Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S podzimním covidem pomohou nové vakcíny Pfizeru a Moderny, slibuje SÚKL

  8:32aktualizováno  10:41
Znovu narůstající počet nových případů covidu, za kterým stojí šíření nových variant omikronu, vyvolal otázky, jak je Česko připraveno s vakcínami a léky. Vakcíny proti novým variantám již schvaluje evropský úřad. „Snažíme se, aby se na podzim už mohly používat,“ řekla ředitelka SÚKL Irena Storová. Očkování čtvrtou dávkou proti covidu je zatím doporučováno zejména lidem nad 80 let.

Minulý týden přibylo v České republice každý den asi 400 nových případů, počty ale od přelomu května a června rostou. Mezitýdně jich přibylo o pětinu. Tento týden přibylo v pondělí i úterý již přes 600 nových případů denně.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se šíří nové subvarianty omikronu. Za současným nárůstem v Česku, ale i dalších zemích, jsou podle ústavu varianty BA.4 a BA.5. Ukazují to data z diskriminačních PCR testů.

„Největší prospěch z druhé posilovací dávky budou mít lidé nad 80 let, lidé mezi 70 a 60 lety by se měli proti covidu přeočkovat, pokud mají zdravotní stav, který by mohl průběh onemocnění u nich zhoršit. U lidí pod 60 let prozatím není z pohledu odborníků přeočkování celkově už čtvrtou dávkou, doporučováno,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová, a to kvůli tomu, že protilátky z jejich imunity rychle vyvanou.

Přírůstek nakažených s covid-19 za poslední týden

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala již na začátku června zrychleně posuzovat nové verze proticovidových vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. „Snažíme se, aby se na podzim už mohly tyto vakcíny používat,“ řekla Storová.

Místo týdenních či měsíčních hlášení nežádoucích účinků po očkování proti covidu-19, je bude SÚKL nově zveřejňovat jednou ročně ve své výroční zprávě. Za loňský rok jich SUKL přijal celkem 10 633, nejčastější byly bolest, otok či jiné příznaky v místě aplikace vakcín, bolesti hlavy a bolesti svalů a kloubů.

Nová očkovací kampaň vyjde na 1,7 milionu. Nebude slibovat konec pandemie

Celkem má v Česku ukončené očkování proti covidu téměř 6,9 milionu lidí. V porovnání o ostatními evropskými zeměmi jsou podle Storové Češi jedněmi z méně proočkovaných národů.

Ministerstvo zdravotnictví již zadalo zakázku na novou očkovací kampaň, která už nebude slibovat konec pandemie. „Musí lidi přesvědčit, že je potřeba se očkovat už na konci léta či začátkem podzimu, abychom s příchodem chladnějšího počasí předešli další silné vlně covid-19, s tím spojenému zahlcení nemocnic, zdravotním rizikům, ale i ekonomickým dopadům případné pandemie,“ uvedl resort v zadání zakázky.

Kampaň tak místo toho k motivuje: „Nechte se očkovat posilující dávkou než přijde zima, ať přežijeme ve zdraví další vlnu. Vláda má řešení pro každého.“ Odstartovat má 1. srpna a resort vyjde na 1,7 milionu korun.

Počty nákaz budou dále růst, varuje Jiřincová

Lze očekávat, že nárůst počtu nových případů, který začal před třemi týdny, bude dál pokračovat. „V souvislosti s šířením této varianty lze očekávat další nárůst detekcí pozitivních případů infekce covid-19,“ uvedla v pondělí vedoucí národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

„To, že už teď dochází k tomu nástupu počtu případů, je více varující, než jsem předpokládal. Domníval jsem se, že příštích několik týdnů zůstaneme na původní úrovni,“ řekl ČTK biochemik a molekulární biolog z Akademie věd Libor Grubhoffer.

Letní aktivity jako cestování nebo návštěvy mohou nahrávat většímu šíření. „Opatření zatím nejsou na místě, nenacházíme se nijak blízko kritickým epidemiologickým parametrům. Je ale třeba být ve střehu,“ míní Grubhoffer.

Nová vlna covidu si možná pospíší. Už převažují omikronové subvarianty

Některé země se už s vyššími nárůsty potýkají, například v Izraeli přibývá i pacientů s covidem-19 v nemocnicích, nakažených přibývá i v Rakousku. Denní bilance se u sousední země od minulého týdne zvýšily o několik tisíc případů. V pondělí testy potvrdily infekci u více než 7 tisíc lidí, před týdnem bylo nových případů v Rakousku něco přes 4 tisíce.

Vláda bude rovněž řešit jak nemocnicím nahradit peníze použité na nákup léků na covid-19. Návrh na náhrady leží na vládě, projednat by ho mohla ve středu.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

Čína má zálusk na ruskou řeku. Putin jí však při návštěvě KLDR vytvořil překážku

21. června 2024

Premium Nový projekt silničního mostu mezi Severní Koreou a Ruskem přes řeku Tuman představuje omezení pro...

Policie o střelci na FF UK: Otce zavraždil kvůli obecné zášti. Nechybili jsme

20. června 2024  17:31,  aktualizováno  22:41

Pachatel střelby na fakultě neměl konflikt se svým otcem před tím, než ho zavraždil. Motivem byla...

Slovenští poslanci schválili přeměnu RTVS v STVR. Zbývá jen Pellegrini

20. června 2024  21:10,  aktualizováno  22:13

Slovenská sněmovna ve čtvrtek večer hlasy vládních poslanců schválila nový zákon o veřejnoprávní...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...