V otevřených restauracích zasahovala policie. Jiné z okének nabízely petici

  7:52aktualizováno  19:00
Po pětitýdenní pauze opět otevřely restaurace Šeberák v Praze nebo U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Majitel restaurací Martin Macek se připojil k iniciativě Chcípl PES. Policie podniky uzavřela, Macek poté nechal v provozu pouze výdejní okénka. Policie večer dorazila také do hospůdky Obývák ve Strašnicích, majitel však odmítá zavřít.

Restaurace U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce se 23. ledna 2021 otevřela. Připojila se tak k protestní akci Otevřeme Česko pořádané iniciativou Chcípl PES. Podniky, které mají být podle vládních nařízení uzavřené, se při protestu na jeden den otevřou. | foto: ČTK

Personál obou svatokopeckých restaurací od rána připravoval obvyklou víkendovou nabídku jídel a nachystal vše ke stolování. Dopoledne se pak restaurace navzdory vládnímu zákazu otevřely návštěvníkům. Na stolech byly petiční archy iniciativy Chcípl PES. Restaurace U Macků a U Maci měly mít otevřeno do 20:00, krátce po poledni ale do restaurace U Macků dorazila policejní hlídka a nařídila provozovnu uzavřít.

Macek řekl, že v době příjezdu policistů bylo v restauraci několik hostů, které policisté nechali sníst objednané jídlo. „Obě restaurace jsme poté zavřeli a nechali jsme v provozu výdejní okénka,“ uvedl Macek.

Obvyklý provoz ve svatokopeckých restauracích by podle Macka měl zavládnout i v neděli. „K protestní akci jsem se připojil, protože si myslím, že nařízení vlády a to, co s námi posledních pět měsíců dělá, je špatně. Je vidět, že počty nákaz stále stoupají nahoru, restaurace jsou přitom víceméně od října zavřené,“ uvedl Macek.

Restaurace U Macků a U Maci sídlí na vyhledávaném turistickém místě nedaleko Olomouce. Kvůli podzimnímu lockdownu se potýkají s obrovským propadem tržeb. V provozu mají pouze výdejní okénka, což však náklady pokrýt nestačí.

Na restaurace je jiný metr než na supermarkety

„Pokles tržeb je 95 procent a jsme v minusu,“ uvedl Macek, podle kterého kompenzace jsou z pohledu výše směšné, navíc je s jejich vyřizováním spojeno velké papírování.

Zrušte od 6. ledna všechna ekonomická opatření, vyzval vládu Chcípl PES

I přes výpadek tržeb však Macek zatím personál nepropouští. „Držíme se, ale už jsem na konci finančních zásob. V létě vždy vyděláváme na zimu. Zásobu, co jsme měli mít do dubna, už prakticky nemáme. Je to už neúnosné,“ postěžoval si majitel restaurací. 

Podle něj je na restaurace v rámci protiepidemických opatření uplatňován jiný metr než například na supermarkety. „Tam je hlava na hlavě a nikdo to neřeší. Řeší se restaurace, kde lidé od sebe sedí dva či tři metry a riziko nákazy je minimální,“ míní Macek.

Točené pivo si mohli dát odpůrci vládních opatření v sobotu v pivním šenku Čtyři růže v Brně. Podnik byl sice zavřený pro běžnou veřejnost, nicméně na znamení protestu zpřístupnil prostor svým příznivcům, kteří mohou proti opatřením podepsat petici. 

Před přivítáním prvních příznivců po 16:00 navštívila podnik policie, která místo zkontrolovala. Uvnitř ale zatím nikdo krom pracovníků nebyl. Mluvčí policie Petr Vala řekl, že policie na jižní Moravě zkontrolovala 26 podniků zapojených do iniciativy Chcípl pes. „Zjistili jsme čtyři porušení. Dvě byla na Vyškovsku, jedno na Brněnsku a jedno na Břeclavsku,“ uvedl bez bližších podrobností Vala. Případy bude policie nadále řešit.

Restaurace se otevřely i v Praze

Na protest v hlavním městě otevřela restaurace Šeberák, kde je možné rovněž podepsat petici. Tu nabízely také další restaurace, které však měly otevřeno pouze výdejní okénko. Další provozovny byly po poledni zavřené a na dveřích měly protestní plakáty nebo vyvěšené české vlajky. 

Restaurace Šeberák se otevřela hostům již před několika týdny. V sobotu tu byla kolem poledne více než desítka hostů. Přišli nejen Pražané, ale i mimopražští. Z Děčína dorazil s manželkou na oběd František Korel. „Virem je na životě ohroženo asi 17 procent lidí, ostatní to zvládnou. Proč vláda peníze nedá na ochranu těch zranitelných a zbytek nenechá žít a vydělávat na tuhle republiku?“ ptal se Korel, mistr světa v závodu pákových drezín.

Otevřeno má i hospůdka Obývák v pražských Strašnicích. Na místo přijela policie, majitel však podnik odmítá zavřít. Policie všechny hosty legitimovala a čeká, až všichni odejdou. Podle jednoho z policistů všechny nechají dopít.

Není cílem vydělat, ale přežít

Podle Jakuba Olberta z pražské restaurace Šeberák, která byla navzdory vládnímu opatření opakovaně v provozu už dřív, není cílem protestu vydělat, ale přežít.

Hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidé, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí, iniciativa nechystá. Odmítá ale podmínku, kterou vláda zařadila do podpůrného programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny a podle níž žadatelé o dotaci musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Iniciativa Chcípl PES zakládá hnutí, hospody otevřou jako politické buňky

Podle Olberta je zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily. Účast na dnešní akci ohlásily restaurace z Prahy, Teplic, Ústí nad Labem, Brna, Kladna nebo Jihlavska.

Zástupci iniciativy na úterní tiskové konferenci oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...