Budova Hotelové školy, obchodní akademie a střední průmyslové školy v teplické...

Budova Hotelové školy, obchodní akademie a střední průmyslové školy v teplické Poštovní ulici prošla nedávno zdařilou modernizací. | foto: Pavel Přibyl, MF DNES

Zrekonstruovaná budova teplické školy bojuje o titul Stavba čtvrtstoletí

  • 0
Téměř stoletá budova Hotelové školy, obchodní akademie a střední průmyslové školy v Teplicích bojuje o titul Stavba čtvrtstoletí. Prestižního projektu, který si dal za cíl zmapovat spektrum stavebního dění v České republice za uplynulých 25 let, se budou z Ústeckého kraje účastnit celkem tři stavby.

Budova Hotelové školy, obchodní akademie a střední průmyslové školy v teplické Poštovní ulici prošla nedávno zdařilou modernizací.

Rekonstrukce trvala 10 měsíců a škola dostala novou střechu, fasádu a původní špaletová okna nahradily věrné repliky. Oprava vyšla Ústecký kraj, který je zřizovatelem školy, na 30 milionů korun.

Také teplická hvězdárna prošla nákladnou a výraznou rekonstrukcí za více než 25 milionů korun.

Část původní budovy mezi dvěma kopulemi z roku 1957 byla kompletně odstraněna a nahradila ji zbrusu nová a architektonicky ještě zajímavější stavba, jejíž součástí je i vyhlídková terasa. Znovu otevřena byla v září loňského roku.

Oba objekty do projektu přihlásil Ústecký kraj. Třetí stavbu, hokejovou Rocknet arénu v Chomutově, přihlásil do projektu jeden z projektantů, firma Excon.

Zimní stadion, jehož výstavba stála 530 milionů korun, byl dokončen v prosinci 2010 a disponuje dvěma ledovými plochami. Jedna je v hlavní aréně pro 5 200 diváků a druhá v tréninkové hale pro 100 diváků.

Trojice staveb je součástí projektu Stavba čtvrtstoletí, který pořádá společnost Bru&Kils. Ve 20 kategoriích je zařazeno už více než 200 staveb.

Hotelová škola a teplická hvězdárna reprezentují Ústecký kraj v kategorii Stavba pro vzdělání, vědu a výzkum. Chomutovská aréna je pak zařazena mezi stavbami pro tělovýchovu a sport.

Časem mohou přibýt další i ze severu Čech. Projekt totiž potrvá tři roky a je určen širokému spektru architektonických děl.

Zahrnuje stavby všech oborů, a to jak nové objekty, tak rekonstrukce – liniové stavby, veřejné i soukromé objekty, průmyslové i technické výstavby, ale i soubory staveb s jednotným záměrem zrealizované po roce 1993.