Cukrářku prověřila zakázka na 220 dortů, fondán měřil desítky kilometrů

  9:37aktualizováno  9:37
Klára Bucková z Teplic se naučila cukrařinu, když žila s manželem v Itálii. Zavedených receptů se ale nedrží, ráda experimentuje. Žádané jsou díky tomu nejen její dorty, ale i zmrzlina. „Mé produkty musí vypadat dobře, chutnat dobře a být z kvalitních surovin. Kompromisy v nich nedělám,“ říká rázně.

Když před lety odjela za manželem do Itálie, otevřela si tam malířský ateliér. Ve stopách Michelangela a dalších tamních slavných umělců se ale nakonec nevydala. 

V zemi proslulé pizzou, špagetami a skvělou zmrzlinou zakotvila v cukrárně. Když se po čase vrátila domů, brzy se probila do české špičky oboru. A to i přesto, že trpí svalovou dystrofií FSHD, která ji v práci výrazně omezuje.

„Postupně mi odumírají svaly, jednu ruku už zcela nezvednu. Musím se trochu hlídat. Každý týden bych měla chodit na rehabilitace a jednou ročně jet na 5 týdnů do lázní. Jenže to kvůli holkám prostě nejde,“ vysvětluje matka tří dcer.

Fotogalerie

Přestože cukrařinu nikdy nestudovala, její dortíky jsou vyhlášené daleko za hranicemi Teplic. Objednávají si je lidé z celé republiky i z Německa. 

V Itálii, odkud pochází její otec, netrvala její malířská anabáze dlouho a záhy nastoupila do malé pekárny. 

„Měla ji má kamarádka. Nejprve jsem jí pomáhala a věnovala se klasické domácí cukrařině. Čokolády, žloutkový krém, vše bylo poctivé a vyráběly jsme toho po troškách. Za nějaký čas jsem pak šla pracovat do malé cukrárny, kde jsme byli jen čtyři lidi. Tam jsem se hodně naučila,“ vypráví Bucková.

Absolvovala kurz královské glazury

Práce ji nadchla a postupem času se začala v cukrářském oboru i vzdělávat. Byla ve Varese na kurzu královské glazury, kde vyučoval známý Angličan David McCaffrey. 

„Dodnes sleduji videa a novinky z tohoto odvětví. Můj kamarád, který dělá v Norsku šéfcukráře v pětihvězdičkovém hotelu, mě zase naučil francouzskou část cukrařiny,“ přibližuje své zkušenosti.

V současné době má v Teplicích vlastní cukrářský ateliér Corpus delicious a je neustále v jednom kole.

„Letos jsme dělali dorty pro 40 svateb, každý z nich byl originál, a vrcholem všeho byly narozeninové dorty pro nákupní centrum Palladium. Dělali jsme dort pro každý obchod zvlášť, bylo jich 220 a k tomu jeden velký padesátikilový,“ popisuje Bucková.

„Pracovali jsme na tom celý týden a páska z fondánu, kterou jsme na dorty dávali, měla celkem asi čtyřicet kilometrů. To bylo něco neuvěřitelného,“ líčí s nadšením v hlase.

Podobně jako kuchaři, i ona ráda experimentuje. „Ráda vymýšlím různé kombinace, nesnáším stereotyp. Dělám to přitom instinktivně. Je samozřejmě základní recept na krém, ale skladbu dortu si určuji sama,“ vysvětluje.

Dříve po ní lidé chtěli velké dorty na objednávku, dnes už se více zajímají o malé dortíky z kvalitních surovin. 

Používá spíše zahraniční suroviny

„Přání zákazníků se mění. Lidé si pomalu zvykají na ty menší. Člověk se ke kvalitě musí projíst. Obě mé zaměstnankyně tvrdí, že už nemohou jít do normální cukrárny. Už jim tam nechutná,“ směje se cukrářka.

Používá především zahraniční suroviny. „Ráda bych pekla z českých, ale po zkušenostech nemůžu,“ tvrdí.

„Jednou nám třeba došla italská mouka, tak jsme použili českou. Zatímco z italské byly perníčky kypré a krásné, z české byly dobré leda na stromeček jako ozdoby. To prostě není mouka, ale střelný prach. Dříve jsme kupovali i českou smetanu, ale jednou ji nevyšleháte a jindy je hořká,“ krčí Bucková rameny. Mléko prý ale používá výhradně české.

V létě si kromě svatebních dortů užívá i výrobu domácí zmrzliny, které dělá celkem 66 druhů.

„I u zmrzliny mě baví vymýšlet nové druhy a dávat dohromady chutě, které se zdají být nespojitelné. Třeba gorgonzoly a hrušky,“ dává příklad.

V poslední době jí vadí, že stále víc času, který by mohla trávit u dortů, jí spolkne papírování.

„Byrokracie pořád roste. Věnuji se tomu převážně po večerech a nocích. Mám se vyhýbat stresu, ale často dělám i 20 hodin denně,“ mračí se. „Když pak ale vidíte ty spokojené lidi, tak to za to stojí,“ zase se rozzáří.

Autor:

Nejčtenější

Dycky Most!, Litvinoff a další hlášky, které se mezi lidmi chytly

Martin Hofmann a Zdeněk Godla při setkání herců ze seriálu Most! ve zdejším...

Hláška Dycky Most! z populárního seriálu si získala velkou popularitu mezi lidmi. Je na propagačních předmětech, létá...

Výbuch před 30 lety rozbil v Ústí tisíc oken, nejspíš za ním stála StB

V atriu ústeckého krajského národního výboru vybuchly 8. února 1989 dvě nálože....

Mnohacentimetrová vrstva skla na zemi, vysypaná okna a kráter v záhonu. Přesně před 30 lety, 8. února 1989, vybuchly v...

Uhelné Podkrušnohoří se promění v krajinu jezer a zásobárnu vody

Jezero Milada je hluboké až 24,7 metru, dlouhé 3,2 kilometru a široké 0,7...

V krajinu obřích jezer, z nichž tři budou mít rozlohu přes tisíc hektarů a budou sloužit jako strategická zásobárna...

Na kostele se nahnula hvězdice, při jejím sundávání se našla tajná schrána

Z kostela nejsvětější Trojice v obci Jiřetín pod Jedlovou museli hasiči sundat...

Nejdelší žebřík, který mají krajští hasiči k dispozici, museli využít tento týden v Jiřetíně pod Jedlovou. Hrozilo...

Jirkovští strážníci dostali kvůli chybě na mzdách milion navíc

peníze, ilustrace

Policie řeší případ neoprávněného vyplácení mezd městským strážníkům v Jirkově. Ti v letech 2015 až 2017 dostali navíc...

Další z rubriky

Směna divadla a muzea vyvolává otazníky, zejména ohledně financování

Vedení Ústí a vedení kraje uvažují o směně dvou výrazných kulturních institucí...

Magistrát Ústí nad Labem se vrhá do zvláštní výměny. Známé a svými projekty proslulé ústecké muzeum by podle...

Jít na průmku je cool, láká Děčín studenty na techniku

Studenti děčínské průmyslovky předvádí auto na vodíkový pohon

Děčínským firmám chybí stovky technických pracovníků a musí odmítat zakázky. Vedení města proto se sedmi velkými...

V celém Ústí i Trmicích přestanou od března vyplácet doplatky na bydlení

Lidé se bojí, že v rozsáhlém domě v Trmicích bude ubytovna pro sociálně slabé....

Ústecký magistrát vyhlásil bezdoplatkovou zónu na celém svém území i v blízkých Trmicích. To znamená, že místní lidé,...

Najdete na iDNES.cz