Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zachráněni. Pětice Čechů unesených loni v Libanonu je v pořádku

  20:18aktualizováno  21:23
Pět Čechů, kteří v červenci zmizeli v Libanonu, bylo v pondělí večer nalezeno. Oznámilo to ministerstvo zahraničí. Nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek. Všichni muži jsou naživu a v „uspokojivém zdravotním stavu“, uvedl úřad v tiskovém prohlášení.
Pětice Čechů unesených v Libanonu v červenci 2015.

Pětice Čechů unesených v Libanonu v červenci 2015. | foto: koláž iDNES.cz

Informaci pro iDNES.cz potvrdila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.

Pohřešovaní Češi v Libanonu

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek instruoval zastupitelský úřad v Bejrútu, aby podnikl veškeré kroky k zajištění co nejrychlejšího návratu nalezených Čechů do vlasti. „Zítra na ministerstvu zahraničních věcí zasedne koordinační tým, který bude mít stejný úkol,“ řekl Zaorálek zpravodaji iDNES.cz v ománském Maskatu, kde je nyní ministr na zahraniční cestě.

České úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který zachráněné Čechy přepraví zpátky do vlasti. Návrat Čechů se podle ministra dá očekávat v řádu několika dnů. Podle něj je nutné, aby na palubě leteckého speciálu byli přítomni i policisté z ÚOOZ a psychologové. „Je třeba si uvědomit, že ti čeští občané byli pět měsíců mimo a určitě to vyžaduje přístup odborníků,“ řekl Zaorálek.

„Zpráva ministerstva zahraničí o nalezení pětice Čechů mě potěšila. Jsem rád, že jsou naživu. Nyní musí být dopraveni do České republiky,“ sdělil premiér Bohuslav Sobotka.

Kdy z Prahy odletí pro pětici Čechů letecký speciál, není zatím jasné. „Předpokládáme, že by to mělo být v co nejkratší době. Neumím teď odhadnout, jestli to bude zítra ráno nebo během zítřejšího dne,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

01.února 2016 v 20:26, příspěvek archivován: 01.února 2016 v 20:38

5 Cechu,kteri se od cervna min.roku pohresovali v Libanonu,bylo nalezeno.Jsou v https://t.co/0UqC6DmFV5 nejdrive pro ne posleme let.special.

„Další informace nebudou poskytovány vzhledem k probíhajícímu šetření případu ze strany Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu,“ uvedlo ministerstvo.

I kvůli šetření ÚOOZ Zaorálek vyvrátil, že by zmizelí Češi k návratu využili vládní speciál, se kterým do regionu přicestoval. Letoun na to prý není vybavený. Odmítl také uvést bližší informace o únoscích i o způsobu, jak byli Češi nalezeni.

Muži byli propuštění na základě vyjednávání

Web Neovlivní.cz uvedl, že Češi byli propuštěni na základě vyjednávání. Klíčovou roli v tom údajně sehrála tuzemská vojenská zpravodajská služba.

Podle serveru únosci rukojmí propustili v libanonských horách bez telefonů a doprovodu. Češi po chvíli zastavili projíždějící náklaďák a jeho řidič jim údajně půjčil telefon, kterým dali o sobě vědět do Česka. Češi z mobilu také kontaktovali ambasádu a místní policii. Ta je pak dopravila na český zastupitelský úřad, píše server.

Pětice mužů zmizela v Libanonu v polovině července, kdy tamní policie nalezla automobil s libanonskou poznávací značkou a osobními věcmi Čechů v údolí Bikáa u syrských hranic (více čtěte zde).

Libanonský tisk i vyšetřovatelé uváděli, že muži byli nejspíš uneseni. Už v říjnu se objevila zpráva, že Češi jsou pravděpodobně naživu (psali jsme zde).

Ve skupině byli dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený představitel bezpečnostních složek Martin Psík, který podle zdrojů MF DNES v Libanonu plnil úkoly tajné služby. Nebyla to tedy soukromá cesta, její účel ale zatím není známý.

Případ údajně souvisí s Alím Fajádem

Podle libanonského tisku případ souvisí s Alím Fajádem, který byl loni v dubnu spolu se dvěma muži v Praze zatčen a čeká na vyhoštění do USA.

Spolu s Čechy zmizel i Fajádův bratr Saíb Munír Taán. Právě kvůli tomuto spojení libanonská média tvrdí, že cílem únosu může být snaha získat svobodu pro Fajáda.

Unesení Češi byli naposledy spatřeni ve městě Kefrajá.

Pražský městský soud v září už podruhé rozhodl o tom, že Fajád bude spolu s dalšími dvěma cizinci do USA vydán. Spojené státy ho totiž viní z terorismu. Verdikt však nebyl pravomocný, obhájci proti němu podali stížnost (více čtěte zde). Fajádův advokát už dříve prohlásil, že jeho klient jakoukoli souvislost se zmizením pětice Čechů vylučuje.

Vrchní soud v Praze v prosinci stížnost zamítl a vydání Fajáda i obou cizinců potvrdil (psali jsme zde). Vydání tak nyní může zabránit jen ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který musí verdikt soudu potvrdit.

Server Neovlivní.cz v pondělí přinesl zprávu, že několika advokátům kolem Fajáda a známým zmizelé pětice dorazil koncem roku e-mail, ve kterém údajní únosci žádají, aby soudce nevydával „naše chlapce“ do Ameriky. O spojitosti s případem Alího Fajáda není téměř pochyb. Zpráva byla totiž odeslána jen několik dní poté, kdy bylo rozhodnuto o jeho vydání do USA (více čtěte zde).

Původní reportáž iDNES.cz z července 2015:

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....