Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dycky Most!, Litvinoff a další hlášky, které se mezi lidmi chytly

  8:09
Hláška Dycky Most! z populárního seriálu si získala velkou popularitu mezi lidmi. Je na propagačních předmětech, létá po sociálních sítích a lidé ji používají během konverzací. Není ale jedinou v kraji ani republice, jež se (často z náhody) propracovala k popularitě.

Luďan Říha v podání herce Martina Hofmanna v kulisách televizního pořadu Pošta pro tebe nejdříve vyjmenuje potíže, s nimiž se potýkají v severočeském Mostě. Zmiňuje třeba nutnost pootočit přesunutý kostel do správného směru nebo požadavek na přísnější kontrolu karbanátků.

Vzápětí zatne pěst a do kamery zakřičí „Dycky Most!“ V ten moment, ve 31. minutě úvodní epizody seriálu Most!, se zrodila během pár dnů extrémně rozšířená a populární hláška. Přitom původně ani nebyla ve scénáři.

„Poslední dobou ji využívám často a při mnoha příležitostech,“ přiznává třeba i primátor Mostu Jan Paparega.

„Pobavilo mě, když jsem si na dovolené v Rakousku sedl na oběd, a od vedlejšího stolu mě zdravilo pár mladíků právě slovy Dycky Most!. Nezbylo, než reagovat stejně,“ usmívá se.

Nejen diváci, ale i představitelé města přijali seriál pozitivně. Slogan dokonce chce radnice využít k propagaci. Už se proto spojila s Českou televizí. Ta poskytla předběžný souhlas k jeho používání.

„Máme zatím neformální souhlas, že smíme hlášku používat pro podporu kulturních a sportovních akcí města. Televize si mezitím nechá značku zapsat do registru. Další využití pak budeme řešit smluvně,“ říká mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Slogan včetně jeho grafické podoby by mohl v budoucnu Most reprezentovat třeba i na veletrzích. Úřad od ČT zároveň koupil seriálová trička a placky a nabízí je v infocentru.

Litvinoff

V sousedním Litvínově se lze už řadu let setkat na tričkách, mikinách nebo čepicích se slovní hříčkou, jejíž spojení anglického slůvka off a základu názvu Litvínov může nabývat různého vyznění: v kontextu jí lze lehce ironicky glosovat, že město je bez života, na okraji, touhu vypadnout odtud, ale stejně tak pocit propojení a žití Litvínovem.

Muzikant Ferry, autor sloganu Litvinoff, nic z toho nezamýšlel, prý se mu prostě jen líbila výslovnost s „f“ na konci a upravil ji po svém. Navíc pro úplně jiný účel, než je oblečení – pro název písničky o městě, kterou složil pro svou kapelu Koberec do čtverce.

14.července 2017 v 11:06, příspěvek archivován: 08.února 2019 v 16:19

Zkraje tisíciletí založil další z členů webové stránky s tímto názvem, jež fungovaly jako kulturní rozcestník Litvínovska, na němž se prezentovaly místní kapely. Pak se zrodil i festival Open Air Litvinoff. A až pak k propagaci stránek vyrobil jejich tvůrce Luboš Bachura i samolepky a oblečení. „A postupně se to přehouplo do e-shopu,“ říká Bachura.

Značka se ujala. Pomohli ji propagovat lidé spjatí s Litvínovem. Třeba Radek Karko, úspěšný režisér, jenž za klip k písni Cesta dostal před pár lety Slavíka, nebo kapitán hokejistů Michal Trávníček. Ostatně právě hokejisté se stali významnými odběrateli. Oblečení, ale třeba i náramky Litvinoff se začaly rychle šířit.

„Zákazníky jsou především lidé s nějakou vazbou na Litvínov. O produkty je pořád zájem, ale je pravda, že jak je okruh zákazníků omezený, tak lehce klesá. Musím zase vymyslet nějaký nový motiv,“ usmívá se Bachura.

Děčín je boží!

Slogan Děčín je boží! vznikl zhruba před dvěma lety jako společné dílo někdejší primátorky, bývalé mluvčí města a grafika. Děčín se jeho prostřednictvím prezentuje jako město pro aktivní lidi se spoustou vyžití.

„Poprvé byl použit pro celostátní reklamu v magazínu MF DNES,“ říká současný mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil. Dnes je motiv na všech propagačních předmětech města od brožur přes trička až třeba po balené kostky cukru ke kávě.

Je i na vratných kelímcích využívaných pro akce ve městě, reprezentuje při soutěžích, na veletrzích či sociálních sítích a je motivem i na razítkách v infocentrech. „Uvažujeme o jeho umístění i na lavičky v revitalizovaných Podmoklech,“ zmínil Stínil.

Žít Brno

V roce 2010 přišla moravská metropole s tímto sloganem, aby prý dostala srozumitelnější tvář a aby lidé věděli, že město by měli zažít, prožít a také si ho užít. Marketingoví odborníci i občané ho přijali rozporuplně, mnozí i s posměchem.

Vznikl třeba recesistický web s adresou www.zitbrno.cz, kterou si město nezaregistrovalo. Jeho provozovatelé na něm vydali například článek, že by se město mohlo přejmenovat na Krno. Založili i stejnojmenný profil na Facebooku.

Když magistrát po Facebooku žádal a dosáhl jejího zrušení, v reakci na to tato iniciativa ohlásila ambici vstoupit do politiky. Vzniklo hnutí Žít Brno, které kandidovalo v komunálních volbách 2014 v čele s Matějem Hollanem a ten se díky dobrému volebnímu výsledku stal náměstkem primátora. V posledních komunálních volbách už ale hnutí neuspělo.

Ostrava!!!

Ne vždy se hodí použít oficiální městský znak, proto se před časem Ostrava rozhodla nechat si vytvořit logo. V roce 2007 magistrát oslovil renomované studio Aleše Najbrta a vzniklo graficky velmi jednoduché, mnohými právě proto zprvu nepochopené, ale v hloubi geniální logo.

04.ledna 2019 v 12:28, příspěvek archivován: 08.února 2019 v 16:24

Název města se třemi vykřičníky vyjadřujícími energii, sebevědomí a dynamiku. A jak časem nacházelo další a další možnosti smysluplného využití, lidé ho přijali. Užívají se třeba i jen samotné vykřičníky, nosí je na dresech ostravští fotbalisté. Dosazují se ale i za jiná slova, třeba STODOLNÍ!!! Anebo za čísla, jako třeba při výstavě k 750 letům města, jak ukazuje obrázek vpravo.

  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Žatec je historickým městem roku 2023, loni se dostal na seznam UNESCO

18. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  16:29

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu...

Křišťálové kapky nebo 600 nových dveří. Nejstarší lázeňský dům je po opravě

18. dubna 2024  15:33

Lázeňský dům Beethoven v Teplicích, který je nejstarším v Česku, se po čtyřměsíční rekonstrukci...

Lovosický hrdina Günl: Chceme dokázat, že patříme mezi top týmy v Česku

18. dubna 2024  11:07

V mládeži si přelomil obě zápěstí, teď láme soupeře. Jiří Günl, brankářský geroj házenkářů Lovosic....

Obec se kvůli objížďce obává průjezdu kamionů, pod její silnicí hrozí sesuv

18. dubna 2024  6:29

Od 8. května bude v Žiželicích na Lounsku uzavřena silnice I/27 z Mostu do Žatce. Uzavírka souvisí...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...