Biatlonista Johannes Bö z Norska ve sprintu na deset kilometrů ve švédském...

Biatlonista Johannes Bö z Norska ve sprintu na deset kilometrů ve švédském Östersundu | foto: Reuters

Zlatý Johannes. Bö ovládl sprint i přes jednu chybu, Češi propadli

  • 240
Když smícháte tak brilantní běh a sebejistou střelbu, při níž si můžete dovolit i jednu chybu, a ještě navíc se jmenujete Johannes Thingnes Bö, nemůže z toho být nic jiného než vítězství. Ano, norský suverén této sezony zase kraloval, tentokrát ve sprintu na mistrovství světa ve švédském Östersundu. Českému kvartetu se nedařilo, nejlepší byl na 30. místě Tomáš Krupčík. Do stíhačky se dostal jen on a Michal Krčmář, jenž obsadil 44. příčku.

Zpočátku této sezony se zdálo, že budou pokračovat hvězdné války mezi Martinem Fourcadem z Francie a právě Johannesem Bö z Norska. Jenomže Fourcade doplácí na pomalejší běh, zatímco Bö dál a dál udivuje, jak umí být dominantní.

A opět jednou to předvedl v sobotním podvečeru při prvním mužském individuálním klání na světovém šampionátu. Zlato slavil už ve čtvrtek se smíšenou štafetou a pro pátý titul mistra světa si v sobotu došel, tedy dojel, tak ladně, tak sebejistě.

Sprint mužů v Östersundu

Podrobná online reportáž.

Startoval s číslem 24 a už v prvním běžeckém okruhu zapnul své pověstné turbo. Jeho starší bratr Tarjei na něj na úvodním mezičase ztratil přes deset vteřin, Quentin Fillon Maillet z Francie dokonce šestnáct.

Následně přišla úvodní střelba vleže - při druhé ráně Johannes Bö minul a musel na 150metrové trestné kolečko. To mu ale pranic nevadilo, poněvadž jeho běžecká nadvláda je taková, že ztrátu okamžitě začal mazat.

A když na stojce nechyboval ani jednou, bylo už takřka jisté, že Bö sprint ovládne.

Johannes Bö střílí během biatlonového závodu ve sprintu na deset kilometrů ve švédském Östersundu

Několik čísel a faktů - je to jeho páté zlato na světových šampionátech celkově, třetí individuální. V této sezoně se jich i se sprintem v Östersundu běželo celkem osm a Bö vyhrál šest!

Mistrovství světa v biatlonu 2019

Program a výsledky

Pouze v Oberhofu skončil druhý za Alexandrem Loginovem a v Soldier Hollow dojel pátý, když jej na nejvyšším stupni zastoupil krajan Vetle Christiansen. Už před sprintem v Östersundu bylo jisté, že Bö získá malý křišťálový glóbus za tuto disciplínu, bodově nemůže být předstižen.

Toto budiž óda na vítěze.

Biatlonista Johannes Bö z Norska ovládl závod ve sprintu na deset kilometrů ve...
Biatlonista Johannes Bö z Norska ovládl závod ve sprintu na deset kilometrů ve...
Biatlonista Johannes Bö z Norska ovládl závod ve sprintu na deset kilometrů ve...

Čest poraženým? Samozřejmě. Bö si totiž tak trochu hraje vlastní ligu. Druhý byl Alexandr Loginov z Ruska, který byl sice na střelnici neomylný, leč na vítěze ztratil skoro čtrnáct vteřin. Bronz bere Fillon Maillet, je to jeho první medaile z MS v individuálních kláních.

09.března 2019 v 18:19, příspěvek archivován: 09.března 2019 v 18:27

Trochu mi na té trati vyhládlo, tak si dám banán. aneb Johannes Bö a druhé zlato z Östersundu. Už se spekuluje, zda bude prvním biatlonistou v historii se 6 zlaty z jednoho MS. "Šampionát je jako dva Světové poháry. Není to zase tak velká zátěž," říká. https://t.co/9X0HDBrqGW

Životní závod absolvoval 27letý Ukrajinec Dmytro Pidručnyj. Tento milovník četby a počítačových her se ani jednou nemýlil, přidal solidní běh a je čtvrtý. Martin Fourcade znovu doplatil na slabší běh, sice rovněž nechyboval, ale na lepší než šesté místo to nestačilo. Předstihl ho krajan Simon Desthieux.

Sobotní sprint nebyl vůbec pěknou podívanou pro české fanoušky.

Michal Krčmář, jenž ve stejném závodu získal loni na olympiádě v Pchjongčchangu stříbro, si přál skončit v elitní desítce. Ale tohle je sprint a dvě chyby se neodpouští.

Český biatlonista Michal Krčmář jede závod ve sprintu na deset kilometrů ve švédském Östersundu

Krčmář trochu doplatil na zvraty v počasí. Měl číslo 24 a když vybíhali první závodníci, bylo sice většinově pod mrakem, ale chvílemi prosvitlo slunce. Záhy se obloha zatáhla a začalo hustě sněžit. V prvním kole tak Krčmáře zradil pomalejší běh, následně hned první ránu zbabral.

Chumelenice ustala, Krčmář zrychlil, i stojku odpálil bryskně, ale zase s jednou chybou. A obsadil 44. pozici. 

„V druhém kole jsem se cítil fajn, pak jsem dělal, co jsem mohl. 1+1 je moc, abych se dostal do popředí,“ uvedl posléze v rozhovoru pro Českou televizi.

Příjemně překvapil Tomáš Krupčík. Chyboval jen jednou, na ležce. Nakonec ve svém prvním sprintu na mistrovství světa obsadil 30. místo a byl nejlepším z Čechů. „Jsem spokojený, tajně jsem si přál dvacítku, ale i s tímhle se dá pracovat,“ řekl.

Stíhací závod mužů v Östersundu

Sledujte v neděli od 16.30 podrobně online.

Pouze on a Krčmář se z českého kvarteta představí v nedělní stíhačce, jež se jede od 16.30 hodin.

Jestli někomu sprint skutečně nevyšel, byl to Ondřej Moravec. Absolutně se nemohl spolehnout na svou přesnou střelbu, minul celkem třikrát, z toho dvakrát vestoje. A závěrečný okruh doslova protrpěl. Na trati ho sužovaly silné žaludeční křeče a sotva dojel do cíle. 92. příčka budiž mementem.

„Motá se mi hlava ještě teď, žaludek jsem měl nějaký (špatný). V cíli jsem se nemohl skoro ani sebrat. Celý se motám, totální kolaps. Nevím, co se dělo. Ta střelba s tím souvisí. Já když jsem sundal flintu, tak jsem ji málem ani nemohl unést. Nic takového jsem ještě nezažil,“ smutnil.

Jakub Štvrtecký, nadějný junior - ve svých dvaceti letech dokonce vůbec nejmladší závodník na trati -, si při své premiéře na mistrovství světa nevedl špatně. Třikrát se mýlil, do posledních metrů bojoval o účast ve stíhačce, leč nakonec byl pětašedesátý.

Michala Šlesingra trenéři šetří na vytrvalostní závod.

Šampionát v neděli pokračuje kromě mužské stíhačky i tou ženskou, jež začíná ve 13.45 hodin.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu

Švédsko

Muži - sprint (10 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 24:37,6 (1 trest. okruh), 2. Loginov (Rus.) -13,7 (0), 3. Fillon Maillet (Fr.) -16,5 (0), 4. Pidručnyj (Ukr.) -16,8 (0), 5. Desthieux -24,8 (0), 6. M. Fourcade (oba Fr.) -32,5 (0), 7. Bjöntegaard (Nor.) -34,8 (0), 8. Lesser -44,7 (0), 9. Peiffer (oba Něm.) -47,3 (1), 10. Weger (Švýc.) -49,8 (0), ...30. Krupčík -1:48,7 (1), 44. Krčmář -2:08,6 (2), 65. Štvrtecký -2:48,1 (3), 92. Moravec (všichni ČR) -4:09,4 (3).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 996, 2. Loginov 699, 3. Desthieux 676, 4. Fillon Maillet 644, 5. Eder (Rak.) 595, 6. M. Fourcade 592, ...17. Krčmář 319, 28. Moravec 247, 48. Krupčík 81, 72. Šlesingr (všichni ČR) 22.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)