Pondělí 18. listopadu 2019, svátek má Romana
  • Pondělí 18. listopadu 2019 Romana
Premium

Je nulová šance, že vznikne univerzální lék na rakovinu, říká vědec

Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze | foto: Michal SváčekMAFRA

  14:00aktualizováno  14:00
„Naprostá většina nadějných objevů až do zdárného konce nikdy nedojde. Vědci musí být připraveni na frustraci,“ říká o profesi vědce biochemik Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Přesto věří, že jeho badatelské týmy navážou na úspěchy geniálního chemika Antonína Holého.

Kdy jste se rozhodl, že budete vědcem?
Odmalička jsem měl zájmy, které naznačovaly, že bych mohl mít k vědě blízko. Bavila mě třeba biologie. Sbíral jsem brouky, motýly, maloval dinosaury, měl jsem doma akvaristické rybičky. A pak jsem dostal soupravu Mladý chemik. Můj otec byl profesorem chemie na vysoké škole, takže jsem občas zašel i do jeho laboratoře, kde mi to připadalo obzvlášť zajímavé. Můj problém asi byl, že mě zajímala spousta věcí. Možná až moc. Bavila mě i literatura a cizí jazyky, ale za minulého režimu bylo jasné, že humanitní obory jsou tomu systému příliš poplatné, a to jsem nechtěl. Přírodní vědy se tak zdály jako možnost dělat něco skutečně poctivě, s daleko menší ideologickou zátěží, než kdybych šel třeba na filozofii. I když tu jsem později stejně studoval dálkově. 

iDNES Premium

DOČÍST ČLÁNEK ZDARMA

Žádné závazky a vyzkoušení zcela zdarma.

Do 30. listopadu 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Jsem přítulná, nevyzpytatelná a křehká, říká MOgirl Nikol

Nemusíte nutně dělat velké věci, stačí maličkosti. Nestůjte však na místě a nečekejte, že se něco stane samo od sebe....

VIDEO: Krása živá i silikonová. Praha vzdala hold erotice

Krásné a většinou jen nepatrně oblečené dívky, pokud vůbec, nejroztodivnější erotické pomůcky. Představení, od...

Dušené maso podle Babylóňanů. Vědci oživili čtyři tisíce let starý recept

Nejsou příliš konkrétní a detailní, ale svědčí o tom, že už babylónskému starověku záleželo na pestrých,...

Premium

Nadia Comaneciová: sportovkyně století a „holčička, která se nesmála“

Nemohla normálně dospět, bylo jí to upřeno. Vyhrála olympiádu a stala se loutkou totalitního režimu. Rumunské sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Inspirovala mě anglická divoká mládež, říká stavitel custom motorek

Vystudoval scénografii a animaci, propadl však světu custom motorek. Upravuje staré stroje, vdechuje jim nový život....

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Zabít nudu, nastřelit se. Na drogách jsou i školáci z dobrých rodin

Ritalin, deset tablet. Kdo se přidá?“ ptá se čtrnáctiletý školák na sociální síti ostatních kamarádů. Netrvá to ani pět...

  • Další z rubriky
Premium

Ukázala nám jiný pohled na život, opěvuje fotograf z Varů svou delfínici

V hlavní roli moře a delfíni. „Lidé se mají od delfínů a od zvířat vůbec hodně co učit,“ říká fotograf George Karbus,...

Premium

Muž, kterému nikdo nemůže lhát. Umím ovlivnit i lásku, říká mentalista

Rozhovor s fenomenálním hypnotizérem a mentalistou Jakubem Kroulíkem je nezapomenutelný zážitek. Během poutavého líčení...

Premium

Šipky se proměnily v milionový byznys, říká britský šampion

Že má jeho sport pořád punc hospodské zábavy, mu nevadí, k jeho profesionální úrovni však sklenice piva rozhodně...

Podání ruky v mé branži platí, říká manažer výrobce kořalek

Vyrostl v prostředí ovocných stromů a destilování, první pálenku poprvé nedopatřením vypil ve dvou letech. Dnes pracuje...

Najdete na iDNES.cz