Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Sezona na Baťově kanále začíná s obavami, Povodí Moravy chce pomoci

  14:00
První květnový den se naplno otevřou plavební komory na Baťově kanále. Majitelé restaurací a půjčoven lodí na historické vodní cestě už jsou připravení. Část návštěvníků však zrušila rezervace. Pomoct má výrazné prodloužení letošní sezony.
Plavební komora na Baťově kanále ve Spytihněvi

Plavební komora na Baťově kanále ve Spytihněvi | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

V turistickém ruchu se počítá každý den. Každý měsíc bez provozu pak znamená obrovskou ztrátu. Podnikatelé na Baťově kanále mají připravené výletní lodě, kanoe, motorové čluny i hausbóty. Ještě před týdnem předpokládali, že letošní sezona kvůli koronaviru příliš optimistická nebude. Po čtvrtečním rozhodnutí vlády jsou klidnější.

„Přes noc se spousta věcí změnila. Rozvolnění opatření a posunutí o dva týdny je pro nás velmi významné, sezoně to může pomoct. I když pravdou je, že o školní zájezdy a organizované skupiny na výletních lodích, které pro řadu provozovatelů znamenají velkou část příjmů, jsme definitivně přišli,“ prohlásil ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Hlavní sezona se na kanále rozjede 1. května a letní režim, kdy jsou plavební komory obsluhované a otevřené celý týden, potrvá už od poloviny května a až do konce září, navíc se k tomu přidají i první dva víkendy v říjnu.

„Všechny náklady na provoz, obsluhu a údržbu zdymadel zajistíme z vlastních zdrojů tak, aby provozovatelům plavby nevznikly žádné dodatečné náklady. Komorování budou mít po celou dobu provozu zdarma,“ popsal plán na pomoc provozovatelů plavby a podporu rekreace na Baťově kanále generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Zatímco loni tak letní režim trval 79 dní, letos bude o 40 dní delší.

V posledních letech se počty návštěvníků na vodě, v kempech a restauracích i včetně cyklistů pohybují kolem 90 tisíc. Každou plavební komorou projede za sezonu více než 3 500 lodí.

Jaká čísla budou platná pro letošní rok, neumí provozovatelé odhadnout. „Květnové rezervace zákazníci zrušili, rušili také měsíc červen a Slováci celou sezonu, protože sami nevědí, jak to bude. Ale věříme, že to nakonec nebude tak hrozné,“ poukázal Michal Hampala, který provozuje půjčovnu v přístavu ve Spytihněvi.

Povodí Moravy také podnikatelům, kteří o to požádají, nabízí odklad splátek nájemného za pronajaté pozemky až do konce roku 2020. Pokud by to vývoj letošní hlavní rekreační sezony vyžadoval, je státní podnik připravený hledat i další formy pomoci.

„I přesto, že tato připravovaná podpora podnikatelů a rodinné rekreace bude Povodí Moravy stát nemalé finanční prostředky, věřím, že má smysl,“ poznamenal Gargulák.

Největší propad bude ve skupinových plavbách

Ještě v minulém týdnu bylo možné, aby si motorový člun vzali pouze členové rodiny nebo maximálně dva lidé. Teď už je povoleno, aby se po vodě plavilo dohromady deset lidí. Stejný počet se může společně pohybovat na cyklostezce.

Provozovatelé ale musejí stále hlídat dodržování hygienických opatření, jako je zajištění pravidelné dezinfekce lodi, předávání plavidla ve venkovních prostorách a podobně.

O dva týdny dříve, tedy už od 25. května, mohou zájemci i na pravidelné výletní plavby na velkých lodích. Původně platil termín 8. června s tím, že na loď může 50 osob. Ve změněném nařízení zatím počet osob není upřesněný a bude známý až v dalších dnech. Otázkou ale zůstává, jaký zájem ze strany veřejnosti vlastně bude.

Právě ve skupinových plavbách na lodích, které svezly desítky návštěvníků, očekávají majitelé největší propad. Ztráta může dosáhnout až dvou milionů korun, pro některé provozovatele mohou příjmy klesnout až o 70 procent.

Běžně jsou totiž výletní lodě zaplněné už od května, kdy přijíždějí školáci, firmy, různé kluby a skupiny. Oblíbené jsou tematické plavby spojené s prohlídkou památek kolem Baťova kanálu, s ochutnávkou vína, cimbálovou muzikou a podobně. Větší zájem o ně čekají podnikatelé spíše až na podzim.

K lepšímu se změnilo i nařízení související s používáním veřejného sociálního zařízení. V tom viděli provozovatelé velký problém, protože by návštěvníkům na cyklostezkách i na vodě nemohli otevřít toalety a sprchy. Bártek ale předpokládá, že od 27. dubna bude tato služba, za dodržení přísných podmínek, zájemcům k dispozici.

Od 11. května se také otevřou venkovní posezení a zahrádky. Dosud mohli restauratéři kolem kanálu otevřít pouze výdejové okénko, ovšem bez možnosti zkonzumovat jídlo a pití přímo u občerstvení.

Přestože sezona bude nouzovým stavem poznamenaná, podnikatelé doufají, že propad nebude tak velký.

„Moc rádi k nám jezdí třeba Slováci a jejich pobyty jsme museli skoro ve sto procentech případů stornovat. Ale domácí zákazníci, kteří mají hausbót objednaný od května, už volali, že se těší a přijedou. Už se nám zaplnila i poslední volná místa v pozdějších termínech,“ dodal Martin Němec ze společnosti Kroměřížská plavební, která má své sídlo v přístavišti v Huštěnovicích.

2. května 2014

Autor:
  • Nejčtenější

V Luhačovicích se před barem popralo sedm lidí, jeden z nich na místě zemřel

Po potyčce sedmi mužů před barem v Luhačovicích na Zlínsku zemřel v sobotu ráno na místě jeden z nich. Přesnou příčinu jeho úmrtí určí až soudní pitva. Informaci zveřejněnou policií na sociální síti...

20. července 2024  19:35,  aktualizováno  21.7 14:53

Pacient přišel do nemocnice s milionem, bankovky i drobné si nesl v igelitkách

Kuriózní situaci řešili nedávno zdravotníci v nemocnici v Uherském Hradišti. Jeden z pacientů přišel na hospitalizaci s několika igelitovými taškami, ve kterých měl v různých bankovkách a mincích...

24. července 2024  10:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Mobily ve školách? Zapomeňte. Vsetín je zakázal, strhla se diskuse

Radní ve Vsetíně minulý týden rozhodli o plošném zákazu mobilních telefonů ve všech šesti základních školách. Podle něj mají děti přístroje odevzdávat hned po příchodu do budovy. Novinka má platit od...

25. července 2024  15:36

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vjelo v Rožnově pod Radhoštěm před vlak, řidič srážku nepřežil

Ve středu odpoledne vjelo auto před projíždějící vlak v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Po nárazu řidič auta havárii nepřežil. Provoz na trati 281 je kvůli nehodě v úseku mezi Stříteží nad Bečvou...

24. července 2024  20:08

Chirurgové řeší stovku úrazů denně, na vině je opilost i „valašský žralok“

Sportovci, turisté a návštěvníci Beskyd o letních prázdninách zaměstnávají chirurgickou ambulanci soukromé nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí. Týdně tady v těchto měsících ošetří stovky pacientů s...

26. července 2024  16:14

Veřejné toalety v centru Zlína zmizely. Oprava by byl nesmysl, zní z města

V rohu centrálního zlínského náměstí Míru už nestojí budova s veřejnými toaletami. Město ji na začátku léta odstranilo. Důvodem je fakt, že toalety nebyly příliš využívané a pár set metrů odsud stojí...

26. července 2024  12:36

Potkat tak v Paříži Phelpse. Plavec Knedla si plní dětský sen

Na jaře úspěšně odmaturoval na zlínském gymnáziu, v neděli čeká Miroslava Knedlu v Paříži dosavadní vrchol kariéry. Ponoří se do olympijského bazénu v závodě na sto metrů znak. „Těším se hodně. Jdu...

26. července 2024  9:45

Filmová škola oslaví padesát let s Fellinim a Lynchem, cenu dostane Jiří Suchý

Nový sál, více repríz i návrat slavných tvůrců. Jubilejní padesátá Letní filmová škola začíná v Uherském Hradišti dnes a také připomene svou historii ve třech výstavách. Dorazí významní světoví...

26. července 2024  9:08

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....