Radost Karolíny Plíškové ve druhém kole US Open

Radost Karolíny Plíškové ve druhém kole US Open | foto: AP

Šlágr pod hvězdami. Plíšková přežila thriller. Pomohla víra a štěstí, řekla

  • 20
New York (Od našeho zpravodaje) - Velkolepá podívaná na gigantickém Asheově stadionu nečekaně skýtala naději domácí tenistce Amandě Anisimovové a jejím příznivcům. Americkou story však nakonec překazila udatně bojující Češka. Karolína Plíšková v drásavé partii odvrátila mečbol a vydřela postup do třetího kola po výsledku 7:5, 6:7, 7:6. „Ještě pořád se klepu,“ přiznala v rozhovoru na kurtu.

Zápasy s takovou atmosférou jsou k vidění leda při nočních show na US Open. Z obrovských tribun, byť už ne úplně zaplněných, se pozdě večer ozývaly vzdechy, burácel řev.

Rennae Stubbsová, expertka stanice ESPN, označila utkání za fenomenální.

Obě sokyně předváděly své umění. Plíšková vypálila 24 es, čímž překonala ženský singlový rekord US Open.

Dvacetileté Anisimovové, která se v poslední době z různých důvodů hodně trápila, napočítali 44 vítězných úderů.

Karolína Plíšková vydřela postup do třetího kola, Kvitová ovládla české derby

Byť Plíšková ztratila druhý set po dvojchybě, notně jí pomohl servis, který si nasazená čtyřka nechala vzít pouze jednou: „Držel mě neskutečně. Bez něj bych nevyhrála!“

Využila též svých zkušeností z vypjatých řeží v nejslavnějších arénách, zatímco Anisimovová na Ashe Stadium nastoupila poprvé.

V klíčové chvíli v sobě Češka nalezla odvahu, s níž povstala v závěrečném tie breaku ze ztráty 1:4 a poté vymazala mečbol.

Karolína Plíšková sleduje balonek v utkání druhého kola US Open.

Nečekala na chybu sokyně, sama diktovala dění ve výměnách. Upravila taktiku, častěji posílala míče do soupeřčina forhendu.

A ještě jedna věc přispěla k jejímu triumfu. „Víra. Nepředvedla jsem svůj nejlepší tenis, ale bojovala jsem do posledního míčku a nevzdala se. Věřila jsem, že moje podání je lepší než to její.“

Vzrušující vývoj napínal obecenstvo. Plíšková se při jednom střídání stran rozčílila a vyčítala členům svého týmu, že jí neporadí nic podnětného.

Michal Hrdlička, manžel a manažer v jedné osobě, v lóži trpěl. Chvílemi vypadal, jako by ho připoutali na mučidla.

„Rozhodly maličkosti,“ pravila jeho paní při virtuální tiskovce. „Stačil někde centimetr a mohla jsem být venku. Měla jsem štěstí.“

Amanda Anisimovová ze Spojených států se natahuje po balonku.

Plíšková potvrdila znamenitou formu. Od vstupu do Wimbledonu má báječnou bilanci 17-4. Podle sázkových kanceláří je v New Yorku pátou největší favoritkou na titul.

Po střetnutí několikrát pochválila sokyni, která do šatny odcházela se slzami na krajíčku: „Má skvělý bekhend, přes který mě hodně tlačila. Výborně mixovala podání. Nedařilo se mi ho číst. Hrála fakt chytře, rychle a dlouze.“

US Open 2021

příloha iDNES.cz

„Ještě jsem neviděla, že by zvládla celý mač na takové úrovni, bez jediného okénka. Dneska si i ona zasloužila vyhrát.“

Na Manhattanu se ve čtvrtek po covidové přestávce znovu otevřela divadla na Broadwayi. Flushing Meadows se díky Plíškové a Anisimovové dočkalo dalšího klasického sportovního kusu.

Češka při rozhovoru s reportéry půl hodiny po půlnoci připustila, že po něm jen tak nezabere. „Mám trochu strach, že vůbec neusnu, což mi normálně po zápasech nehrozí. Ale tohle byla síla! Teď nemám na spánek ani pomyšlení. Myslím, že mě čeká náročná noc.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga