Litoměřické biskupství otevře pivovar, bude vařit i pivo pro cyklisty

  11:39aktualizováno  11:39
Litoměřické biskupství buduje v Diecézním domě kardinála Trochty Biskupský minipivovar U sv. Štěpána. Nabídne několik druhů piv i restauraci v prvorepublikovém stylu. „Věřím, že zákazníky přivede zvědavost. Opřít se můžeme i o klienty hostelu,“ říká vedoucí oddělení správy majetku biskupství Richard Kirbs.

Vedoucí oddělení správy majetku litoměřického biskupství Richard Kirbs ve varně nového minipivovaru U sv. Štěpána. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

V diecézním domě už provozujete hostel, nyní k tomu přibude minipivovar. Proč jste se rozhodli pro podnikání v gastronomii?
Díky hostelu zde máme masu lidí, která od nás utíká do města. Chtěli jsme jim proto ke kvalitnímu ubytování nabídnout i dobré jídlo a posezení u piva. O minipivovaru s restaurací jsme začali přemýšlet před rokem a půl. Věděli jsme, že díky majetkovým náhradám budeme mít peníze na investice, a tak jsme si stanovili okruhy zájmu. Z velké části se týkají nákupu nemovitostí, ale toto je jedna z výjimek, kdy jsme se rozhodli pro podnikání. Jinak se do podnikání nechceme příliš pouštět.

Fotogalerie

V Litoměřicích už fungují dva minipivovary, o založení dalšího uvažuje i radnice. Nebojíte se konkurence?
Jeden minipivovar je až na druhém konci města, dochozí vzdálenost to není. Druhý je sice v centru, je to však jen pivnice bez vlastní restaurace. Takže konkurence se neobáváme, už jen s ohledem na to, že se můžeme opřít o ubytované v hostelu.

Původně jste měli pivovar otevřít už na konci léta. Proč k tomu nedošlo?
Lehce nás vypekla firma, která dodávala pivovarské technologie. Smlouvu jsme uzavřeli už v únoru s tím, že technologii přivezou na přelomu července a srpna. Nabrali ale dva měsíce zpoždění, prý byl problém s dodavateli z Německa. Chtěli jsme stihnout konec sezony, kdy bylo nádherné počasí a zájem lidí o jakoukoli tekutinu byl více než enormní. Ale o odbyt se nebojíme. Máme dobré zázemí, stihneme přelom roku a doufáme také ve zvědavost lidí nejen z Litoměřic. A v březnu už zase začnou najíždět hosté do hostelu.

Rozvoj díky restitucím

Litoměřické biskupství provozuje od roku 2010 v budově bývalého konviktu hostel U sv. Štěpána, který nabízí 40 lůžek hotelového a 120 lůžek hostelového typu, což je největší kapacita v Litoměřicích a okolí.

Ubytovací služby v diecézním domě v listopadu doplní i restaurace s minipivovarem o výstavu 400 hektolitrů. Nabídne desítku, jedenáctku, dvanáctku a speciály, ale i nízkoalkoholické pivo pro cyklisty.

Investice si může biskupství dovolit díky majetkovému vyrovnání se státem. Po dobu 30 let bude dostávat zhruba 100 milionů korun ročně, celkem tedy 3 miliardy.

Na čem se v pivovaru pracuje v těchto dnech?
Právě zprovozňujeme technologii, chystáme se na čištění a sanitaci, abychom už příští týden mohli začít vařit pivo. Kolaudace proběhne 10. listopadu, po ní bude následovat vyjádření celního skladu. Pivovar pak otevřeme do konce listopadu. Restauraci, která je v podstatě hotová a nabídne i dva samovýčepy, ale možná otevřeme ještě dříve.

Jaká piva zákazníkům nabídnete?
Počítáme se spodně kvašenou desítkou, jedenáctkou i dvanáctkou, ale v naší nabídce nebudou chybět ani speciály, například letní, velikonoční a vánoční. Vytipovali jsme osm různých piv, která jsme zanesli do celní žádosti. Jejich jména budou odpovídat charakteru naší firmy, takže budeme vařit piva Štěpán, Vikář, Rektor nebo Kaplan. Viněty bude zdobit znak biskupství a chmelová větvička.

Kolik hektolitrů ročně uvaříte?
Ročně plánujeme uvařit 350 až 400 hektolitrů, ale udělali jsme si rezervu, takže máme kapacitu tisíc hektolitrů. Produkce bude zatím sloužit jen pro potřebu diecéze, přece jen jde o region od Ostrova až po Jičín, a pivo můžeme nabízet na našich akcích, poutích či slavnostech. Piva totiž budeme stáčet do skleněných lahví, sudů i PET lahví.

Sládkem pivovaru bude Milan Došek, který dříve pracoval v litoměřickém pivovaru, naposledy pak ve Zlatopramenu. Jde spíše o konzervativního sládka, nebo je otevřený experimentům?
Firma dodávající technologie nám nabízela své sládky, ovšem za pražské ceny. A to jsme si nemohli dovolit. Milan Došek se nám ale ozval sám, byl už v důchodu, je z nedalekých Žitenic a máme na něj vynikající reference. Je spíše konzervativní, navíc jsme malé město, takže zatím nepůjdeme cestou ovocných piv nebo netradičních speciálů. Budeme ale třeba cyklistům nabízet nízkoalkoholické pivo, stejně jako to dělá například pivovar v Hostivaři, jehož cyklistická osmička jde na dračku.

Na kolik vybudování pivovaru diecézi přijde?
Náklady zatím nemáme spočítané, protože zahrnují i rekonstrukci budovy, která je velmi zanedbaná a stále se opravuje. Vyčíslit tedy zatím můžeme jen náklady na pivovarskou technologii, za kterou jsme dali šest milionů korun. Podle investičního projektu by se měly náklady na pivovar vrátit za 12 let. U minipivovarů se sice návratnost většinou odhaduje na šest let, ale jsme opatrní. Lepší je být pak příjemně překvapený.

Nejčtenější

Soukup o chomutovském hokeji: Byl to podvod na mě, dluh je gigantický

Chomutovští hokejisté se loučí s fanoušky po posledním barážovém duelu.

Je v šoku. Z dluhů Pirátů, které označil za gigantické. Ze své role, kterou prý měl po převzetí klubu hrát. Ale ani po...

Zemřel Štěpán Popovič, uznávaný manažer, který pomohl Petru Kellnerovi

Předseda představenstva a generální ředitel AGC Flat Glass Czech Štěpán Popovič

Ve věku 73 let zemřel Štěpán Popovič, nejvýraznější polistopadový manažer, který působil na severu Čech, a jeden z...

Nebavilo ho být ajťákem, chtěl dělat něco smysluplného. Začal vařit pivo

Jan Chmel vybudoval pivovar v bývalém chlévě, trvalo mu to dva roky. Roční...

Jan Chmel vybudoval pivovar v Siřemi na Lounsku. Obec ho okouzlila stejně jako kdysi spisovatele Franze Kafku. První...

Přestává to být legrace, říká o Chomutovu obránce Dietz

Zklamaný chomutovský Stanislav Dietz po prohře s Pardubicemi.

Dluhový příběh nekončí. Většina hokejových Expirátů už sehnala angažmá jinde nebo si ho ještě hledá, přesto se dál...

Že vejce na špičce nestojí? Ženě z Děčína se to povedlo desetkrát

Jarmila Čajkovská použila kámen, dřevo, list z lípy, mušli, ale třeba i lžíci....

Devětatřicetiletá Jarmila Čajkovská postavila na deseti různých předmětech vejce na špičku. Dostala se díky tomu do...

Další z rubriky

Nebavilo ho být ajťákem, chtěl dělat něco smysluplného. Začal vařit pivo

Jan Chmel vybudoval pivovar v bývalém chlévě, trvalo mu to dva roky. Roční...

Jan Chmel vybudoval pivovar v Siřemi na Lounsku. Obec ho okouzlila stejně jako kdysi spisovatele Franze Kafku. První...

Devět lidí pašovalo a konzumovalo pervitin ve věznici na Lounsku

Sáček s kokainem, který našli celníci v autě na Jičínsku.

Policie ve spolupráci s vězeňskou službou odhalila a nyní už trestně stíhá organizovanou skupinu, která pašovala drogy...

Zemřel Štěpán Popovič, uznávaný manažer, který pomohl Petru Kellnerovi

Předseda představenstva a generální ředitel AGC Flat Glass Czech Štěpán Popovič

Ve věku 73 let zemřel Štěpán Popovič, nejvýraznější polistopadový manažer, který působil na severu Čech, a jeden z...

Najdete na iDNES.cz