Teplický soudce Miroslav Čapek

Teplický soudce Miroslav Čapek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kárný senát snížil plat soudci podezřelému z účasti na Bendově oslavě

  • 10
Kárný senát snížil plat teplickému soudci Miroslavu Čapkovi, který je podezřelý z účasti na oslavě podnikatele Petra Bendy v době protikoronavirových opatření. Důvodem však není tento prohřešek, ale průtahy v jedné kauze a pochybení při dvou dalších hlavních líčeních, kdy Čapek nepořizoval zvukový záznam, aniž by o tom řádně rozhodl.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu Čapkovi snížil plat o deset procent na čtyři měsíce.

Kárná žaloba podaná předsedou Okresního soudu v Teplicích Janem Tichým Čapkovi vytýkala ještě to, že v jedné trestní kauze neprověřil rejstřík trestů a neuložil odsouzenému souhrnný trest. Podle kárného senátu však v tomto bodě nešlo o kárné provinění.

Devětapadesátiletý Čapek je zkušený trestní soudce. V 90. letech byl poslancem, poté se vrátil do taláru. Kárný senát mu již v roce 2015 snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres fiktivní přepisy údajných rozhovorů tehdejšího teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje.

V roce 2017 pak kárný senát snížil Čapkovi plat o 15 procent na čtyři měsíce za to, že soudce rozhodl o vazbě, pro kterou nebyly zákonné důvody. Muž podezřelý ze dvou trestných činů v ní tehdy strávil necelé dva týdny.

Čapkovi nyní hrozí další kárná žaloba v souvislosti s jeho údajnou účastí na oslavě v teplickém hotelu podnikatele Petra Bendy v době, kdy podobné akce nedovolovala protiepidemická opatření.

Mám dostatek důkazů k tomu, abych zahájil kárné řízení, a jsem připraven obhájit svůj postup a unést důkazní břemeno,“ řekl v březnu MF DNES předseda okresního soudu Tichý.

K podání kárné žaloby však zatím nepřistoupil. Čapek popírá, že by na oslavě byl.

,