Karolína Plíšková vydřela postup do třetího kola, Kvitová ovládla české derby

  16:55aktualizováno  3. září 7:06
Grandslamový turnaj US Open má za sebou čtvrtý hrací den, postup ze druhého kola slaví dvě české tenistky. Petra Kvitová vyřadila Kristýnu Plíškovou výsledkem 7:6 a 6:2, Karolína Plíšková pak v závěru hracího programu zvládla tuze náročnou bitvu proti Amandě Anisimovové, kterou udolala 7:5, 6:7 a 7:6. S turnajem se loučí Kateřina Siniaková, ta podlehla Marii Sakkariové 4:6, 2:6.

Kvůli následkům přívalových dešťů a záplav, které se prohnaly New Yorkem a narušily už středeční zápasy na US Open, došlo k posunutí čtvrtečního programu o jednu hodinu. V době prvních zápasů už ale nad tenisovým areálem panovalo opět slunečné počasí.

Kvitová vs. Kristýna Plíšková

online reportáž

Petra Kvitová se stala první Češkou, která ve čtvrtek postoupila do třetího kola turnaje US Open. V českém derby porazila kvalifikantku Kristýnu Plíškovou za necelou hodinu a půl ve dvou setech.

V první sadě plné krátkých výměn si obě české hráčky pečlivě držely podání. Duel proto dospěl do zkrácené hry, aniž by si tenistky vypracovaly jedinou brejkovou šanci. Rozuzlení zvládla lépe Kvitová, která tak získala první sadu 7:6.

Petra Kvitová se napřahuje k úderu v zápase druhého kola US Open.

Druhé dějství už bylo jednoznačnější a brzy se začalo vyvíjet ve prospěch zkušenější z Češek. Kvitová si oproti Plíškové více pomáhala servisem i vítěznými balony. Ve třetím gamu zaznamenala poprvé v utkání úspěšný brejk, později sebrala soupeřce servis i podruhé a zápas poté ukončila při vlastním podání.

„První set byl klíčem pro ten druhý,“ pravila Kvitová v pozápasovém rozhovoru na kurtu. „Kristýna velmi dobře servíruje a dnes to ukázala. Hrála dobrý tenis. Jsem proto spokojená se svým výkonem i s tím, jak jsem to zvládla v hlavě.“

Dopoledne v autobusu, rozehrávka s klukama. Prostě blázinec, říkala Kvitová

Po vítězství 7:6 a 6:2 postupuje ostřílená Češka poprvé v této sezoně do třetího kola grandslamového turnaje. V něm se utká s Marií Sakkariovou z Řecka, která vyřadila Kateřinu Siniakovou.

Karolína Plíšková postoupila po dlouhé bitvě

Druhou Češkou, která se v noci ze čtvrtka na pátek probila do třetího kola newyorského grandslamu, je Karolína Plíšková. Na vítězství se ale Češka hodně nadřela, s mladou Anisimovovou bojovala téměř dvě a půl hodiny.

Šlágr pod hvězdami. Plíšková přežila thriller. Pomohla víra a štěstí, řekla

Po svižném úvodu, kdy si obě hráčky bez potíží pohlídaly vlastní podání, se už první set začal postupně měnit v napínavou přetahovanou. Jak Plíšková, tak Anisimovová na druhé straně kurtu se dobře prezentovaly na returnu a snažily se útočit.

Karolína Plíšková vs. Anisimovová

online reportáž

Jako první zaznamenala za stavu 3:3 úspěšný brejk domácí tenistka a 75. hráčka světa. Plíšková však okamžitě zareagovala, v další hře ztrátu smazala a nakonec lépe zvládla i závěr první sady. Po výsledku 7:5 se tak ujala vedení.

V dalším pokračování zápasu si hráčky vlastní servis hlídaly o poznání úspěšněji a za celou sadu se navzájem nepustily do brejkových příležitostí. Rozhodnout tak musela až zkrácená hra, v níž se radovala Anisimovová. Čerstvě dvacetiletá Američanka vůbec poprvé v kariéře vzala Plíškové set.

Urputná hra pokračovala i ve třetím setu. Domácí tenistka se rozehrála k velmi soustředěnému výkonu a byla turnajové čtyřce Plíškové minimálně vyrovnanou soupeřkou. Češka marně hledala způsob, jak na Anisimovovou vyzrát. Teprve za stavu 5:5 ji dostala pod tlak, žádný ze čtyř brejkbolů ale nevyužila.

Radost Karolíny Plíškové ve druhém kole US Open
Amanda Anisimovová ze Spojených států se natahuje po balonku.

Strhující závěr utkání proto dospěl do tiebreaku, ve kterém Plíšková ustála kritické chvíle. Nejprve otočila z 2:5 na 6:5, o chvíli později odvrátila ještě mečbol Anisimovové a nakonec přece jen sama bitvu ukončila. Zkrácenou hru získala poměrem 9:7 a celý zápas výsledkem 7:5, 6:7 a 7:6.

„Byl to super náročný zápas od prvního momentu,“ řekla po zápase Češka ještě na kurtu. „Hrála rychle. Občas jsem nestíhala, ale byla trpělivá. Obě jsme skvěle podávaly. Bylo to o pár míčcích a na konci taky o štěstí,“ dodala. Další soupeřkou Plíškové bude Ajla Tomljanovicová z Austrálie.

Siniaková nestačila na Sakkariovou

Siniaková se s posledním grandslamovým turnajem sezony rozloučila ve druhém kole. O síle své soupeřky Sakkariové se Češka přesvědčila hned zkraje duelu. Řecká ranařka poprvé výrazněji zaútočila ve čtvrtém gamu, kdy si vypracovala tři brejkboly. Tento atak Češka ještě ustála, v gamu číslo šest už ale o podání přišla.

Siniaková vs. Sakkariová

online reportáž

Hned vzápětí sice dokázala Siniaková ztrátu vymazat, v závěru prvního setu však o svůj servis znovu přišla a po výsledku 4:6 se dostala do pozice dotahující tenistky.

Druhou sadu rozehrála Češka, které aktuálně patří 53. pozice ve světovém žebříčku, nadějně - v prvním gamu zaznamenala brejk a brzy odskočila do vedení 2:0. To ale bylo ze strany Siniakové prakticky všechno. Sakkariová na druhé straně kurtu se totiž zkoncentrovala, šesti hrami za sebou set otočila a zápas rozhodla.

Kateřina Siniaková během zápasu druhého kola US Open
Maria Sakkariová z Řecka ve druhém kole US Open proti Kateřině Siniakové

Česká tenistka tedy na 18. hráčku světa nestačila a po porážce 4:6 a 2:6 na US Open končí. Siniakovou srážely dvojchyby, kterých udělala o sedm více než Sakkariová, a zároveň si nevytvářela tolik příležitostí. Sice využila oba své brejkboly, řecká hráčka si jich však vypracovala hned čtrnáct, což jí k ovládnutí zápasu pohodlně stačilo.

Bartyová jde dál, postoupil i Djokovič

Bez větších potíží postoupil do třetího kola Srb Novak Djokovič. První hráč světa porazil Nizozemce Tallona Griekspoora, soupeře ze druhé stovky žebříčku, ve třech setech 6:2, 6:3 a 6:2.

Alexander Zverev z Německa přehrál Alberta Ramose-Vinolase hladce 6:1, 6:0 a 6:3. Čtvrtý nasazený tenista turnaje se proti Španělovi zdržel na kurtu jen 74 minut a snadno prodloužil svou vítěznou sérii o třináctý zápas.

Grandslamový turnaj US Open

příloha iDNES.cz

Světová jednička mezi ženami Ashleigh Bartyová a šampionka z olympijských her Belinda Bencicová postoupily bez ztráty setu do třetího kola.

Australanka potvrdila roli favoritky proti Claře Tausonové, mladou Dánku porazila 6:1, 7:5. Bartyová v prvním setu na kurtu dominovala, v tom druhém s ní ale Tausonová při premiéře v New Yorku držela krok. Za stavu 3:5 dokonce odvrátila mečbol a vyrovnala na 5:5, koncovku ale zvládla lépe Australanka.

Ashleigh Bartyová z Austrálie se raduje z postupu do třetího kola US Open.

Švýcarka Bencicová přehrála Martinu Trevisanovou 6:3, 6:1. Jedenáctá nasazená tenistka mohla Italku ve druhém setu vyprovodit kanárem, za stavu 5:0 ale nevyužila dva mečboly. Třetí proměnila až v dalším gamu čistou hrou při svém podání.

Šestice českých deblistek uspěla, dvě končí

Bohatý čtvrteční program na US Open zahrnoval dále zápasy ženské čtyřhry, v nichž mělo Česko výrazné zastoupení.

Páteční program US Open

začátky v 17:00 SELČ:

Kurt Arthura Ashe: 18:00 Azarenková (18-Běl.) - Muguruzaová (9-Šp.), Alcaraz (Šp.) - Tsitsipas (3-Řec.), 1:00 Fernandezová (Kan.) - Ósakaová (3-Jap.), Rubljov (5-Rus.) - Tiafoe (USA).

Kurt Louise Armstronga: Rybakinová (19-Kaz.) - Halepová (12-Rum.), Andújar (Šp.) - Medveděv (2-Rus.), Kerberová (16-Něm.) - Stephensová (USA), 1:00 Bautista (18-Šp.) - Auger-Aliassime (12-Kan.), Collinsová (26-USA) - Sabalenková (2-Běl.).

Grandstand: Laaksonen (Švýc.) - Gojowczyk (Něm.), Krejčíková (8-ČR) - Rachimovová (Rus.), Svitolinová (5-Ukr.) - Kasatkinová (25-Rus.), Molčan (SR) - Schwartzman (11-Arg.).

Do druhého kola prošly Tereza Martincová s Markétou Vondroušovou, které vyřadily americko-australskou dvojici Hayley Carterová, Astra Sharmaová 7:5, 6:2. Pavoukem se posunuly i Marie Bouzková s Lucií Hradeckou díky výhře 7:6, 7:6 nad Makennou Jonesovou a Elizabeth Scottyovou ze Spojených států.

Postoupily také obě Češky, které hrají v páru s tenistkou jiné národnosti. Květa Peschkeová s Australankou Perezovou slaví po vítězství 6:2, 6:2 nad Srbkou Jorovičovou a Nizozemkou Pattinamaovou Kerkhoveovou. Renata Voráčová s Ukrajinkou Kalininovou udolaly americko-japonské duo Kaitlyn Christianová, Nao Hibinová 7:6 a 6:4.

Naopak Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se s turnajem rozloučily hned v úvodním duelu, zlaté olympijské medailistky z Tokia prohrály s polsko-americkým párem Magda Linetteová, Bernarda Peraová 3:6 a 4:6.

Turnajové dvojky nevyužily během zápasu ani jeden ze dvou brejkbolů a v každém setu přišly jednou o servis. Utkání prohrály za hodinu a sedm minut. Krejčíková tak navíc přišla o možnost vrátit se do čela deblového žebříčku. Aby k tomu došlo, potřebovala hrát minimálně semifinále.

Tenisový grandslamový turnaj US Open

tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů

Muži:
D
vouhra - 2. kolo:
Opelka (22-USA) - Musetti (It.) 7:6 (7:1), 7:5, 6:4
A. Zverev (4-Něm.) - Ramos (Šp.) 6:1, 6:0, 6:3
Berrettini (6-It.) - Moutet (Fr.) 7:6 (7:2), 4:6, 6:4, 6:3
Seppi (It.) - Hurkacz (10-Pol.) 2:6, 6:4, 6:4, 7:6 (8:6)
Basilašvili (Gruz.) - Cressy (USA) 7:6 (7:3), 6:3, 7:5
Ivaška (Běl.) - Pospisil (Kan.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:5)
Otte (Něm.) - Kudla (USA) 6:4, 6:4, 6:2
Harris (JAR) - Escobedo (USA) 6:4, 6:4, 6:2
Monfils (17-Fr.) - Johnson (USA) 7:5, 4:6, 6:4, 6:4
Karacev (21-Rus.) - Thompson (Austr.) 3:6, 3:6, 7:5, 7:6 (11:9), 6:1
Sinner (13-It.) - Svajda (USA) 6:3, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:4
Nišikori (Jap.) - McDonald (USA) 7:6 (7:3), 6:3, 6:7 (5:7), 2:6, 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Griekspoor (Niz.) 6:2, 6:3, 6:2
Sock (USA) - Bublik (31-Kaz.) 7:6 (7:3), 6:7 (2:7), 6:4, 4:6, 6:3
Brooksby (USA) - Fritz (USA) 6:7 (7:9), 7:6 (12:10), 7:5, 6:2
Shapovalov (7-Kan.) Carballes Baena (Šp.) 7:6 (9:7), 6:3, 6:0

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Sakkariová (17-Řec.) - Siniaková (ČR) 6:4, 6:2
Kvitová (10-ČR) - Kristýna Plíšková (ČR) 7:6 (7:4), 6:2
Karolína Plíšková (4-ČR) - Anisimovová (USA) 7:5, 6:7 (5:7), 7:6 (9:7)
Bartyová (1-Austr.) - Tausonová (Dán.) 6:1, 7:5
Bencicová (11-Švýc.) - Trevisanová (It.) 6:3, 6:1
Gračovová (Rus.) - Badosaová (24-Šp.) 6:4, 6:4
Kontaveitová (28-Est.) - Teichmannová (Švýc.) 6:4, 6:1
Sorriberová (Šp.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 6:1, 6:3
Raducanuová (Brit.) - Čang Šuaj (Čína) 6:2, 6:4
Šwiateková (7-Pol.) - Ferrová (Fr.) 3:6, 7:6 (7:3), 6:0
Pavljučenkovová (14-Rus.) - Schmiedlová (SR) 6:2, 5:7, 6:2
Minnenová (Belg.) - Samsonovová (Rus.) 6:4, 6:4
Kerberová (16-Něm.) - Kalininová (Ukr.) 6:3, 6:2
Pegulaová (23-USA) - Doiová (Jap.) 6:3, 6:2
Rogersová (USA) - Cirsteaová (Rum.) 7:5, 6:2
Andreescuová (6-Kan.) - Davisová (USA) 6:4, 6:4
Tomljanovicová (Austr.) - Martičová (30-Chor.) 7:6 (8:6), 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Martincová, Vondroušová (ČR) - Carterová, Sharmaová (USA/Austr.) 7:5, 6:2
Linetteová, Peraová (Pol./USA) - Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 6:3, 6:4
Peschkeová, Perezová (16-ČR/Austr.) - Pattinamaová Kerkhoveová, Jorovičová (Niz./Srb.) 6:2, 6:2
Voráčová, Kalininová (ČR/Ukr.) - Christianová, Hibinová (USA/Jap.) 7:6 (7:1), 6:4
Hradecká Bouzková (15-ČR) - Jonesová, Scottyová (USA) 7:6 (7:0), 7:6 (7:3)

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi poprvé prohráli, čekají je Dánové

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  13.5 23:23

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem, poté na...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Nájezdy bereme, ale v prodloužení jsme měli víc šancí, míní Rulík. Chválí Dostála

14. května 2024  6:27

Klidný, ochotný a také přiměřeně spokojený dorazil hlavní trenér českých hokejistů Radim Rulík mezi...

Státní znak versus lví hlava. Svazu utíkají miliony korun z prodeje dresů

14. května 2024

Premium Dresy české hokejové reprezentace znovu zdobí státní znak a část fanoušků si návrat k tradici...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Bum! Beránkova bitka Čechy nakopla: Ale nechtěl jsem ho zbytečně mlátit

13. května 2024  23:59

První prohra na šampionátu nepotěší. Důležitější teď ale je, jak se národní tým v průběhu vzchopil....

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...