Zlínští vědci chtějí vymyslet, jak upéct lepší bezlepkový chléb

  9:14aktualizováno  9:14
Výzkumný tým ze zlínské Univerzity Tomáše Bati se v současnosti zabývá bezlepkovým pečivem. Chtějí, aby bylo chutnější, trvanlivější a nadýchanější. V laboratořích tak vymýšlejí kvalitnější těsto, lepší kváskový chléb a testují domácí pekárny.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: SXC

Neobsahuje jeden z nejznámějších alergenů a poptávka zákazníků po něm prudce roste. Klasické pečivo totiž musí z jídelníčku vyřazovat čím dál větší množství lidí a náhradou je právě bezlepkové.

„U bezlepkového pečiva je problém, že jeho bílkoviny jsou daleko kratší a nejsou schopné se tak efektivně propojovat. Náš výzkum se proto zaměřuje na to, jakým způsobem by bylo možné dosáhnout toho, aby bezlepkové těsto lépe kynulo. Protože čím méně je těsto nakynuté, tím je pečivo tvrdší a rychleji se kazí,“ konstatovala vedoucí výzkumníků Iva Burešová.

U bezlepkového pečiva se snaží dosáhnout vlastností běžného. To obsahuje pšeničné bílkoviny, které jsou extrémně velké a mají výbornou schopnost se vzájemně propojovat. Těsto díky tomu dobře kyne a je schopné zvětšit svůj objem až dvojnásobně.

Naproti tomu do bezlepkové mouky se běžně přidávají tzv. éčka. Vědci se ale snaží jít jinou cestou a hledají ideální kombinaci různých druhů bezlepkových mouk.

„Spolupracujeme s českou firmou, která vyrábí extrudované, tedy silně tepelně zahřáté mouky, které po smíchání s vodou vytvářejí kašovitou hmotu. Předpokládáme, že jejich přidáním do těsta se zlepší jeho schopnost kynout,“ naznačila Burešová.

Pomohli ve vývoji bezlepkového kváskového chleba

Na výsledky si budou muset ještě počkat. V jiné oblasti jsou ale mnohem dál. Už brzy by se do prodejen a regálů měl dostat bezlepkový kváskový chléb, na jehož vývoji se pracovníci univerzitního Ústavu technologie potravin podíleli. Spolupracovali při tom se slovenskou pekárnou.

„Základem tohoto chleba jsou jáhly, takže jeho barva je nažloutlá,“ prozradila Burešová.

V laboratořích fakulty technologické testovali také nové domácí pekárny na bezlepkové pečivo, které na trh dodává zlínská Tescoma. Zájem o doma vyrobené rohlíky, chléb a housky totiž roste.

„Průmyslově vyráběné pečivo je dost drahé, navíc rychle tvrdne a doma si přitom může člověk upéct jen tolik pečiva, kolik sní. Pro domácí použití se poslední dobou hodně prosazuje směs rýžové a pohankové mouky, která se při dobrém ochucení blíží chuti pšenično-žitného chleba,“ doplnila Burešová.

Autor:

Nejčtenější

Sparta - Slovácko 0:2, bez šancí, bez gólů, hosté trestali špatný výkon

Sparťanský útočník Libor Kozák nevěří svým očím během duelu se Slováckem.

Sparťanští fotbalisté vstoupili do nového ročníku levou nohou. V 1. kole Fortuna ligy proti Slovácku sehráli ve všech...

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Kouč Jílek: Dostali jsme pořádnou facku, hodně lidem to nahraje

CO S TÍM? Zadumaný sparťanský trenér Václav Jílek během neúspěšného zápasu se...

Nikdy na jeho tým nepřišlo doma tolik fanoušků. „Skoro patnáct tisíc lidí, fantastická atmosféra a my se jim odvděčíme...

Zlín - Slavia 0:1, body pro obhájce zařídil po šťastném odrazu Hušbauer

Slávistická radost ve Zlíně, střelec gólu Josef Hušbauer (vpravo) v objetí...

Slávističtí fotbalisté za obhajobou titulu vyrazili vítězstvím. V úvodním kole nového ročníku na něj dosáhli ve Zlíně,...

Na Slovácku stále žijí potomci Velkomoravanů, žasne archeolog Galuška

Archeolog, historik a publicista Luděk Galuška je odborníkem na období Velké...

Shodná DNA současných obyvatel ze Slovácka s kosterními pozůstatky lidí žijících v období Velkomoravské říše překvapila...

Další z rubriky

Zloději vytrhli ve firmě trezory a sebrali přes milion korun

Pachatelé trezory nejprve vytrhli ze zdi a poté rozřezali.

O více než milion korun přišla firma ze Starého Města. Do jejího sídla se v noci vloupali zloději a po odpojení...

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Města rozšiřují nabídku suvenýrů, lidé kupují slamáky, mince i slivovici

Automat v uherskohradišťském infocentru za padesátikorunu nebo za dvě eura...

Města ve Zlínském kraji ve svých infocentrech stále rozšiřují nabídku upomínkových předmětů. V Uherském Hradišti je...

Najdete na iDNES.cz