Společnost AGC Flat Glass Czech odebírala vodu, nedodržela minimální zůstatkový průtok a přispěla k úhynu raků. Dostala pokutu 200 tisíc korun. | foto: ČIŽP

Výrobce skel odběrem vody vysušil potok, raci uhynuli. Firma musí platit

  • 48
Společnost AGC Flat Glass Czech před dvěma lety odebírala v severočeských Řetenicích vodu z potoka tak intenzivně, že v korytě nezanechala minimální zůstatkový průtok. V důsledku vysušení potoka pak uhynulo velké množství raků kamenáčů. Firma teď musí zaplatit pokutu 200 tisíc korun, nepomohlo jí ani odvolání.

„V červenci 2018 odebíral obviněný z vodního toku Bouřlivec povrchovou vodu pro vlastní potřebu a nedodržel minimální zůstatkový průtok v toku. V důsledku toho přispěl k úhynu raků kamenáčů,“ sdělil Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem.

„Navíc byly v uvedeném období hodnoty průměrných denních průtoků v daném úseku Bouřlivce rovny nule, a tudíž neměla být voda z Kamenitého rybníka odebírána vůbec,“ doplnil Grund.

Inspekce provedla šetření lokality kolem potoku Bouřlivec v Obci Jeníkov na Teplicku na základě podnětu v červenci 2018.

Ve vysušeném potoku pak ochránci odchytili na dvě stě raků, z nichž však část už nejevila známky života. Ti živí byli přesunuti do Loučenského potoka, kde měli zajištěny dobré podmínky.

Společnost AGC Flat Glass Czech si je dobře vědoma dlouhodobých problémů s nedostatkem vody, přesto neměla projednán náhradní zdroj vody v dostatečném předstihu tak, aby k výše popsané situaci vůbec nedošlo. Nebyl zachován stanovený minimální zůstatkový průtok a byly ohroženy základní ekologické funkce vodního toku,“ uvedl Grund.

Společnost AGC Flat Glass Czech se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala k ministerstvu životního prostředí. To však její odvolání zamítlo a sankci 200 tisíc korun potvrdilo a sankce nabyla 16. března 2020 právní moci.