Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staré hroby, o něž se nikdo nestará, se využijí pro nová hrobová místa

  9:06
Desítky nových hrobových míst vznikají a v příštích měsících vzniknou na městském hřbitově v Teplicích. Správa hřbitova je plánuje vybudovat na místě starých hrobů, o které se dlouhé roky nikdo nestaral a ke kterým už neexistuje žádná dokumentace.
Osud starých vesměs německých hrobů, o něž se nikdo nestará, na hřbitově v...

Osud starých vesměs německých hrobů, o něž se nikdo nestará, na hřbitově v Teplicích. | foto: Jan Veselý, MF DNES

K podobnému rušení, ale i k následnému obnovování a využívání starých hrobů, převážně s ostatky předválečných obyvatel severu, přistupují i na dalších hřbitovech v Ústeckém kraji. Míst je totiž málo a zájem o ně roste.

„Zlikvidovali jsme staré hroby, o něž se dlouho nikdo nestaral a od kterých už nemáme žádné karty. Jednalo se o hrobová místa ze 30. a 40. let minulého století. Už to nebyly ani hroby, spíše torza náhrobků v zemi. Na místě, které označujeme jako pole 4, nyní budeme stavět pouze urnové hroby,“ sdělila Renata Veselá ze správy městského hřbitova v Teplicích. 

Přeloženo: kdo má zájem o uložení na teplickém hřbitově, získá nově místo pro náhrobek nebo pro urny v lokalitě, kde byly kdysi větší hroby s rakvemi v zemi.

Podobně mizí staré německé hrobky a hroby i na hřbitově v ústecké části Střekov. Často si místa pronajímají solventní lidé a předělávají si je na vlastní rodinné hroby. 

Náhrobky se švabachem v několika případech vystřídaly nejen současné cedule a česká jména, ale také nápisy „společný hrob“. O rozsáhlejší hroby s místy pro rakev mají podle jmen a snímků na náhrobcích zájem hlavně romské rodiny, které chtějí zesnulého uložit do hrobu v rakvi.

„I u nás jsou místa, kde o ně původní majitelé hrobových míst ztratili zájem nebo se odstěhovali. Většinou jsou to hroby po Němcích, které můžeme po skončení tlecí doby zase obnovovat. Když je tam nějaký starý nebo zchátralý náhrobek, lidé mají možnost ho obnovit a využít. Ale to se stává minimálně, většina lidí chce zcela nové hrobové místo,“ vysvětlila Jana Kebortová z majetkového a civilně správního odboru radnice v Krásné Lípě, který má místní hřbitov ve správě.

Když provozovatel pohřebiště přistoupí na rušení hrobů, ostatky většinou zůstanou v zemi. 

Musí vypršet tlecí doba

„Ostatky v hrobě zůstávají. Tlecí doba je u nás 17 let, po tuto dobu se v hrobě nesmí nikdo jiný pohřbít. Pokud tlecí doba vyprší, tak hrobové místo zrušit můžeme, ale hlínu nijak nekopeme, prostě to necháváme být. Většinou už tam nic není,“ přiblížila Veselá. 

„S ostatky nakládáme v souladu se zákonem o pohřebnictví,“ dodala za střekovský hřbitov Martina Žirovnická, ředitelka Městských služeb, které se o hřbitovy v Ústí nad Labem starají.

Podle zákona o pohřebnictví může provozovatel pohřebiště odstoupit od nájemní smlouvy (s výjimkou smlouvy o nájmu hrobového místa, kde dosud neuplynula stanovená tlecí doba), jestliže nájemce neuhradí dlužné nájemné do 3 měsíců ode dne, kdy ho k tomu provozovatel písemně vyzval. 

„Seznam neplacených hrobových míst v pravidelných intervalech zveřejňujeme ve vitrínách na pohřebištích a zároveň na webových stránkách naší organizace,“ poznamenala Žirovnická.

Desítky sociálních pohřbů

50 případů takzvaných sociálních pohřbů řeší ročně magistráty v Ústí nad Labem a sousedních Teplicích. Jedná se o spálení těl nebožtíků, kteří buď nemají žádné příbuzné, nebo je jejich totožnost neznámá. „Sociálních spalů máme každý rok v Teplicích přibližně padesát. Jedná se o lidi, kteří nemají nikoho, takže za ně náklady hradí město. Pohřební služba nám přiveze jejich urny, my je skladujeme podle jmenného seznamu. Pak se čeká dva roky, jestli se třeba neobjeví někdo z příbuzenstva, kdo by za ně pohřeb uhradil,“ vysvětluje Renata Veselá z odboru životního prostředí teplického magistrátu, jenž městský hřbitov v Teplicích spravuje. Podle ní se ročně zpětně přihlásí a uhradí náklady za spálení těla mizivé procento lidí. „Jsou to dva až tři lidé za rok. Pokud se o urnu do dvou let nikdo nepřihlásí, jde do společného úložiště, kde se to zabetonuje a už to nejde nikdy vyndat,“ dodává Veselá.

Podobné počty takzvaných sociálních spalů registrují i v Ústí nad Labem. „Průměrný počet sociálních pohřbů je za posledních pět let přibližně stále stejný, a to kolem 50 za rok,“ říká Martina Žirovnická, ředitelka Městských služeb, které mají pohřebiště v krajském městě ve správě.

V podstatně menší Krásné Lípě registrují sociálních pohřbů méně. „Letos jsme jich měli asi sedm, což bylo více než v předchozích letech. Je to ale dáno i tím, že u nás máme pečovatelský dům a lidé v něm už často nemají žádné příbuzné, kteří by se jim o pohřeb postarali. Občas se v rámci dědického řízení najde nějaký vzdálený příbuzný, který částku dodatečně uhradí, ale to se stává opravdu výjimečně,“ uvádí Jana Kebortová z majetkového a civilně správního odboru radnice v Krásné Lípě, který se o místní hřbitov stará. 

Městské služby v Ústí nad Labem spravují přibližně 13,6 tisíce hrobových míst na 7 pohřebištích. Kromě Střekova ještě v Církvicích, Krásném Březně, Mojžíři, Skoroticích, Svádově a Vaňově. 

Ještě o téměř 5 tisíc hrobových míst více mají k dispozici v Teplicích. „Spravujeme 18 tisíc hrobových míst, což není legrace,“ podotkla Renata Veselá z odboru životního prostředí teplického magistrátu, který spravuje hřbitov až od roku 2011.

„Předtím se tady střídaly různé firmy, pohřební ústavy nebo technické služby. Teprve od zmíněného roku dáváme hrobová místa dohromady, přečíslováváme je a podobně. Žádná místa jsme zatím kvůli neplacení nerušili. Ale už jsme začali na úřední desku vyvěšovat první výzvy,“ popsala Veselá

Ke starým hrobům německých obyvatel se podle ní správa hřbitova ještě nedostala. „Máme je na speciálním místě, je to v zadní části hřbitova, kam prakticky nikdo nechodí. Zatím je ve hvězdách, co s nimi budeme do budoucna dělat,“ uvedla Veselá.

Zajímavost registrují i v obci Blatno na Chomutovsku, kde by chtěli vybudovat takzvaný les vzpomínek. V něm nejsou žádné náhrobky, popel zemřelých se sype přímo ke kořenům stromů nebo se rozprašuje do prostoru. V Evropě jde o poměrně rozšířenou záležitost, v Česku je to ale novinka.

„Od našich občanů často slyšíme, že se tady narodili nebo tady žijí celý život. A chtějí tu zůstat i po smrti. Území, které by připadalo v úvahu, jsme už zapracovali do územního plánu,“ zmínila starostka obce Iveta Rabasová Houfová.

Autor:
  • Nejčtenější

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

Lidé nechtějí větrníky. Referendum si zajistěte sami, vzkázali jim politici

26. dubna 2024  9:28

I přes protesty stovek občanů bude obec Mšené-lázně na Litoměřicku dále jednat o výstavbě větrných...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

V Litoměřicích otevřeli novou ambulanci dětské psychiatrie a adiktologie

25. dubna 2024  9:21

Společnost Krajská zdravotní otevřela v litoměřické nemocnici ambulanci dětské a dorostové...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...