Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

„Mateřská dovolená“ - druhé slovo maminkám vadí

  1:16aktualizováno  21:48
Statisíce matek po dobu největší práce s malým dítětem musí strpět název připomínající pohodu zalitou letním sluncem - mateřská dovolená. Možná se dočkají změny. Zakladatelka Mateřských center Rút Kolínská přesvědčila parlament a vládu, aby se začaly zabývat vhodnějším jménem.
Mateřská dovolená by se mohla přejmenovat na „mateřské volno“ či pouze na „mateřskou“. Ilustrační foto.

Mateřská dovolená by se mohla přejmenovat na „mateřské volno“ či pouze na „mateřskou“. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Kolínská v pátek přemluvila parlamentní komisi pro rodinu, aby požádala ministerstvo práce a sociálních věcí o náhradu termínů "mateřská dovolená" a "rodičovská dovolená" vhodnějším označením.

Náměstek ministra Marián Hošek proti tomu nic nenamítá. Problém bude získat pro změnu podporu ostatních poslanců a senátorů. A také najít lepší výraz.

"Termín mateřská a rodičovská péče mi přijde nejjednodušší a nejvýstižnější," míní Rút Kolínská.

Termín "dovolená" už se ve spojení s péčí o dítě skutečně přežil. "Žádná dovolená to není. Je to práce na plný úvazek, někdy i na čtyřiadvacet hodin denně," uznává předseda parlamentní komise pro rodinu Tomáš Kvapil.

"Péče o mimino je minimálně dvacetihodinový zápřah a ne žádná rekreace," připouští i ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.

Co si představujeme jako "dovolenou"
"Původně to slovo neznamenalo žádnou rekreaci, používalo se slovní spojení ‚dovolená absence z práce‘," vysvětlil Oliva.

Časem však lidé přestali "absenci" používat a zůstala jen "dovolená", která dnes má úplně jiný význam. Lidé vnímají toto slovo jako ekvivalent odpočinku.

Známý popularizátor českého jazyka Ivo Šmoldas vidí za slovem "dovolená" to, že někomu je dovoleno po nějakou dobu nepracovat. On jediný ze všech oslovených se pozastavil nad tím, že někdo vůbec usiluje o změnu tohoto označení.

"Co se změní tím, že se to přejmenuje?" ptá se. Maminky by se podle něj měly spíš snažit, aby je stát za péči o "budoucí daňové poplatníky" lépe ohodnotil. Tedy aby zvýšil mateřský nebo rodičovský příspěvek.

Proti není ani Nečas
Změna, o kterou Rút Kolínská usiluje už jedenáct let, možná tentokrát projde. "Technicky to je možné. Chybí k tomu jen odvaha," míní poslanec Tomáš Kvapil.

Ani ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas zřejmě nebude mít námitky. On sám od začátku svého působení na ministerstvu slovo "dovolená" ve spojení s péčí o dítě zásadně nepoužívá.

"Dává si na to skutečně velký pozor. Uslyšíte od něj nanejvýš ‚mateřská‘ nebo ‚rodičovská‘, popřípadě ‚otcovská‘," řekl členům parlamentní komise jeho náměstek Marián Hošek.

Přijetí návrhu by znamenalo změnu mnoha desítek zákonů a vyhlášek, ve kterých se spojení s "dovolenou" objevuje. Náměstek Hošek proto očekává, že návrh vzbudí velký rozruch. Každý zásah do zákona přináší i riziko, že opozice prosadí v předloze i další změny.

Jakou náhradu zvolit?
Ředitel Ústavu pro jazyk český se přimlouvá za to, aby se vžitý název neměnil. Když už, pak vidí jako nejvhodnější jen vypuštění slova "dovolená".

Šlo by o klasické zpodstatnění přídavných jmen "rodičovská", "mateřská" a "otcovská". Vlastně i "dovolená" je zpodstatnělé přídavné jméno. Podobně jako třeba "svíčková", která původně byla "svíčkovou pečení".

Kdyby to neprošlo, přimlouval by se Karel Oliva za změnu na mateřské, rodičovské nebo otcovské "volno". To používají například Angličané a Francouzi, kteří říkají "maternity leave" a "congé de maternité". A použila to i mluvčí evropského komisaře pro sociální věci Vladimíra Špidly, která shodou okolností právě v pátek oznámila, že v pondělí nastupuje na "maternity leave".

"V němčině už se to změnilo z mateřské dovolené na mateřský čas. Myslím, že z podobných důvodů jako u vás," řekla Katharina von Schnurbein, která kromě němčiny, angličtiny a francouzštiny plynně ovládá i češtinu. Spojení s označením "dovolená" jí vůbec nevadí.

Autoři:

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....