Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vadí mi zkouška z toho, co se doma nenaučím. Maturanti protestovali svíčkami

  20:06
Se svíčkami v ruce za změnu maturit. Končící středoškoláci u ministerstva školství během pátku protestovali proti stávající úpravě maturit. Epidemie koronaviru je vykázala z lavic na distanční výuku a přítomnost ve školách jim schází. Hlavně těm s praktickými obory. Iniciátoři protestu se nebojí, že by letošní maturanti byli méněcenní, redukci mají za adekvátní reakci k nynější situaci.

Jedna hodina odpoledne, pátek. U vchodu na ministerstvo školství svítí desítky svíček. Čajové, hřbitovní nebo ve skle. Jedny dohořívají, další přibývají a nad nimi je malý transparent s nápisem MATURITA. Studenti posledního ročníku středních škol byly poslední rok ve třídách poskrovnu.

Do teď zhruba osm měsíců v lavicích chyběli. V laboratořích. Na praxích. Mít fyzicky v ruce věci, ze kterých bude zkoušená, chybí i Aleně Cahynové, studentce oční optiky na střední zdravotnické škole.

„Nešla jsem na střední školu proto, abych nematurovala, naopak. Chci maturovat a nechci aby se maturity zrušily úplně. U praktické zkoušky pro mě bude složité předvést něco, co jsem nikdy nedělala, protože jsme byli na distanční výuce. Je to zkouška toho, co jsme se naučili, jenže jsem některé věci neměla v ruce typu progresivních skel,“ vysvětluje svoje důvody, proč přišla s některými spolužáky k ministerstvu svíčku zapálit.

Na škole se učí například brousit čočky do brýlí, což doma nejsou schopní ničím nahradit. Variantou by podle Cahynové mohla být obhajoba teoretické práce, ideálně ale studenty praktických oborů k praxi pustit. Teorie je o učení, se kterým nemá problém a ústní část jí tak nevadí. Maturantku a její spolužačky přišel podpořit i Ivo, který studuje na stejné škole o rok níž. Nematuruje, ale o velkou část praktické výuky přišel taky.

„Chybí mi být u nás v učebnách a v laboratořích. Už teď doháníme věci z loňského jara, které se nestihly probrat. Jestli to takhle půjde dál, nevím, jak bude vypadat moje maturita. Proto jsem tady a chci, aby se s tím začalo něco dělat,“ koukal směrem k ministerstvu mladík s respirátorem.

Stejná zkouška jako loni není fér

Ministerstvo školství zrušilo slohové práce, kterými tak dorovnalo stav maturit z loňského roku. Současně prodloužilo dobu trvání některých zkoušek. Podle ministra Roberta Plagy jsou didaktické testy základ.

„Je to v podstatě nějaká minimální úroveň maturitní zkoušky garantovaná státem a je na ně možné se připravit. Distančně jsou dostupné testy, je možné si to procvičovat, ať už jsou to testy CERMATu nebo aplikace České školní inspekce,“ vysvětlil na tiskové konferenci. Iniciativy Společná maturita a NE:BRZO volali po zrušení ústních a praktických zkoušek.

U maturit nebudou slohové práce, některé testy se prodlouží, řekl Plaga

„Ministerstvo ale zrušilo něco, co vlastně nikdo nechtěl. I na svém Instagramu zjistil, že by se podle studentů měla zrušit hlavně ústní část,“ připomněl anketu na sociální síti Jiří Daniel Trávníček za pořádající iniciativy, který si nemyslí, že by se na letošní maturanty po úpravě zkoušek koukalo skrz prsty. „Studenti jsou průběžně testováni celé čtyři roky. Kdyby byli špatní, k závěrečné zkoušce se ani nedostanou,“ dodal Trávníček.

Žádné skandování, žádné proslovy, ale tichý protest kvůli epidemické situaci v zemi. Organizátoři chtěli zabránit tomu, aby se na jednom místě shromáždilo více lidí. Oficiální konec protestu byl ve 21:00, kdy začíná zákaz nočního vycházení.

Málo prostoru na probírání okruhů

Jedním z hlavních problémů na distanční výuce je podle studentů nepoměr ve výuce maturitních a nematuritních předmětů. Místo toho, aby procházeli otázky z maturitní občanské výchovy, ekonomie či dějepisu, mají odevzdávat výkresy.

„Máme překlopený rozvrh, takže máme pořád například výtvarnou výchovu, kde musíme posílat práci. Jinak jsme nehodnocení, nebo máme za pět. V maturitních předmětech nám ale třeba chybí probrat ještě pět otázek, které bych řešila mnohem radši,“ říká devatenáctiletá Michaela.

U ministerstva se sešlo i několik gymnazistů. Většina z nich ale šla jako doprovod podpořit svoje kamarády. Devatenáctiletý Jiří Novotný, který studuje na pražském gymnáziu, změny maturit nijak zvlášť neprožívá.

„Máme ale jen teoretické předměty. Kamarád, který chodí na střední elektrotechnickou školu, to má horší. Chybí mu dílna, praxe, vedení od učitele přímo při práce. Věci, co se doma nenaučí,“ vysvětlil Jiří.

Během dne svíček před ministerstvem přibývalo. Zhruba do tří hodin odpoledne se u dveří vystřídalo na stovku studentů. Svíčky zapalovaly maturanti i v Brně či u samotných škol, kam chodí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...