Čada a Prostějov jako Bonnie a Clyde. Nerozlučné spojení bude pokračovat

  8:57
Před rokem v rozhovoru pro iDNES.cz říkal: „Už nechci trávit Vánoce na hale. Chci moct odjet si na hory. Vždy, když jsme s kamarády plánovali nějakou akci, vše se řídilo podle mě. Teď mi klidně mohou zavolat v pondělí, úterý nebo ve středu, že se jde na pivo, a nebudu mít problém.“ Jenže láska pro volejbal opět zvítězila. Miroslav Čada, trenérský nestor a ikona bude jako hlavní kouč vést prostějovské volejbalistky i v sezoně 2024/25.
Miroslav Čada radí volejbalistkám Prostějova

Miroslav Čada radí volejbalistkám Prostějova | foto: Tomáš FraitMAFRA

Ale pěkně od začátku. Čada přišel na lavičku extraligových Prostějovanek po úspěšném tažení v KP Brno v roce 2008 a na Hané vyhrál deset titulů v řadě. Pak si krátce odpočinul, po covidu ovšem opět usedl na trenérskou židli a v roce 2022 dovedl Prostějov k dalšímu titulu, který byl už 16. v jeho trenérské kariéře.

Pak nastalo první přemlouvání. Klubové vedení se nechtělo úspěšného kouče vzdát, a tak Čada kývnul, že odkoučuje ještě sezonu 2022/23. V ní Prostějovanky skončily čtvrté. „Ve vedení si mysleli, že mě ještě znovu zlomí. Tvrdili mi, že se přece nemůžu loučit čtvrtým místem. Ale já cítím, že čas nazrál,“ pověděl po nepovedené sezoně.

Čada tak jako trenér doopravdy skončil. V Prostějově se loni stal generálním manažerem, za svého nástupce si sám vybral ambiciózního, 35letého trenéra Michala Matušova ze Slovenska. Jenomže toho vedení v lednu po sérii kolísavých výsledků vyhodilo. A hádejte, kdo souhlasil s tím, že tým do konce sezony převezme…

SÁM VOJÁK V POLI. Trenér prostějovských volejbalistek Miroslav Čada.

„Vedení si nic jiného nepřipouštělo. Muselo se něco udělat hned, nebyl čas na shánění trenéra. Navíc Michala jsem sám přivedl, takže mě ani nemuseli nějak přemlouvat. Cítil jsem zodpovědnost,“ povídá Čada v Národním sportovním centru Prostějov.

Proč projekt Matušov nevyšel? „Jistě jej čeká velká budoucnost, ale sehrálo roli i to, že byl doteď zvyklý pracovat jen s mladými hráčkami, kdežto u nás to bylo jiné. Práci dával mnoho, ale nevyšlo to. Navíc se mu kupila zranění v týmu. A pak už ani nebyl zcela soulad mezi ním a hráčkami,“ přemítá Čada nad angažmá kouče, který na Slovensku vyhrál pět extraligových titulů.

Trenér prostějovských volejbalistek Matušov dostal padáka, tým vede znovu Čada

Nový Prostějov, stejné ambice

Čada tak v únoru rychle naskočil do rozjetého vlaku a Prostějovanky nakonec dovedl k bronzové medaili. „Před sezonou měl tým vyšší ambice. Chtěli jsme minimálně finále,“ říká Čada. K tomu bylo blízko, v semifinále ovšem Prostějov podlehl Liberci 2:3 na zápasy.

V rozhodujícím pátém špíle padl na vlastní palubovce 0:3. „To utkání nám absolutně nevyšlo. Zcela určitě hrálo velkou roli mentální nastavení, ale jen na to bych to nesváděl. Udělali jsme hrozně moc chyb,“ cítí Čada. „Ale po zdravotních peripetiích jsme rádi aspoň za bronz,“ připomíná Čada absenci klíčových hráček.

V zimě ze sestavy vypadly blokařka s vynikajícím servisem Raquel Loff da Silva, smečařka Jessica Silva nebo blokařka Veronika Trnková. Zranění si obnovila univerzálka Karin Šunderlíková, jež byla při titulové sezoně 2021/22 nejlepší hráčkou extraligy.

„Doufám, že bude v pořádku, ale zdálo se mi, že potom už měla brzdu v hlavě, nežli skutečný problém. Prognóza její absence byla na měsíc, ale táhlo se to až do konce sezony a mužstvo to hodně pocítilo,“ přiznává Čada.

Tým teď čeká velký řez. Obmění se podstatná část kádru a například Šunderlíková už nebude jeho součástí. Součástí nové kabiny budou ovšem ty nejvyšší ambice. Možná i proto Čada souhlasil, když vedení prostějovského klubu znovu naléhalo a chtělo, aby trenér, který z kraje května oslaví už 71. narozeniny, koučoval i v následující sezoně.

Volejbalistky Prostějova se radují z extraligového bronzu.

Vedení je náročné a zvyklo si

„Vedení mi ukázalo svoji představu, kolik prostředků do toho chtějí dát, jaký tým budeme mít možnost sestavit. Chceme nejlepší možný výsledek, chceme hrát o titul. To mě motivovalo dál. Kolegové stáli hodně o to, abych trénoval,“ přibližuje. „Možná kdybych udělal titul, díval bych se na to jinak. Ale pořád jsem ambiciózní, pořád chci vyhrávat. A když se to nepovede, tak mě to užírá,“ podotýká.

S únavou na Miroslava Čadu nechoďte. Teď jej čekají volnější měsíce a pak odpočatý znovu naskočí do denního koloběhu. „Čtyři až pět hodin denně v tělocvičně,“ spočítá rychle. „Jak jsem na začátku sezony netrénoval, tak jsem nebyl unavený. Navíc mám pořád ctižádost. Letos nám to nevyšlo a nechci se takhle loučit,“ povídá.

Volejbal je masakr, říká sběratel titulů. Úspěšný kouč Čada skončil s trénováním

A když se prý vyhrává, snáší se každodenní dril o hodně lépe. A vyhrávat je gró, se kterým Prostějov do další sezony půjde. Jednoduše se tak nabízí otázka: A co pak?

„To je daleko,“ mávne Čada rukou. „Několikrát jsem se loučil, pak jsem se vracel. Ve vedení si ale vždy mysleli, že tomu pomůžu.“

Jako Bonnie a Clyde. Čada je už teď s Prostějovem nerozlučně spjatý. Dlouholeté spojení nedokáže přerušit ani jedna strana, až to skoro vypadá, že kromě Miroslava Čady neexistuje pro VK Prostějov vhodný trenér. „Uznávám, že s tím trošku bojujeme,“ směje se Čada. „Abych byl upřímný, hledali jsme různé varianty. Ale vedení je náročné a na mě si zvyklo.“

A Čada si zvyknul na úspěchy. Další chce přidat už v následující sezoně.

Bajusz: Pan Čada otočil atmosféru v kabině

Simona Bajusz se rozbíhá na podání.

Ve své vitríně má dvě extraligová zlata, stříbro a po letošní sezoně už také dvě bronzové medaile z nejvyšší tuzemské soutěže. Kapitánka prostějovských volejbalistek Simona Bajusz netají, že před začátkem nedávno skončené sezony pomýšlela na větší úspěch než třetí místo. Přesto třicetiletá nahrávačka poví: „Nám se ale ulevilo, že po nezvládnutém semifinále máme aspoň bronz a sezónu tak končíme s medailemi na krku.“

Je tedy bronz z letošní sezony úspěchem nebo zklamáním? Loni jste totiž skončili bez medaile úplně.
Převládá spíše zklamání. Nicméně v takové situaci, v jaké jsme byli, kdy jsme přišli o hodně hráček, můžeme třetí místo považovat za úspěch. Každopádně když se podíváte, jak byl tým postavený před sezonou, tak je to zklamání.

Jak moc chyběla univerzálka Karin Šunderlíková, která tým před dvěma lety dotáhla k titulu? V lednu si obnovila své zranění kolene a ve zbytku sezony už vám nepomohla.
Chyběla velmi. Ale už od začátku sezony měla bolesti. Trápila se, až ji nakonec v zimě praskl meniskus. Takže vlastně od začátku ročníku jsme postrádali tu Karin, která by nám výrazně pomohla.

Finále přesto nebylo daleko. V semifinále rozhodl až pátý zápas. Doma jste však Liberci podlehli jasně 0:3.
Těžko říct, co bylo špatně. První set jsme prohráli a trenér nám asi nevěřil, že bychom to otočili. A tak to trochu prostřídal a zamával se sestavou, ale my jsme se nezvedli a prohráli jsme úplně jasně. Souboj o bronz už byl lepší, ale musím říct, že Olymp také přišel o svoji nejlepší hráčku, takže v tom jsme to měli usnadněné.

V únoru tým převzal dřívější dlouholetý kouč Prostějova Miroslav Čada. Byl to pro tým silný impuls? Skoro to vypadá, že nikdo jiný Prostějov trénovat nedokáže.
To nezvládnu posoudit. Ale můžu říct, atmosféra v týmu se otočila, uklidnila. Pan Čada je zkušený trenér, ví jak vytvořit atmosféru, aby to v kabině nebylo napjaté. V tomhle je profík. Hráčky si dokáže získat tím, že má charisma, umí si ze sebe udělat srandu. Když je potřeba, řekne věci na plnou hubu.

Říkal, že mezi odvolaným trenérem Michalem Matušovem a hráčkami se vytratilo pouto.
Jo, souhlasím, ale víc bych to nerozváděla.

Ale pouto mezi trenérem Čadou a Prostějovem patrně nevyprchalo. Do kdy ještě bude trénovat?
Tak to asi neví nikdo (smích).

S čím půjde Prostějov do další sezony?
Jednoduše: Bude chtít jít na vítězství jako každý rok.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi popáté vyhráli, půjdou na Kanadu

10. května 2024,  aktualizováno  20.5 23:06

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko - Dánsko 7:4. Drama rozsekla zběsilá třetí část, trefilo se sedm hráčů

15. května 2024  14:41,  aktualizováno  19:18

Čtvrtý zápas, třetí vítězství. A pořádně cenné. Čeští hokejisté zdolali na domácím mistrovství...

Francie - Německo 3:6. Favorit třikrát prohrával, nakonec slaví a je druhý

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:55

Aktualizujeme Kdo bude čtvrtým postupujícím z ostravské skupiny na hokejovém mistrovství světa? To rozhodne až...

Ronaldo je v předběžné portugalské nominaci a chystá se na šesté Euro

21. května 2024  14:35

Hvězdný útočník Cristiano Ronaldo nechybí v předběžné portugalské nominaci na fotbalové Euro,...

Rakousko - Británie 2:4. Postupové naděje zhatila první výhra Ostrovanů

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:34

Aktualizujeme Pražská skupina na hokejovém mistrovství světa už zná všechny čtyři postupují. Do čtvrtfinále se po...

ONLINE: Boj na Giru s počasím. Cyklisté se pouštějí do zkrácené etapy

21. května 2024  11:30,  aktualizováno  14:33

Sledujeme online Po volném dni se cyklisté pouštějí do závěrečné třetiny italského Gira. Z původně plánových 206...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....