Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Koalice už netrvá na srovnávací studii a volí opravu zlínské nemocnice

  16:56
Zástupci Pirátů a ODS už nepožadují studii, která by vyčíslila náklady na modernizaci současného areálu zlínské nemocnice a srovnala je s náklady na novou stavbu. Před krajskými volbami přitom avizovali, že tento materiál chtějí. Plán bývalého hejtmana Jiřího Čunka na nový krajský špitál tak míří stále jasněji ke konci.
Takto by měla v budoucnu vypadat nová krajská nemocnice ve Zlíně-Malenovicích....

Takto by měla v budoucnu vypadat nová krajská nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. (2019) | foto: vizualizace: Krajský úřad Zlínského kraje

O zrušení investičního záměru na nemocnici ve Zlíně-Malenovicích budou zastupitelé hlasovat za dva měsíce. Do té doby mají krajští právníci zjistit, jaké důsledky to bude mít. Například jaké sankce nebo pokuty bude muset kraj zaplatit, když zruší veřejnou soutěž na projektanta, kterou už uzavřel a vybral vítěze. Úkol, který rada zadala, nyní vzali zastupitelé na vědomí.

Otázkou je, proč si nové vedení kraje nechává na zrušení osmimiliardové akce další měsíce.

„Chceme minimalizovat případné škody, které by mohly vzniknout, proto potřebujeme čas na přípravu. Nebudeme to dělat od stolu, chceme jednat se všemi stranami, abychom měli jasné podmínky, za kterých se budeme rozhodovat,“ zdůvodnil hejtman za ANO Radim Holiš.

Zároveň se ukázalo, že Piráti a ODS už nevyžadují studii srovnávající vznik nové nemocnice a rekonstrukce současného areálu.

„Myslíme si, že velká investice z hlediska financí nám kulhá na obě nohy. Za Piráty jsme se takto rozhodli,“ konstatovala stručně pirátská náměstkyně pro životní prostředí Hana Ančincová, která byla na jednání přihlášená distančně.

Proč v této otázce změnili názor, zajímalo třeba zastupitele za STAN Miroslava Adámka. Piráti to zdůvodnili také tím, že do hospodaření kraje zasáhla koronavirová pandemie, která bude znamenat snížení příjmů.

„Nejsou na to peníze. Stavět nemocnici by byl velký risk oproti rekonstrukci stávající. Nechceme také ohrozit rozvoj kraje v jiných oblastech,“ doplnil za Piráty radní Jiří Jaroš.

„Kromě toho musí kraj počítat s obrovským propadem příjmů v příštích letech, nejenom v důsledku covidu, ale zejména díky zrušení superhrubé mzdy. Zkrátka a dobře na novou nemocnici nemáme a nebudeme mít,“ doplnila později Ančincová v tiskové zprávě.

Zástupce projektantů si zastupitelé nevyslechli

S ohledem na ekonomickou situaci se chce rozhodovat také ODS, která počká na vyjádření právníků. Ti mají vyhodnotit důsledek zrušení záměru nové nemocnice také z pohledu zákona o veřejných zakázkách nebo majetku, vzhledem k tomu, že kraj vykoupil k tomuto účelu pozemky v Malenovicích. Hejtman chce také jednat s vítězným sdružením firem, které mělo projekt za 350 milionů korun zpracovat.

„Seznámíme se se všemi materiály, což v této chvíli stále ještě probíhá. Musíme ty věci posoudit, pak dáme jasnou zprávu, k čemu jsme dospěli a proč jsme se tak rozhodli. Ale z některých čísel dnes vím, že to bude hodně těžké,“ naznačil Lubomír Traub (ODS), náměstek za strategický rozvoj.

Nemocnici ve Zlíně budeme opravovat průběžně pořád, říká hejtman Holiš

Na jednání chtěl vystoupit zástupce vítězného sdružení Martin Šamaj z firmy Smart healthcare solutions, který stále věří, že nová nemocnice se stavět bude. Zastupitelé ale jeho vystoupení neschválili.

„Primárně chceme projekt zachránit a teprve pak vést případně další debatu. Nemáme vyčíslené naše náklady, protože projekt ještě nikdo nezrušil. Ale jasné je, že v okamžiku, kdy výsledek řízení nabyl právní moci, tak naše zaměstnance nemůžeme alokovat na něco jiného. Logicky to přinese škody na obou stranách,“ poukázal Šamaj.

Někteří zastupitelé zřejmě čekali, že kraj se k projektu postaví radikálněji.

„Jsem rozpačitý, protože ztrácíme drahocenný čas. Víme, že situace je špatná a čekal jsem, že už dnes vyšleme jasný signál, že projekt chcete zastavit a že je většinová politická vůle jej hodit přes palubu,“ konstatoval Michal Dvouletý, zastupitel za Trikoloru, Soukromníky a Nezávislé.

Čunek: Nová nemocnice je připravená na čerpání dotací

Nové vedení kraje zatím neoznámilo, jak bude v otázce zlínské nemocnice pokračovat po zrušení projektu na nový areál. S tím má pomoct nová odborná komise složená z regionálních zdravotníků, kteří řeknou, co je v areálu v nejkritičtějším stavu.

Sama náměstkyně pro zdravotnictví Olga Sehnalová z ČSSD zároveň připomněla, že opravu potřebuje hlavně interní pavilon a urgentní příjem.

„Musíme se odrazit od toho, co řekne odborná komise. Ale pracujeme s tím, že Evropská unie vyhlásí dotační program na investice do zdravotnictví, kde je ale podmínka dokončení v roce 2023. Proto budeme tento týden jednat s vedením nemocnic o tom, co je a co není reálné. Některé jsou na investice připravené, jiné méně,“ oznámila Sehnalová.

Bývalý lidovecký hejtman Jiří Čunek připomněl, že Česká republika může od unie také získat 900 miliard korun na příštích sedm let a že Zlínský kraj má výhodu hotového záměru na novou nemocnici.

„Není jasné, jak to bude rozdělené, ale ukazuje se, že covid hodně orientuje Evropu na zdravotnictví. Kdo bude mít připravené projekty, ten bude čerpat peníze. Ostatní peníze nezískají,“ varoval.

Autor:
  • Nejčtenější

V Luhačovicích se před barem popralo sedm lidí, jeden z nich na místě zemřel

Po potyčce sedmi mužů před barem v Luhačovicích na Zlínsku zemřel v sobotu ráno na místě jeden z nich. Přesnou příčinu jeho úmrtí určí až soudní pitva. Informaci zveřejněnou policií na sociální síti...

20. července 2024  19:35,  aktualizováno  21.7 14:53

Pacient přišel do nemocnice s milionem, bankovky i drobné si nesl v igelitkách

Kuriózní situaci řešili nedávno zdravotníci v nemocnici v Uherském Hradišti. Jeden z pacientů přišel na hospitalizaci s několika igelitovými taškami, ve kterých měl v různých bankovkách a mincích...

24. července 2024  10:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Mobily ve školách? Zapomeňte. Vsetín je zakázal, strhla se diskuse

Radní ve Vsetíně minulý týden rozhodli o plošném zákazu mobilních telefonů ve všech šesti základních školách. Podle něj mají děti přístroje odevzdávat hned po příchodu do budovy. Novinka má platit od...

25. července 2024  15:36

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vjelo v Rožnově pod Radhoštěm před vlak, řidič srážku nepřežil

Ve středu odpoledne vjelo auto před projíždějící vlak v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Po nárazu řidič auta havárii nepřežil. Provoz na trati 281 je kvůli nehodě v úseku mezi Stříteží nad Bečvou...

24. července 2024  20:08

Chirurgové řeší stovku úrazů denně, na vině je opilost i „valašský žralok“

Sportovci, turisté a návštěvníci Beskyd o letních prázdninách zaměstnávají chirurgickou ambulanci soukromé nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí. Týdně tady v těchto měsících ošetří stovky pacientů s...

26. července 2024  16:14

Veřejné toalety v centru Zlína zmizely. Oprava by byl nesmysl, zní z města

V rohu centrálního zlínského náměstí Míru už nestojí budova s veřejnými toaletami. Město ji na začátku léta odstranilo. Důvodem je fakt, že toalety nebyly příliš využívané a pár set metrů odsud stojí...

26. července 2024  12:36

Potkat tak v Paříži Phelpse. Plavec Knedla si plní dětský sen

Na jaře úspěšně odmaturoval na zlínském gymnáziu, v neděli čeká Miroslava Knedlu v Paříži dosavadní vrchol kariéry. Ponoří se do olympijského bazénu v závodě na sto metrů znak. „Těším se hodně. Jdu...

26. července 2024  9:45

Filmová škola oslaví padesát let s Fellinim a Lynchem, cenu dostane Jiří Suchý

Nový sál, více repríz i návrat slavných tvůrců. Jubilejní padesátá Letní filmová škola začíná v Uherském Hradišti dnes a také připomene svou historii ve třech výstavách. Dorazí významní světoví...

26. července 2024  9:08

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....