Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sprint, Krčmářův stříbrný závod: Mohl jsem do toho třískat a nic nebolelo

  7:55
Östersund (Od našeho zpravodaje) - Stalo se to téměř na den přesně před rokem a měsícem. Biatlonista Michal Krčmář slavil v Pchjongčchangu 2018 senzační stříbro ze sprintu mužů. Dnes v 16.30 nastane na mistrovství světa v Östersundu opět čas pro nejdůležitější sprint celé sezony. Krčmář do něj vjede coby nejlepší Čech ve Světovém poháru, ale s poněkud skromnějšími než medailovými ambicemi.

Michal Krčmář v závodě smíšených štafet na MS v Östersundu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Jste stříbrný olympijský medailista z této disciplíny.
Jsem - a jsem za to moc rád. Ale letos je úplně jiná, nová sezona. A já zůstávám nohama na zemi. Což je vidět i podle časů ze smíšené štafety. Kdybych teď řekl, že tu budu obhajovat stříbro z olympiády, bylo by to ode mě velkohubé prohlášení. Ale zároveň nechci rozhodně ani působit tak, že jsem zlomený a že si nevěřím, to vůbec ne.

Co se vám nejdřív vybaví, když se řekne sprint v Pchjongčchangu?
Úplně nejdřív? Pocit, jaký jsem při něm cítil na trati. Pocit, že najednou můžu dělat úplně všechno a že mě vůbec nic nebolí.

Jaká čísla mají

Češi a vybraní závodníci pro sprint v Östersundu

1 Landertinger (Rak.)
4 Garaničev (Rus.)
9. T. Bö (Nor.)
13 Christiansen (Nor.)
15 Eder (Rak.)
17 Fillon Maillet (Fr.)
18 Windisch (It.)
23 Hofer (It.)
24 Krčmář (ČR)
27 Fak (Slovin.)
28 J. Bö (Nor.)
30 Lesser (Něm.)
32 Desthieux (Fr.)
33 Samuelsson (Švéd.)
36 Loginov (Rus.)
37 Guigonnat (Fr.)
39 Peiffer (Něm.)
44 Moravec (ČR)
48 Weger (Švýc.)
57 M. Fourcade (Fr.)
65 Doll (Něm.)
67 Bjöntegaard (Nor.)
74 Krupčík (ČR)
94 Švrtecký (ČR)

Na to si vzpomenete dřív než na chvíli, kdy jste zjistil: Já opravdu budu mít medaili z olympiády?
Fakt jo. Vážně mi naskočí nejdřív ta vzpomínka ze závodu, jak jsem v Pchjongčchangu jezdil po těch jejich kopcích a mohl jsem do toho lidově řečeno třískat a vůbec nic mě nebolelo.

A co ten okamžik, kdy už bylo neoddiskutovatelné, že jste získal stříbro?
To byla samozřejmě nádherná chvíle, ta ve vás zůstává napořád a nabíhá mi husí kůže, když si ji připomínám. Ale já tvrdím, že dělám sport především kvůli okamžikům ze závodu. To není klišé, i když to tak zní. Opravdu mi spíš naskakují v mysli pocity přímo ze závodu. Ze zdejší štafety mi nejdřív naskočí pocit, jak jsem zvládl stojku a odjížděl z ní. Ty zážitky z cíle dokážou být také krásné, ale je to přece jen něco jiného.

V Pchjongčchangu byly nicméně i ty nesmírně silné. Nikdy jsem vás neviděl tak dojatého jako tehdy, dokonce jste se rozplakal.
Bylo to nesmírně silné. Umocněné tím, že jsem medaili vůbec nečekal, i tím, že jsem si najednou skutečně promítal v mysli všechno, co se předtím v mé kariéře stalo. Tu moji dlouhou cestu, kdy jsem odešel ve třinácti od rodičů, i všechny lidi, kteří se potom o mě starali. Víceméně jsem si za minutu projel v mysli všechno hezké, co jsem za ta léta s biatlonem zažil, a totálně mě to rozštípalo.

VELKÉ OLYMPIJSKÉ EMOCE. Michal Krčmář právě vybojoval ve sprintu na 10 kilometrů stříbrnou olympijskou medaili. (11. února 2018)

Sprint mužů v Östersundu

Sledujte od 16.30 online.

Vzpomínal jste před chvílí, jak jste si tehdy mohl s tělem na trati dělat, co jste chtěl. Letos nejspíš takový pocit zatím nemáte.
Měl jsem ho v Anterselvě, kde jsem skončil dvanáctý a třináctý. Pocit, že se mohu zmáčknout a jsem schopný dobře jet. Ale upřímně říkám, že letos takových závodů moc nebylo. Nebylo to z mé strany uvolněné. Tady ve štafetě mi přišlo, že problém spočívá v tom, že na šampionátu ještě nemám zapracované tělo. Věřím, že by to mohlo přijít a v některém závodě mi to sedne.

Mistrovství světa v biatlonu 2019

Program a výsledky

Když jste si pročetl po štafetě data a analýzy, co vám ukázaly?
Že jsem běžecky nebyl až tak moc špatný, jak jsem si původně po doběhnutí do cíle myslel. Dostal jsem sice 1:04 minuty od Johannese Bö, ale od dalších dobrých závodníků jsem byl vzdálený 20 až 35 sekund, od lidí typu Hofera nebo Wegera. Takže když vezmu v potaz, že pocit na lyžích jsem ještě nebyl ideální, nebyl to na mě až tak špatný běh. Zkraje sezony na Pokljuce jsem se cítil podobně a dostal jsem tehdy dvě minuty, tady minutu. Přestože jsem měl podobně špatný pocit, ztráta na čelo je teď příznivější. Z toho si beru pozitivní energii. Po štafetě jsem sice řekl (a stojím si za tím), že horší už to tu ode mě běžecky asi nebude, ale zároveň teď vidím, že čas nebyl katastrofální.

Pořadí sprintu mužů

v SP 2018-2019

1. Johannes Bö (Nor.) 394
2. Alexander Loginov (Rus.) 264
3. Simon Desthieux (Fr.) 262
4. Benedikt Doll (Něm.) 237
5. Antonin Guigonnat (Fr.) 229
6. Tarjei Bö (Nor.) 203
7. Simon Eder (Rak.) 195
8. Martin Fourcade (Fr.) 193
9. Lukas Hofer (It.) 192
10. Julian Eberhardt (Rak.) 191
14. Michal Krčmář 138
28. Ondřej Moravec 86
57. Michal Šlesingr 22
62. Tomáš Krupčík 18

Povězte vašich pět favoritů sprintu.
Johannes Bö, Martin Fourcade, Sebastian Samuelsson, Arnd Peiffer a pak by tam mohl být z Italů buď Lukas Hofer nebo Dominik Windisch.

Martin Fourcade po dlouhých týdnech bez závodů ve smíšené štafetě úplně nepřesvědčil, třikrát při položce vleže dobíjel.
Ale jak jsem koukal na analýzy, tak v prvním kole jel rychleji než Johannes, ve druhém zůstal jen pár vteřinek za ním a až ve třetím to bylo horší. Můžeme jen spekulovat, jestli to Martina ve třetím kole už nebavilo (Francie měla velkou ztrátu), nebo na to už neměl.

Myslíte si, že Johannes Bö může na tomto mistrovství jako první biatlonista v historii získat šest zlatých medailí na jediném šampionátu?
Myslím, že ne. Ne že by na tom Johannes nebyl dobře fyzicky, ale podmínky jsou tu proměnlivé a bude potřeba i trocha toho štěstí, abyste se s nimi poprali. V šesti závodech, co ho v Östersundu čekají, si někdy i tu smůlu vybere, což ho odsune na druhé, třetí místo.

Bö už má malý glóbus

Nor nemůže být v pořadí sprintu dostižen

Dosavadním sedmi pohárovým sprintům v této sezoně dominoval Johannes Bö, který vyhrál pět z nich. Pouze v Oberhofu skončil druhý za Alexandrem Loginovem a naposledy v Soldier Hollow dojel pátý, když jej na nejvyšším stupni zastoupil krajan Vetle Christiansen.
Už před závody v Östersundu a Oslu tak má Johannes Bö jistý malý křišťálový glóbus za tuto disciplínu, bodově nemůže být předstižen.

U vás platí, že budete ve sprintu rád za první desítku?
S tou bych byl hodně spokojený. Hlavně se teď chci zkoncentrovat, abych jel rychleji než ve smíšence a popral se s podmínkami na střelnici. Spíš se soustředím na tohle, než abych přemýšlel nad výsledkem. Můžete to vše zvládnout, ale závod se povede více lidem a vy v něm skončíte patnáctý. Nebo se povede míň lidem a najednou budete pátý - a přitom podáte stejný výkon. Takže umístění teď tolik neřeším. Nejsem ten, kdo jde do závodu vyloženě s ambicí na medaili. A upřímně, na první desítku si věřím spíš ve čtyřpoložkovém závodě než ve sprintu.

Michal Krčmář ve sprintu Světového poháru biatlonistů v Pokljuce.

ZATÍM NEJLEPŠÍ SPRINT SEZONY. V Pokljuce v něm skončil Krčmář desátý. V Anterselvě byl koncem ledna třináctý. Bodoval ve všech sedmi pohárových sprintech.

Přesto, vnímáte, že sprint je důležitý i z pohledu dalších závodů na mistrovství světa? Ovlivňuje jak stíhačku, tak postup do hromadného závodu.
To sice ano, ale v Hochfilzenu jsem před dvěma lety na mistrovství ani nepostoupil do stíhačky a pak jsem skončil šestý ve vytrvalostním závodě a ten masák jsem si vyjel i tím šestým místem. Neříkám, že sprint není důležitý, ale určitě to nestojí tak, že kdyby se mi nepovedl, mistrovství je ztracené. I když bude samozřejmě lepší, když se mi vzhledem k dalšímu průběhu šampionátu povede.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Jak je na tom „nakopávák“ Šiřina? Opavští obhájci budou odvracet konec sezony

26. dubna 2024  9:49

Na pokraji vyřazení jsou ve čtvrtfinále národní ligy obhájci titulu, basketbalisté Opavy. V sérii s...

Zemětřesení ve volejbalové Dukle: italský kouč a hromadné odchody

26. dubna 2024  9:40

Turbulentní sezonu zažil extraligový Volejbalový klub Dukla Liberec. Ženy mají za sebou nejlepší...

Hledá se Kloppova kopie, že by pan Arne? Seděl by styl i svéráznost

26. dubna 2024  9:30

Na první pohled je to práce za odměnu. Vymodlená, snová. Prestižnější ve fotbale skoro neseženete....

Šafarčík chce Pardubice donaha: Soupeř nás přejel, neschovávejme se

26. dubna 2024  9:21

Nikdy neměl problém mluvit na rovinu. „Ústí nás přejelo na plné čáře, nemá cenu se za něco...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...