Cukrářku prověřila zakázka na 220 dortů, fondán měřil desítky kilometrů

  9:37aktualizováno  9:37
Klára Bucková z Teplic se naučila cukrařinu, když žila s manželem v Itálii. Zavedených receptů se ale nedrží, ráda experimentuje. Žádané jsou díky tomu nejen její dorty, ale i zmrzlina. „Mé produkty musí vypadat dobře, chutnat dobře a být z kvalitních surovin. Kompromisy v nich nedělám,“ říká rázně.

Když před lety odjela za manželem do Itálie, otevřela si tam malířský ateliér. Ve stopách Michelangela a dalších tamních slavných umělců se ale nakonec nevydala. 

V zemi proslulé pizzou, špagetami a skvělou zmrzlinou zakotvila v cukrárně. Když se po čase vrátila domů, brzy se probila do české špičky oboru. A to i přesto, že trpí svalovou dystrofií FSHD, která ji v práci výrazně omezuje.

„Postupně mi odumírají svaly, jednu ruku už zcela nezvednu. Musím se trochu hlídat. Každý týden bych měla chodit na rehabilitace a jednou ročně jet na 5 týdnů do lázní. Jenže to kvůli holkám prostě nejde,“ vysvětluje matka tří dcer.

Fotogalerie

Přestože cukrařinu nikdy nestudovala, její dortíky jsou vyhlášené daleko za hranicemi Teplic. Objednávají si je lidé z celé republiky i z Německa. 

V Itálii, odkud pochází její otec, netrvala její malířská anabáze dlouho a záhy nastoupila do malé pekárny. 

„Měla ji má kamarádka. Nejprve jsem jí pomáhala a věnovala se klasické domácí cukrařině. Čokolády, žloutkový krém, vše bylo poctivé a vyráběly jsme toho po troškách. Za nějaký čas jsem pak šla pracovat do malé cukrárny, kde jsme byli jen čtyři lidi. Tam jsem se hodně naučila,“ vypráví Bucková.

Absolvovala kurz královské glazury

Práce ji nadchla a postupem času se začala v cukrářském oboru i vzdělávat. Byla ve Varese na kurzu královské glazury, kde vyučoval známý Angličan David McCaffrey. 

„Dodnes sleduji videa a novinky z tohoto odvětví. Můj kamarád, který dělá v Norsku šéfcukráře v pětihvězdičkovém hotelu, mě zase naučil francouzskou část cukrařiny,“ přibližuje své zkušenosti.

V současné době má v Teplicích vlastní cukrářský ateliér Corpus delicious a je neustále v jednom kole.

„Letos jsme dělali dorty pro 40 svateb, každý z nich byl originál, a vrcholem všeho byly narozeninové dorty pro nákupní centrum Palladium. Dělali jsme dort pro každý obchod zvlášť, bylo jich 220 a k tomu jeden velký padesátikilový,“ popisuje Bucková.

„Pracovali jsme na tom celý týden a páska z fondánu, kterou jsme na dorty dávali, měla celkem asi čtyřicet kilometrů. To bylo něco neuvěřitelného,“ líčí s nadšením v hlase.

Podobně jako kuchaři, i ona ráda experimentuje. „Ráda vymýšlím různé kombinace, nesnáším stereotyp. Dělám to přitom instinktivně. Je samozřejmě základní recept na krém, ale skladbu dortu si určuji sama,“ vysvětluje.

Dříve po ní lidé chtěli velké dorty na objednávku, dnes už se více zajímají o malé dortíky z kvalitních surovin. 

Používá spíše zahraniční suroviny

„Přání zákazníků se mění. Lidé si pomalu zvykají na ty menší. Člověk se ke kvalitě musí projíst. Obě mé zaměstnankyně tvrdí, že už nemohou jít do normální cukrárny. Už jim tam nechutná,“ směje se cukrářka.

Používá především zahraniční suroviny. „Ráda bych pekla z českých, ale po zkušenostech nemůžu,“ tvrdí.

„Jednou nám třeba došla italská mouka, tak jsme použili českou. Zatímco z italské byly perníčky kypré a krásné, z české byly dobré leda na stromeček jako ozdoby. To prostě není mouka, ale střelný prach. Dříve jsme kupovali i českou smetanu, ale jednou ji nevyšleháte a jindy je hořká,“ krčí Bucková rameny. Mléko prý ale používá výhradně české.

V létě si kromě svatebních dortů užívá i výrobu domácí zmrzliny, které dělá celkem 66 druhů.

„I u zmrzliny mě baví vymýšlet nové druhy a dávat dohromady chutě, které se zdají být nespojitelné. Třeba gorgonzoly a hrušky,“ dává příklad.

V poslední době jí vadí, že stále víc času, který by mohla trávit u dortů, jí spolkne papírování.

„Byrokracie pořád roste. Věnuji se tomu převážně po večerech a nocích. Mám se vyhýbat stresu, ale často dělám i 20 hodin denně,“ mračí se. „Když pak ale vidíte ty spokojené lidi, tak to za to stojí,“ zase se rozzáří.

Autor:

Nejčtenější

Soukup o chomutovském hokeji: Byl to podvod na mě, dluh je gigantický

Chomutovští hokejisté se loučí s fanoušky po posledním barážovém duelu.

Je v šoku. Z dluhů Pirátů, které označil za gigantické. Ze své role, kterou prý měl po převzetí klubu hrát. Ale ani po...

Zemřel Štěpán Popovič, uznávaný manažer, který pomohl Petru Kellnerovi

Předseda představenstva a generální ředitel AGC Flat Glass Czech Štěpán Popovič

Ve věku 73 let zemřel Štěpán Popovič, nejvýraznější polistopadový manažer, který působil na severu Čech, a jeden z...

Nebavilo ho být ajťákem, chtěl dělat něco smysluplného. Začal vařit pivo

Jan Chmel vybudoval pivovar v bývalém chlévě, trvalo mu to dva roky. Roční...

Jan Chmel vybudoval pivovar v Siřemi na Lounsku. Obec ho okouzlila stejně jako kdysi spisovatele Franze Kafku. První...

Přestává to být legrace, říká o Chomutovu obránce Dietz

Zklamaný chomutovský Stanislav Dietz po prohře s Pardubicemi.

Dluhový příběh nekončí. Většina hokejových Expirátů už sehnala angažmá jinde nebo si ho ještě hledá, přesto se dál...

Že vejce na špičce nestojí? Ženě z Děčína se to povedlo desetkrát

Jarmila Čajkovská použila kámen, dřevo, list z lípy, mušli, ale třeba i lžíci....

Devětatřicetiletá Jarmila Čajkovská postavila na deseti různých předmětech vejce na špičku. Dostala se díky tomu do...

Další z rubriky

Kraj platí desetitisíce korun za rady pro náměstka hejtmana Martina Kliku

Radní Ústeckého kraje pro bezpečnost a sociální věci Martin Klika

Nejen opoziční zastupitelé Ústeckého kraje, ale i sám hejtman Oldřich Bubeníček se hodlají blíže zabývat podobou...

Bývalý ředitel chomutovského muzea neuspěl s žalobou na kraj kvůli funkci

Stanislav Děd

Bývalý ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd prohrál soudní při s Ústeckým krajem, který je zřizovatelem instituce....

Úplatný soudce Knotek opustil vězení, na svobodě je o patnáct měsíců dřív

Odsouzený bývalý soudce Josef Knotek u Obvodního soudu pro Prahu 6 (9. 1. 2019)

Městský soud v Praze potvrdil podmíněné propuštění bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka odsouzeného za korupci....

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na iDNES.cz