Ve hře zůstává i žhářský útok. Po požáru se mezi místními spekulovalo o tom, že to mohla způsobit výrostky vhozená petarda.

Ve hře zůstává i žhářský útok. Po požáru se mezi místními spekulovalo o tom, že to mohla způsobit výrostky vhozená petarda. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Zatím jsme opravili pokoj na spaní, říká žena z vyhořelého domu na Lounsku

  • 2
Ani tři týdny po požáru, který poničil rodinný dům v obci Veltěže na Lounsku, není jasná příčina. Policie případ stále vyšetřuje. Obec mezitím vyhlásila finanční sbírku na pomoc poškozené rodině.

„Vyšetřování stále probíhá a čekáme na výsledky expertiz,“ uvedla mluvčí lounské policie Miroslava Glogovská. Podle mluvčí může vyšetřování trvat ještě několik týdnů.

Ve hře tak zůstává i žhářský útok. Po požáru se mezi místními spekulovalo, že oheň mohla způsobit petarda vhozená výrostky.

V dvougeneračním domě žije romská rodina - manželé a jejich tři děti ve věku 2, 9 a 15 let. V době požáru nebyli doma.

„Musel to někdo udělat úmyslně. Než jsme odjeli, všechno jsem zkontrolovala, vypínám všechny elektrospotřebiče, když opouštíme dům,“ uvedla Helena Přibylová z vyhořelého domu.

Že by šlo o nehodu, například od odhozeného nedopalku cigarety, moc nevěří. „Je to hodně nepříjemný pocit, s nikým jsme nebyli v konfliktu,“ říká.

V domě Přibylových požár za dosud nejasných okolností vypukl v pátek 15. května v nočních hodinách. Na místě zasahovali kromě dobrovolných hasičů z Veltěž také profesionálové z Loun a dobrovolníci z Cítolib, Černčic a Postoloprt. Dům byl po rekonstrukci, rodina ho ale neměla pojištěný.

Podle prvotních indicií začalo hořet v pergole před domem. Tu požár zničil úplně, odtud se plameny rozšířily a poničily několik pokojů včetně vybavení, půdu a střechu.

Co neponičily plameny, poškodila voda z hašení

„Snažíme se postupně opravovat. Zatím máme hotový pokoj na spaní. Ještě nás ale čeká plno práce. Bohužel se propadl i strop v patře. Další věcí bude vybavení pokojů,“ krčí rameny Přibylová. Věci, které neponičily plameny a dým, poškodila voda z hašení.

Rodina řeší složitou finanční situaci. Veškeré úspory vložila do předchozí rekonstrukce, na kterou si vzala i půjčku. Obec i proto vyhlásila veřejnou finanční sbírku, která poběží do 30. listopadu. Jak již dříve uvedla starostka, obec na sbírkový účet vložila počáteční vklad pět tisíc korun.

„Účelem je shromáždění finančních prostředků na zmírnění následků požáru, zejména na zajištění a úhradu nákladů na rekonstrukci a vybavení poškozeného domu,“ informuje obecní úřad na svých webových stránkách.

„Budeme rádi za jakoukoliv výpomoc. Uvítali bychom i dobrovolníky, kteří by pomohli s opravami,“ dodala Přibylová.