6. DEN MS: Juška končí ve finále sedmý, Macík nepostoupil. Ďurdiaková desátá

  7:00aktualizováno  22:26
Šestý den atletického mistrovství světa nabídl několik skvělých českých výkonů. Dopoledne patřilo v Budapešti výhradně chodcům a jejich závodu na 35 km. Mezi ženami se blýskla Tereza Ďurdiaková, která v novém národním rekordu obsadila desátou pozici. Ve večerním programu pak dálkař Radek Juška skončil díky výkonu 7,98 m ve finálovém klání na sedmém místě. Semifinále dvoustovky při své premiéře na vrcholné akci absolvoval sprinter Ondřej Macík, na postup ale nedosáhl. Překážkářkám na čtvrtce vládla Nizozemka Femke Bolová, finále hladké čtvrtky zase opanoval debutant na MS Jamajčan Antonio Watson.
Radek Juška ve skoku během finále

Radek Juška ve skoku během finále | foto: Reuters

Při svém druhém startu na mistrovství světa Ďurdiaková zaznamenala životní výsledek. V dopoledním horku česká chodkyně prošla cílem v čase 2:49:06, čímž o více než dvě a půl minuty vylepšila národní rekord.

„Bylo to super, uteklo mi to strašně rychle. Nejvíc bolela poslední pětka, když se závodníci stahovali. Pomohlo mi říct si, že jsem na tréninku a ne na závodě. Že sílu mám, jen nesmím řešit, že je to závod,“ radovala se Češka v cíli.

Ďurdiaková se po většinu závodu pohybovala ve druhé desítce průběžného pořadí, nejvíce ve společnosti Číňanky Süe-jing Paj. S přibývajícími kilometry se ale postupně posouvala výš a výš, až nakonec v samotném závěru úspěšně zaútočila na umístění v elitní desítce.

Česká chodkyně Tereza Ďurdiaková na MS v Budapešti během závodu na 35 km.
Česká chodkyně Tereza Ďurdiaková na MS v Budapešti během závodu na 35 km.

„Doufala jsem třeba i v patnáctku, ale desítka je bomba. O tom jsem snila jen na dně, netroufla jsem si to vůbec vyslovit,“ přiznala.

Pro vítězství si suverénně došla Španělka María Pérezová, jež ve druhé polovině závodu utekla ostatním závodnicím a nabyté vedení už nepustila. Situaci si málem zkomplikovala sama, když po 33 kilometrech zamířila do cíle, rozhodčí ji ale včas upozornili, že má před sebou ještě jedno kolo.

Naprostá bomba. Od zvracení a strachu o limit došla Ďurdiaková do světové top 10

To mužský závod byl napínavý až do úplného závěru, pro zlato si v něm došel Álváro Martín. V posledních kilometrech Španěl svedl souboj o vítězství s Ekvádorcem Brianem Danielem Pintadem, ve kterém mu pomohlo i to, že soupeř finišoval s hrozbou třetí červené karty a nucené pauzy.

Francouzský chodec Aurelien Quinion jde v čele závodu na 35 km.
Španělé María Pérezová a Álváro Martín se radují ze svých triumfů v závodě na...

Španělé si tak na mistrovství světa v Budapešti naprosto podmanili chodecké soutěže – Martín i Pérezová totiž získali zlato už o víkendu v závodech na 20 kilometrů.

Nešťastně naopak dopadl Aurélien Quinion, jenž byl prvním, kdo se utrhl do úniku. Ve druhé polovině závodu si na čele vytvořil náskok místy až čtyřicet sekund, ovšem pak jej soupeři začali stahovat a rozhodčí ho navíc úplně zastavili. Francouz nakonec závod vůbec nedokončil.

Macíka rozhodila nehoda

Své první semifinále na vrcholné akci si bude Macík pamatovat nejen díky povedené premiéře, ale také kvůli nečekaným komplikacím.

Večerní program 6. dne atletického MS

Všechny disciplíny jsme podrobně sledovali.

Při přesunu na start narazilo do golfového vozíku, který jeho skupinu vezl, jiné vozítko, a střepy poranily jamajského sprintera Andrewa Hudsona. Kvůli tomu odložili pořadatelé start Macíkovy skupiny, která měla nastoupit jako první.

Nejdřív tak zaběhli své semifinále třeba Kenneth Bednarek s Letsilem Tebogem, kteří se navzájem kontrolovali a v cíli si přátelsky ťukli pěstí, nebo olympijský šampion z Tokia Andre de Grasse, který se nevešel mezi dvojici přímých postupujících a musel spoléhat na svůj čas 20,10.

Kolizi golfových vozíků zachytily kamery:

Pak už konečně přišla řada i na Macíka, který znovu startoval i se svým idolem Noahem Lylesem. Američan tratí prolétl za 19,76 sekund a semifinále jednoznačně opanoval.

Macík se na v úvodu dokázal držet s ostatními, ale když vybíhal ze zatáčky, přestal na nejlepší stačit a nakonec skončil osmý v čase 20,71. Celkově mu patří 22. místo.

Zničehonic rána. Jak Lyles, Macík a spol. bourali a Hudsonovi vlétlo do oka sklo

„Účast v semifinále je super, čas se mi ale moc nepovedl,“ hodnotil za cílem pro Českou televizi. „Bylo těžké namotivovat se po tom všem. Nezvládl jsem to,“ vracel se k nečekaným komplikacím a odloženému startu.

Historický výkon Jušky

Dálkař Juška absolvoval finále na světovém šampionátu už v roce 2015 v Pekingu a o dva roky později v Londýně. Tehdy skončil jedenáctý, respektive desátý, nyní chtěl svůj výsledek zase o něco vylepšit.

Sedmé místo? Spokojenost. Ale výkon měl být lepší, uznal Juška

A k tomu udělal rozhodující krok hned prvním skokem, když dolétl do vzdálenosti 7,98 metru. Následně dvakrát přešlápl, čtvrtý pokus už byl čistý, ale kratší. Přesto mu jeho výkon stačil na postup do užšího finále mezi osm nejlepších.

Stále vypadal uvolněný, před každým rozběhem roztleskával stadion. I když se mu už nepodařilo zapsat lepší skok, i ten z první série mu zajistil celkové sedmé místo, kterým zapsal nové maximum českých dálkařů na světových šampionátech.

Radek Juška ve skoku během finále

„První skok byl takový zajišťovák, pak už jsme stříleli ostrýma, nebylo co ztratit,“ přibližoval své finálové nastavení Juška. „Trenér říká, že aktuální formu mám na osobák. Třetí místo jsem mohl zvládnout, takže trošku zklamaný jsem,“ líčil.

O zlato sváděli vyrovnaný souboj Řek Miltiadis Tentoglou s Jamajčanem Waynem Pinnockem. Až v poslední sérii skočil Řek 8,52, čímž o dva centimetry odskočil od Pinnocka, který na to už nedokázal zareagovat. Bronz získal další Jamajčan Tajay Gayle (8,27).

Triumf při své premiéře

Dramatický souboj o zlato svedly překážkářky na stovce. Nejlépe měla po startu našlápnuto Američanka Kendra Harrisonová, které zatím titul z vrcholné venkovní akce chybí. Pár metrů před páskou ji ale předstihly Portotičanka Jasmine Camacho-Quinnová a Jamajčanka Danielle Williamsová.

Prolétly cílem a ani jedna si nebyla jistá, zda v něm byla dřív než soupeřka. Až po chvíli ukázala časomíra na Williamsovou. Hlubokým předklonem dostala své tělo do cíle o setinu vteřiny rychleji než Portoričanka a ke světovému zlatu z roku 2015 přidala další.

O mistryni světa na překážkářské stovce rozhodly milimetry

Obhájce titulu mistra světa na hladké čtvrtce Michael Norman kvůli protrápené sezoně do Budapešti vůbec neodcestoval, olympijský vítěz Steven Gardiner se při semifinálovém běhu zranil a v závodě skončil. Trůn pro nejrychlejšího čtvrtkaře světa tak byl před čtvrtečním finále prázdný.

MS v atletice

příloha iDNES.cz

Nejhlasitěji si o něj říkal Brit Matthew Hudson-Smith, který vedl až do posledních metrů, v nich ale začínal tuhnout a svůj náskok ztrácel. Mohutným finišem se před něj dostal debutant na mistrovství světa jednadvacetiletý Jamajčan Watson. Dlouho pak ležel na dráze a užíval si pocity novopečeného mistra světa.

Dojatá Bolová a Priceová

Tak smutná byla Bolová v sobotu večer, když pádem zhatila cestu nizozemské smíšené štafety za zlatem. Od té doby se ale už zase jen usmívá.

MS v atletice

program a výsledky

Celým závodem překážkářské čtvrtky procházela hladce, s přehledem zvládla rozběhy i semifinále. A ve čtvrtek večer byl její úsměv největší a nejzářivější. Finálové klání bylo od startu až do cíle jen a pouze jejím představením. Do cílové rovinky vbíhala na prvním místě a dlouhým krokem pak svůj náskok stále jen navyšovala. V cíli byla o více než sekundu před druhou Američankou Shamier Littleovou. Nadšeně pak obíhala čestné kolečko, posílala vzdušné polibky divákům a svou radostí oslnila celý stadion.

Femke... a ostatní. Ukázka dominance nizozemské čtvrtkařky Bolové ve čtvrtečním finále

Pro bronz si v osobním maximu (52,81) doběhla Jamajčanka Rushell Claytonová.

Do souboje o kladivářské zlato se hned v první sérii přihlásila Kanaďanka Camryn Rogersová. Stříbrná medailistka z loňska hodem 77,22 metrů odskočila soupeřkám, nejblíže se k ní přiblížila Američanka Janee’ Kassanavoidová výkonem 76,36.

V páté sérii šokovala další Američanka DeAnna Priceová, když hodila 75,41 metrů a posunula se na bronzovou příčku. Poslední pokusy už na umístění nic nezměnily, a Rogersová tak získala svůj první titul světové šampionky. Nejemotivněji svůj úspěch prožívala Priceová, která střídavě skrývala slzy v dlaních a zvedala své kolegyně medailistky do vzduchu.

Američanky Janee' Kassanavoidová a DeAnne Priceová slaví emotivní double...
Bronzová kladivářka DeAnna Priceová slaví společně s novopečenou mistryní světa...
Trio nejlepších kladivářek. Zleva bronzová DeAnna Priceová, zlatá Camryn...

Semifinálové běhy mají za sebou sprinterky na dvoustovce. Nejrychlejší čas předvedla Američanka Gabrielle Thomasová (21,97), hladce postoupila do finále i její krajanka a mistryně světa ze stovky Sha’Carri Richardsonová (22,20).

Semifinále absolvovali také půlkaři, svým skupinám dominovali Alžířan Slimane Moula (1:43,93), Kanaďan Marco Arop (1:44,02) a Keňan Emmanuel Wanyonyi (1:43,83).

Do závodu ve čtvrtek večer vstoupili běžci na 5000 metrů. První rozběh vyhrál Španěl Mohamed Katir (13:35,90), druhý Guatemalec Luis Grijalva (13:32,72). Obhájce zlata Nor Jakob Ingebrigtsen si pojistil postup třetím místem ve svém rozběhu (13:36,21).

Program a výsledky MS v atletice – čtvrtek

Dopolední blok:
Finále:
Muži:
Chůze 35 km:
1. Martín (Šp.) 2:24:30, 2. Pintado (Ekv.) 2:24:34, 3. Kawano (Jap.) 2:25:12, 4. Dunfee (Kan.) 2:25:28, 5. Linke (Něm.) 2:25:35, 6. Noda (Jap.) 2:25:50.

Ženy:
Chůze 35 km:
1. Pérezová (Šp.) 2:38:40, 2. Garcíaová-Leónová (Peru) 2:40:52, 3. Drisbiotiová (Řec.) 2:43:22, 4. Lyrová (Braz.) 2:44:40, 5. Montesinosová (Šp.) 2:45:32, 6. Ingová (Peru) 2:46:18, ...10. Ďurdiaková (ČR) 2:49:06 - český rekord.

Večerní blok:
Finále:

Muži:
400 m:
1. Watson (Jam.) 44,22, 2. Hudson-Smith (Brit.) 44,31, 3. Hall 44,37, 4. Norwood (oba USA) 44,39, 5. Bailey (Jam.) 44,96, 6. Ingvaldsen (Nor.) 45,08.

Dálka: 1. Tentoglu (Řec.) 852, 2. Pinnock (Jam.) 850, 3. Gayle (Jam.) 827 (817), 4. McLeod (Jam.) 827 (790), 5. Wang Ťia-nan (Čína) 805, 6. Montler (Švéd.) 800, 7. Juška (ČR) 798.

Ženy:
100 m př.
(vítr - 0,2 m/s): 1. Williamsová (Jam.) 12,43, 2. Camachová-Quinnová (Portor.) 12,44, 3. Harrisonová (USA) 12,46, 4. Charltonová (Bah.) 12,52, 5. Nugentová (Jam.) 12,61, 6. Abusanová (Nig.) 12,62.

400 m př: 1. Bolová (Niz.) 51,70, 2. Littleová (USA) 52,80, 3. Claytonová (Jam.) 52,81, 4. Adekoyaová (Bahr.) 53,09, 5. Cockrellová (USA) 53,34, 6. Folorunsová (It.) 54,19

Kladivo: 1. Rogersová (Kan.) 77,22, 2. Kassanavoidová 76,36, 3. Priceová (obě USA) 75,41, 4. Skydanová (Ázerb.) 74,18, 5. Kosonenová (Fin.) 73,89, 6. Fantiniová (It.) 73,85

Kvalifikace:

Muži:
200 m - semifinále:
1. Lyles (USA) 19,76,... 22. Macík (ČR) 20,71.

800 m - semifinále: 1. Wanyonyi (Keňa) 1:43,83.

5000 m - rozběhy: 1. Grijalva (Guat.) 13:32,72.

Ženy:
200 m - semifinále: 1. Thomasová (USA) 21,97.

Podrobný program a výsledky najdete ZDE.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Napoleaová a Melecká jsou na turnaji LET v Kapském Městě jedenácté

27. dubna 2024  17:12

Kristýna Napoleaová a Jana Melichová jsou před závěrečným čtvrtým kolem golfového turnaje Ladies...

Horskou etapu na závodě Kolem Romandie vyhrál Carapaz, vede Rodríguez

27. dubna 2024  17:03

Náročnou horskou etapu na cyklistickém závodě Kolem Romandie vyhrál Richard Carapaz z Ekvádoru. Do...

Gabriela Satková se blíží k pařížské olympiádě na obou lodích

27. dubna 2024  16:55

Vodní slalomářka Gabriela Satková v nominačních závodech podruhé vyhrála obě ženské kategorie. Po...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...