Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mladý učitel vymyslel online tělocvik, jeho lekce si oblíbili i tříletí

  17:06
Dvaadvacetiletý tělocvikář ze základní školy v Polepech na Litoměřicku Ondřej Pospíšil vymyslel projekt, jímž se rozhodl zvednout děti z gauče. Na Facebooku založil skupinu Mladí Supersportovci s cílem bojovat proti dětské obezitě. Dvakrát týdně nabízí online lekce cvičení, aby děti udržel v pohybu.

Tělocvikář ze základní školy v Polepech na Litoměřicku Ondřej Pospíšil. | foto: archiv Ondřeje Pospíšila

Jaké je hlavní poslání vašeho projektu?
Projekt Mladí Supersportovci vznikl kvůli restriktivním opatřením a s nimi spojeným nedostatkem pohybu u nás. Dvakrát týdně uskutečňuji online lekce, které jsou zcela zdarma. Chci tímto udržet děti v pohybu, aby se vrátily do svých kroužků, či přimět rodiče, kteří nesportují, aby alespoň svoje dítě na nějaký sportovní kroužek přihlásili. Samozřejmě až přijde doba bez vládních opatření.

Hned během prvních tří týdnů s vámi na Facebooku cvičilo více než tisíc rodin. Překvapil vás tak obrovský zájem?
Jak lidé moji myšlenku uchopili, bylo až neuvěřitelné. Už po prvním cvičení přibylo téměř sto fotografií usměvavých a zpocených dětí. Lekce jsou online, vysílané přes kanál YouTube, a facebooková skupina Mladí Supersportovci nás všechny drží pohromadě.

Ondřej Pospíšil (22let)

Ondřej Pospíšil se sportu věnuje od 6 let, o deset let později vyhrál první...
  • Pracuje jako učitel tělesné výchovy v ZŠ Polepy na Litoměřicku, ale i jako fitness trenér a poradce. Zároveň studuje tělovýchovu a sport na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí.
  • Sportu se věnuje od 6 let, o deset let později vyhrál první kulturistické závody a ve 20 letech se stal mistrem ČR v kulturistice.
  • Založil projekt Napravíme vás, jehož cílem je zmírnit fenomén sedavé společnosti, a také projekt Mladí Supersportovci, který má za cíl bojovat proti obezitě dětí.  

Jak konkrétně online cvičení probíhá?
Cvičí se vždy na platformě YouTube. Do skupiny na Facebooku vždy pět minut před začátkem cvičení vložím jen odkaz. Takže k tomu, abyste se k nám dostali, stačí opravdu jen kliknutí na jediný odkaz. Během samotného cvičení se k dětem přidává i spousta dospělých a to je to, o co mi šlo. Všichni už potřebujeme pohyb.

Co konkrétně děti ve svých lekcích učíte? Jsou náročné?
Každá lekce trvá vždy zhruba 45 minut, stejně jako vyučovací hodina tělesné výchovy. Začínám s dynamickou rozcvičkou, následuje kloubní pohyblivost a jde se cvičit. Vždy provádíme dvakrát šest dvojcviků. Děti si velice oblíbily styl, který se nazývá animal-flow. Tuto posilovací techniku jsem lehce upravil a vzniklo z toho legrační, avšak efektivní cvičení pro děti i dospělé, napodobujeme například gorilu nebo medvěda. Samozřejmě provádíme i známé cviky, jako jsou dřepy, kliky a cviky na břicho.

Zvládají online lekce i nejmladší děti?
Ano, lekci zvládne i šikovné čtyřleté dítě. Dokonce mám ve skupině i pár tříletých supersportovců. Je úžasné pak vidět vzkazy od rodičů i od samotných dětí, které mi dokonce posílají nakreslené obrázky. Myslím, že jsme za krátký čas vytvořili něco vážně krásného, a budeme rádi, když se k nám postupně přidají další rodiče s dětmi.

Viděl jsem, že dětem dokonce vystavujete i certifikáty za absolvování lekce. Má je to motivovat k další spolupráci?
Certifikát vydáváme jak z důvodu památky a další motivace, tak kvůli tomu, že jeho zakoupením za 50 korun, které se zasílají na náš transparentní účet, účastníci podpoří koupi dětského sportovního vybavení. Deset procent výdělku pak putuje na charitativní účely.

Na webu projektu Mladí Supersportovci uvádíte, že bojujete proti obezitě dětí a dalším civilizačním chorobám. V jakém stavu jsou podle vás momentálně české děti? Dá se obecně říci, zda jsou línější než předchozí generace?
České děti i rodiče, a vlastně celá česká společnost, opravdu trpí nadměrnou obezitou. Nejhorší a nejméně přirozená je právě u dětí. Nejen tímto projektem chci napomoci k pohybu lidí a přimět je přemýšlet nejen nad tím, jak se správně hýbat, ale i jak se stravovat. Hlavním problémem dnešní doby je blahobyt, plné nákupní koše jídla a nezvyk vystoupit z komfortní zóny! Vím, že minimálně v našem městě se mi tuto problematiku může podařit změnit, zlepšit. Je to pouze o tom uvědomit si, že s mým tělem není něco v pořádku. A pak už je to jen o tom oslovit trenéra či výživového poradce.

Jste učitelem tělesné výchovy na základní škole. Vnímáte, že současné děti dnes spíše než ke sportu tíhnou k počítačům, tabletům a podobně?
Ještě před rokem bych vám odpověděl, že rozhodně ano. Nyní ale inklinuji k optimismu a začínám si myslet, že denní online výuka už děti od počítače naopak zvedá, a začíná se tedy blýskat na lepší časy.

Jak to myslíte?
Doufám, že tím nic nezakřiknu, ale mohlo by dojít k takzvané superkompenzaci. To, že odebíráte někomu možnost sportovat, by z psychologického hlediska mohlo znamenat, že i nesportující člověk si řekne: Hele, oni mi berou tu možnost. Co je to vůbec? Chci si to vyzkoušet. Doufám, že sportovců po pandemii koronaviru jen a jen přibude!

Jestli jsem to správně pochopil, váš projekt měl pomáhat hlavně v době covidové pandemie a státních restrikcí. Co s ním bude dál? Budete ve svých aktivitách pokračovat i po jejich skončení?
Co se týká online cvičení, rozhodně plánujeme pokračovat v edukativních a legračních druzích cvičení a videí jak pro děti, tak pro rodiče. Mladí Supersportovci rozhodně budou pokračovat.

Připravujete i nějaké projekty mimo svět internetu?
Od září budeme v Litoměřicích realizovat všeobecnou dětskou přípravku s názvem Bogi-Sport, do níž může přijít každé dítě ve věku od 4 do 14 let a vyzkoušet si všechny druhy sportů. Dále plánuji otevřít si vlastní poradnu pro nesportovce či obézní jedince, do které mohou přijít rodiče s dětmi, nebo i dospělí sami, a společně vytvoříme pohybový i jídelní program doplněný o prvky z fyzioterapie a zdravotního cvičení. Zkrátka kompletní přístup ke zdravému pohybu a výživě.

Co bude cílem takové poradny?
Jde mi o to, aby si lidé uvědomili, že pohyb je přirozený a je to opravdu základní boj proti obezitě a dalším civilizačním chorobám. Nežít jen v blahobytu a přepychu, ale vyndat si ty brambůrky z nákupního košíku a místo nich tam dát zeleninu. Je to jen o síle vůle. A já všem lidem přeji, aby ji v sobě našli.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....