Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

V otevřených restauracích zasahovala policie. Jiné z okének nabízely petici

  7:52aktualizováno  19:00
Po pětitýdenní pauze opět otevřely restaurace Šeberák v Praze nebo U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Majitel restaurací Martin Macek se připojil k iniciativě Chcípl PES. Policie podniky uzavřela, Macek poté nechal v provozu pouze výdejní okénka. Policie večer dorazila také do hospůdky Obývák ve Strašnicích, majitel však odmítá zavřít.

Restaurace U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce se 23. ledna 2021 otevřela. Připojila se tak k protestní akci Otevřeme Česko pořádané iniciativou Chcípl PES. Podniky, které mají být podle vládních nařízení uzavřené, se při protestu na jeden den otevřou. | foto: ČTK

Personál obou svatokopeckých restaurací od rána připravoval obvyklou víkendovou nabídku jídel a nachystal vše ke stolování. Dopoledne se pak restaurace navzdory vládnímu zákazu otevřely návštěvníkům. Na stolech byly petiční archy iniciativy Chcípl PES. Restaurace U Macků a U Maci měly mít otevřeno do 20:00, krátce po poledni ale do restaurace U Macků dorazila policejní hlídka a nařídila provozovnu uzavřít.

Macek řekl, že v době příjezdu policistů bylo v restauraci několik hostů, které policisté nechali sníst objednané jídlo. „Obě restaurace jsme poté zavřeli a nechali jsme v provozu výdejní okénka,“ uvedl Macek.

Obvyklý provoz ve svatokopeckých restauracích by podle Macka měl zavládnout i v neděli. „K protestní akci jsem se připojil, protože si myslím, že nařízení vlády a to, co s námi posledních pět měsíců dělá, je špatně. Je vidět, že počty nákaz stále stoupají nahoru, restaurace jsou přitom víceméně od října zavřené,“ uvedl Macek.

Restaurace U Macků a U Maci sídlí na vyhledávaném turistickém místě nedaleko Olomouce. Kvůli podzimnímu lockdownu se potýkají s obrovským propadem tržeb. V provozu mají pouze výdejní okénka, což však náklady pokrýt nestačí.

Na restaurace je jiný metr než na supermarkety

„Pokles tržeb je 95 procent a jsme v minusu,“ uvedl Macek, podle kterého kompenzace jsou z pohledu výše směšné, navíc je s jejich vyřizováním spojeno velké papírování.

Zrušte od 6. ledna všechna ekonomická opatření, vyzval vládu Chcípl PES

I přes výpadek tržeb však Macek zatím personál nepropouští. „Držíme se, ale už jsem na konci finančních zásob. V létě vždy vyděláváme na zimu. Zásobu, co jsme měli mít do dubna, už prakticky nemáme. Je to už neúnosné,“ postěžoval si majitel restaurací. 

Podle něj je na restaurace v rámci protiepidemických opatření uplatňován jiný metr než například na supermarkety. „Tam je hlava na hlavě a nikdo to neřeší. Řeší se restaurace, kde lidé od sebe sedí dva či tři metry a riziko nákazy je minimální,“ míní Macek.

Točené pivo si mohli dát odpůrci vládních opatření v sobotu v pivním šenku Čtyři růže v Brně. Podnik byl sice zavřený pro běžnou veřejnost, nicméně na znamení protestu zpřístupnil prostor svým příznivcům, kteří mohou proti opatřením podepsat petici. 

Před přivítáním prvních příznivců po 16:00 navštívila podnik policie, která místo zkontrolovala. Uvnitř ale zatím nikdo krom pracovníků nebyl. Mluvčí policie Petr Vala řekl, že policie na jižní Moravě zkontrolovala 26 podniků zapojených do iniciativy Chcípl pes. „Zjistili jsme čtyři porušení. Dvě byla na Vyškovsku, jedno na Brněnsku a jedno na Břeclavsku,“ uvedl bez bližších podrobností Vala. Případy bude policie nadále řešit.

Restaurace se otevřely i v Praze

Na protest v hlavním městě otevřela restaurace Šeberák, kde je možné rovněž podepsat petici. Tu nabízely také další restaurace, které však měly otevřeno pouze výdejní okénko. Další provozovny byly po poledni zavřené a na dveřích měly protestní plakáty nebo vyvěšené české vlajky. 

Restaurace Šeberák se otevřela hostům již před několika týdny. V sobotu tu byla kolem poledne více než desítka hostů. Přišli nejen Pražané, ale i mimopražští. Z Děčína dorazil s manželkou na oběd František Korel. „Virem je na životě ohroženo asi 17 procent lidí, ostatní to zvládnou. Proč vláda peníze nedá na ochranu těch zranitelných a zbytek nenechá žít a vydělávat na tuhle republiku?“ ptal se Korel, mistr světa v závodu pákových drezín.

Otevřeno má i hospůdka Obývák v pražských Strašnicích. Na místo přijela policie, majitel však podnik odmítá zavřít. Policie všechny hosty legitimovala a čeká, až všichni odejdou. Podle jednoho z policistů všechny nechají dopít.

Není cílem vydělat, ale přežít

Podle Jakuba Olberta z pražské restaurace Šeberák, která byla navzdory vládnímu opatření opakovaně v provozu už dřív, není cílem protestu vydělat, ale přežít.

Hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidé, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí, iniciativa nechystá. Odmítá ale podmínku, kterou vláda zařadila do podpůrného programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny a podle níž žadatelé o dotaci musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Iniciativa Chcípl PES zakládá hnutí, hospody otevřou jako politické buňky

Podle Olberta je zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily. Účast na dnešní akci ohlásily restaurace z Prahy, Teplic, Ústí nad Labem, Brna, Kladna nebo Jihlavska.

Zástupci iniciativy na úterní tiskové konferenci oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....