organizaci mezinárodní konference Mír a prosperita v EU za účasti předsedkyně francouzské Národní fronty paní Marine Le Penové ve středu v Praze,“ dodal. Záštitu nad konferencí má Radim Fiala.

Le Penová, která v úterý přiletěla do Prahy, má po výrazném úspěchu Národni fronty v evropských volbách velkou šanci na úspěch i ve francouzských prezidentských volbách v roce 2017. Program jejího hnutí je namířen proti imigrantům do Francie. Podobný akcent politiky dosud v Česku hlásal také Okamura.

Přejeme Okamurovi „hodně štěstí“, reagovalo vedení Úsvitu

Lidé, kteří zůstali v Úsvitu poté, co Okamuru s Fialou vyloučili z poslaneckého klubu, zareagovali na Okamurův krok tak, že jim je to v podstatě jedno. „Panu Okamurovi je třeba popřát v tento pro něj důležitý den hodně úspěchů,“ komentoval pro iDNES.cz krok Okamury člen vedení Úsvitu Jan Zilvar.

Podobně reagoval Martin Lank, jeden z poslanců zvolených za Úsvit. „Já jsem nikdy ani nebyl členem tohoto hnutí. Nikdy mi to nebylo nabídnuto. Přeji panu Okamurovi štěstí s jeho novým podnikatelským projektem,“ řekl Lank.

„My jsme nějaké informace měli, že něco takového plánují, takže já jim popřeji, ať se jim daří. Možná bych to nazval spíš Stranou přímé dikatury, protože to, jakým způsobem řídil pan Okamura Úsvit, tak jestli chce takhle řídit i novou stranu, tak to těm lidem vůbec nezávidím,“ řekl předseda klubu Úsvitu Marek Černoch.

Hnutí Úsvit přímé demokracie, které Okamura založil v červnu 2013, i po dvou letech fungování mělo jen devět členů. Právě jeho uzavřenost byla jedním z argumentů nespokojených poslanců, kteří za hnutí kandidovali. Na počátku letošního února totiž většina členů poslaneckého klubu vyjádřila nesouhlas s tím, že hnutí nepřijímá nováčky a nenabízí vstup ani nezařazeným poslancům.

Okamuru v březnu poslanci vyloučili z klubu (více zde) a začaly sílit hádky o peníze (více zde). Poslanci, kteří se postavili proti Okamurovi, v březnu uvedli, že Úsvit má na účtu něco málo přes 12 tisíc korun a že jeho závazky dosahují výše státního příspěvku. Ze situace obvinili Okamuru s tím, že peníze utratil mimo jiné za svoji propagaci (více čtěte zde).

MF DNES také získala faktury, jež dokládají, že finance strany tekly jak do firem spřízněných s Tomiem Okamurou, tak i k lidem blízkým někdejšímu lídrovi Věcí veřejných Vítu Bártovi (více čtěte zde).

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....