Tolik ruských emocí. O stříbrných krasobruslařských slzách a zlaté elfce

  11:16
Tři ruské krasobruslařky se vydaly dvě hodiny před půlnocí ve stockholmské hale Globen na stupně vítězů, aby si tu vychutnaly své medaile. Poprvé od trojnásobného triumfu Američanek v roce 1991 si jedna země rozebrala na mistrovství světa v krasobruslení veškeré medaile v kategorii žen.
Anna Ščerbakovová ve volné jízdě na mistrovství světa ve Stockholmu.

Anna Ščerbakovová ve volné jízdě na mistrovství světa ve Stockholmu. | foto: Reuters

Tehdy před 30 lety to byly Kristi Yamaguchiová, Tonya Hardingová a Nancy Kerriganová. Jména, jež se vepsala do historie, i když nikoliv pouze v pozitivním slova smyslu.

Tehdy hleděly ve vyprodané mnichovské hale ze stupňů vítězů na vlajky s hvězdami a pruhy a hráli jim hymnu Spojených států.

Tři Rusky se naopak v pozdním pátečním večeru musely obejít bez tisícovek diváků, neslyšely hymnu své země, ani neviděly stoupat ke stropu ruskou vlajku, ale jen tu s logem národní bruslařské federace. Takový je trest za předchozí dopingová provinění ruského sportu.

Namísto hymny tedy poslouchaly Čajkovského klavírní koncert číslo 1.

Zvláštní finále, souboj generací a zlatá Ščerbakovová. Březinová si pohoršila

Vyvrcholení závodu žen na MS

Stříbro, zlato, bronz. Zleva: Jelizaveta Tuktamyševová, Anna Ščerbakovová,...

A když se modrá vlajka Ruské bruslařské federace na počest vítězky ani nerozvinula a visela zplihle jen za jeden roh, Ščerbakovová se rozesmála.

Byl to večer mnoha emocí a neobvyklých událostí, které se během mimořádně sledované soutěže odehrály.

Na post světové šampionky vyzdvihl tento večer premiérově Annu Ščerbakovovou, brzy už sedmnáctiletou slečnu, která má kočku jménem Mafia a připadá si jak elfka z Pána prstenů, když pózuje se svými rozpuštěnými dlouhými vlasy. Slečnu, která o sobě už loni prohlásila: „Možná vypadám jako malá a křehká holka, ale mám srdce bojovnice, která se chce rvát s dospělými. Čtverné skoky jsou pro mě adrenalin.“

✨Чемпионат России 2021✨
Начало...

23. prosince 2020 v 19:21, příspěvek archivován: 27. března 2021 v 12:09

Na stříbrný stupínek vedle ní vystoupala o osm let starší Jelizaveta Tuktamyševová, dospělá žena z jiné bruslařské generace, oslavující po šestileté absenci na světovém šampionátu až neuvěřitelný comeback.

A pro bronz si z 12. místa po krátkém programu doslova doskákala šestnáctiletá Alexandra Trusovová. Čímž znovu rozvířila debaty, zda je výrazné bodové hodnocení čtverných skoků, které se v jejím případě poněkud nepochopitelně odráží i v „uměle“ navyšované druhé známce za programové komponenty, opravdu tou správnou cestou svědčící ženskému krasobruslení.

„Pro holky, co skáčou čtverné skoky, potom stačí skočit dva a zbytek světa nemusí jet, protože jejich bodový zisk ze čtveráků je obrovský,“ podotkla v přenosu ČT Sport mezinárodní rozhodčí Kateřina Kamberská.

„Vzestup Trusovové pořadím je jasnou ukázkou, že rozhodčí nyní upřednostňují technickou dovednost nad uměleckou briliancí,“ uváděl komentář na webových stránkách kanadské společnosti CBS.

Ruská éra

v kategorii žen

Ruské krasobrulařky vyhrály od roku 2015 vždy nejvýznamnější závod dané sezony:

Sotnikovová (ZOH 2014)
Tuktamyševová 
(MS 2015)
Medveděvová (MS 2016)
Medveděvová (MS 2017)
Zagitovová (ZOH 2018)
Zagitovová (MS 2019)
Kostorná 
(ME a finále GP 2020)
Ščerbakovová (MS 2021)

Pozn.: Zároveň Rusky získaly i 10 z 12 posledních titulů na juniorském MS.

Když se kandidátky medailí v pátek teprve chystaly na led, česká mistryně Eliška Březinová věštila: „Trusovová pořád ještě může i vyhrát. Pokud zajede, co má naplánované, může se stát cokoliv. Ščerbakovová pojede jen dva nebo tři čtveráky, zato Saša na tréninku předváděla jízdu se šesti. Jestli je odskáče, nebude mít konkurentku.“

Ale... neodskákala.

Ne, kouče nezměním

Dobývat z 12. místa po krátkém programu trůn? Kdyby šlo o kohokoliv jiného než o Trusovovou, ať už v jakékoliv kategorii, byla by taková myšlenka čirou fantasmagorií. Nikoliv však v případě ruské královny ženy čtverných skoků.

Po zbabraném krátkém programu ji uklidňoval kdekdo. Kouč Jevgenij Pljuščenko a na dálku nebo i rodiče, kteří jí na mobil posílali videa, jak doma dovádějí její psi.

Моя новая собака - Алита. За что? Просто так!

26. února 2021 v 16:47, příspěvek archivován: 27. března 2021 v 10:41

„Když pokazíte jízdu, musíte na ni co nejrychleji zapomenout a bojovat dál,“ říkala před volnou jízdou.

Ani ta nebyla dokonalá. Žádná kaskáda povedených čtverných skoků, jak si vysnila. Z pěti čtverných pokusů zdařilé „jen“ dva, včetně čtverného lutze ve skvostné kombinaci s trojitým toeloopem. Padla po čtverném salchowu i po druhém čtverném lutzu. A umělecký projev? Nenadchl. Víc krasoskákání než krasobruslení.

Šla z ledu a tvářila se zaraženě. „Nejsem rozhodně spokojená, chtěla jsem jet čistě,“ řekla. Také kouč Pljuščenko nekřepčil.

Přesto Trusovová nadlouho usedla do křesla pro vedoucí závodnici. Nejen že obdržela extrémně vysokou technickou známku za skokanský repertoár, navíc jí rozhodčí k údivu mnohých ocenili nečekaně vysokým bodovým ziskem za programové komponenty.

„Neplánuji měnit kouče, ani nic jiného. A do budoucna nechci ani ubírat počet čtverných skoků v mé volné jízdě,“ prozrazovala.

Z vedoucí pozice ji nesesadila ani výtečně jedoucí Belgičanka Loena Hedrickxová, ani Japonka Kaori Sakamotová, ani Američanka Karen Chenová. Byly dobré, velmi dobré, jenže neměly čtverné skoky. Trusovová se čím dál víc usmívala.

Stále vedla, když na led vjížděla Jelizaveta Tuktamyševová, třetí žena krátkého programu, aby tu ztvárnila japonskou skladbu Kronika rozpustilého ptáka.

Dvěma trojitými axely, v ženské kategorii unikátním skokem, který neovládá ani Trusovová, zahájila 24letá Tuktamyševová svoji volnou jízdu velkého návratu. Přidávala další trojité skoky, viditelně bojovala s nervozitou, která ji připravila u kus obvyklé živelnosti, upadla při flipu, pomyslela si „teď je vše ztraceno“, ale nenechala se zlomit... a najednou už seděla s trenérem Alexejem Mišinem u ledu a čekala tu na známky.

Pak je uviděla: 220,46 bodu. O tři body víc než Trusovová.

Chytla si hlavu do dlaní a rozplakala se. Dojetím. Štěstím. Úlevou. Já mám jistou medaili!

Bojovala s nadváhou, věkem i funkcionáři. Teď vyzývá na souboj teenagerky

Jelizaveta Tuktamyševová při volné jízdě.

Na tribuně, kde smí na šampionátu sedět jen závodníci, trenéři a funkcionáři, takřka všichni pochopili, jak ohromujícího comebacku jsou právě svědky a ocenili ji nejsilnějším potleskem večera.

Vstala, všem se uklonila - a plakala dál.

„Víte, já normálně vůbec nebrečím,“ svěřovala se. „Snad jedinkrát za celou kariéru jsem brečela. Ale tahle chvíle je tak moc emocionální, že jsem si nemohla pomoci.“

V roce 2015 se právě ve Stockholmu stala mistryní Evropy, načež si v téže sezoně doletěla do Šanghaje pro světový titul. Teď se švédská metropole stala jejím šťastným městem znovu.

Zápis do historie

Medaile po 6 letech

Naposledy před 73 lety se stalo, aby se krasobruslařka v kategorii žen vrátila na stupně vítězů po šestileté či delší odmlce. Britka Daphne Walkerová získala bronz v Praze 1939 a stříbro ve Stockholmu 1947. Mezitím se sedm šampionátů kvůli válce nekonalo.

V slzách Jelizavety Tuktamyševové bylo skryto šest let čekání, potíže s vlastním tělem a psychikou, prosincové onemocnění covidem i pocity nechtěné ženy, kterou si už ruští funkcionáři vyškrtli ze svých seznamů, ale které přesto nedokázali vzít obrovskou touhu vrátit se na největší scénu.

„Ta medaile mi dodává obrovskou energii a namotivuje mě do příští, olympijské sezony,“ ujišťovala.

Rovněž Kateřina Kamberská ji velebila: „Ve svém věku dokáže konkurovat i závodnicím, které jsou bruslařsky o generaci mladší. I když se jí jízda nepovedla úplně tak, jak si přála, je Paní krasobruslařkou. Musím se jen sklonit, že se vrátila po tolika nezdarech. V Rusku, když už vás všichni odepisují, to není vůbec jednoduché.“

До сих пор не могу поверить, все как во сне ( в хорошем сне )!! Хочу посвятить эту победу всем женщинам в фигурном катании. Мы можем все! Никогда не сдавайтесь, идите своей дорогой, чтобы прийти в нужное время на нужное место ! #womenpower
.
Спасибо всем за поддержку и веру в меня! ❤️ #trusttheprocess #trusttheempress
.
.

I still can't believe everything is like a dream (in a good dream) !! I want to dedicate this victory to all women in figure skating. We can do everything! Never give up, go your own way to come at the right time to the right place #womenpower

27. března 2021 v 9:30, příspěvek archivován: 27. března 2021 v 10:42

Tomu říkám dárek

Po své jízdě ještě Tuktamyševová nevěděla, jakou barvu její medaile bude mít. Sledovala však, jak Japonka Rika Kihirová po svém trojitém axelu upadla a odporoučela se výsledkovou listinou z druhého místa po krátkém programu směrem dolů, čímž posunula tím na stupně vítězů i Trusovovou.

Tuktamyševová měla jisté nejméně stříbro. Bylo jí jasné: souboj o titul bude mezi mnou a Ščerbakovovou.

Krasobruslařky na MS ve Stockholmu

Hned po úvodním čtverném flipu Ščerbakovová skončila na ledu. Ale nepanikařila. Ani zbytečně neriskovala. 

Precizně vykroužila sedm trojitých skoků, bez zaváhání, včetně obtížné kombinace trojitého lutze s trojitým toeloopem ve druhé půlce programu. Té samé kombinace, kterou proslula i její krajanka Alina Zagitovová, v roce 2019 předchozí světová šampionka, která loni v 17 letech opustila závodní led.

Stačilo to. Bohatě to Ščerbakovové stačilo. Světový trůn byl její.

Když to zjistila, nevěřícně vypoulila oči na známky.

Пока что нет слов, одни эмоции...
А эмоции именно как на этих фото
~
So far there are no words, only emotions...
And the emotions are exactly as in these photos

27. března 2021 v 1:43, příspěvek archivován: 27. března 2021 v 10:43

„Nevím, co teď mám říct. Ale cítím, že jsem se snažila vydat ze sebe to nejlepší a rvala jsem se o každý prvek,“ vykládala do mikrofonu v angličtině a úsměv byl patrný i pod její rouškou.

Líčila, jak není spokojená s výkonem a jak její jízda byla spíš jeden velký boj, a přesto je teď přešťastná, že je zlatá.

A ano, také o narozeninách musela vyprávět. V neděli jí bude sedmnáct let. „Krásnější dárek jsem si nemohla nadělit. Oslavíme je ve Stockholmu i s mými trenéry.“

Loni, po trojnásobném ruském triumfu na mistrovství Evropy v Grazu, by mohla říci: Oslavíme to s kamarádkami z klubu. Tehdy ještě všechny tři medailistky reprezentovaly i líheň pro mnohé kontroverzní trenérky Eteri Tutberidzeové.

Pod Pljuščenkem to nešlo. Kostorná se vrací k trenérce Tutberidzeové

Tolik se toho od té doby stalo. Trusovová odešla od Tutberidzeové k Pljuščenkovi a loňská evropská mistryně Aljona Kostorná rovněž, načež se u někdejšího Pána ledu odnaučila skákat trojitého axela, nenominovala se na mistrovství světa a pokorně se zase vrátila k bývalé trenérce.

Ščerbakovová zůstala Tutberidzeové celou dobu věrná.

Že po boku „své“ zlaté dívky zažívala Eteri Tutberidzeová v pátek nebetyčné zadostiučinění, jelikož se stala vítězkou mohutně medializované války ruských trenérů, snad ani nemusíme dodávat.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Životní zážitek, jiný vesmír. Jak Lehečka skolil Nadala, který ještě zadržel slzy

1. května 2024  8:37

Hodiny právě ukázaly půlnoc, dvanáct tisíc diváků bouřilo vestoje a chtělo odvrátit porážku svého...

Carolina s Coloradem slaví postup, Boston první mečbol nevyužil

1. května 2024  7:15,  aktualizováno  8:05

Po hokejistech Rangers a Floridy se staly dalšími postupujícími celky do druhého kola play off NHL...

Ústí má kněze fotbalu. Otec Gabriel žehná týmu a rozmlouvá s fanoušky

1. května 2024

Panebože! Třetiligový ústecký Viagem znovu šokoval. Angažoval kněze fotbalu. Otec Gabriel, plným...

Extraligové přestupy: Ondřej Kovařčík míří do Motoru. Kdo představí posily?

1. května 2024  7:57

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...