5. DEN MS: Tyčkařka Švábíková skončila jedenáctá, Macík a Juška postoupili

  9:55aktualizováno  22:16
I v rámci pátého dne atletického mistrovství světa v Budapešti se představili Češi. Tyčkařka Amálie Švábíková ve finále obsadila 11. pozici, o zlato se po skvělých výkonech podělily Nina Kennedyová a Katie Moonová. Dopoledne zažil povedenou premiéru na MS sprinter Ondřej Macík, jenž ze druhého rozběhu na 200 metrů postoupil přímo do semifinále. Slavil i dálkař Radek Juška, který se protáhl do finále, naopak vypadly oštěpařky Nikola Ogrodníková, Irena Gillarová i Nikol Tabačková.
Tyčkařka Amálie Švábíková ve finále atletického MS v Budapešti.

Tyčkařka Amálie Švábíková ve finále atletického MS v Budapešti. | foto: Reuters

Macík na sebe výrazně upozornil koncem července na mistrovství České republiky, kde pokořil národní rekord na dvoustovce. A formu si mladý sprinter přenesl i na mistrovství světa.

Dopolední program 5. dne atletického MS

Podrobná reportáž

Časem 20,40 nejenže zaostal za svým rekordem o pouhou setinu, ale hlavně si zajistil postup do semifinále. Ve druhém rozběhu proběhl cílem jako třetí, díky čemuž okamžitě získal jistotu, a nemusel tak čekat na výsledky zbylých rozběhů.

„Jsem moc spokojený. Bylo super počasí pro sprinty, měl jsem super soupeře a byli i super diváci na stadionu. Běželo se mi skvěle,“ radoval se český atlet, který postoupil ze stejného rozběhu jako Američan Noah Lyles, dvojnásobný mistra světa v této disciplíně.

Paráda, Lyles mi moc neutíká. Jak Macík prožil svůj sen. A zopakuje si ho

Nejrychlejší čas 19,99 zapsal bronzový Brit ze stovky Zharnel Hughes. Na stejné trati žen byla nejrychlejší Američanka Sha’Carri Richardsonová (22,16), která už na šampionátu ovládla nejkratší sprint.

Postup do finále slaví Juška, který při své čtvrté účasti na mistrovství světa dokázal projít z kvalifikace celkově potřetí. Český dálkař musel prokázat vedle sportovních schopností také psychickou odolnost – zatímco při prvním pokusu přešlápl, při druhém rozhodčí nařídili opakování skoku.

Naštvaný výraz, náhradní pokus a postup. Juška a jeho kvalifikační drama

„Sám nevím, co se při druhém pokusu stalo. Zničehonic tam blikl přešlap, takže jsme podali protest. Podle rozhodčích nefungovala kamera, tak mi dali nový pokus,“ popisoval zkušený dálkař v rozhovoru pro ČT sport.

Na ošemetnou situaci zareagoval povedeným výkonem 810 centimetrů, kterým téměř dorovnal přímý postupový limit i své sezonní maximum. Celkově obsadil devátou pozici. „Asi mi ten adrenalin svědčí. Jel jsem si na mistrovství pro postup. Je to bomba, nemám slov,“ usmíval se.

Naopak Ogrodníkové oštěpařská kvalifikace vůbec nesedla. Hned od prvního pokusu se svými hody pohybovala ve spodních patrech skupiny a svým nejdelším výkonem 54,59 metru nakonec daleko zaostala za přímým postupovým limitem 61,50 i osobním maximem letošní sezony.

Prostě jsem házela blbě. Ogrodníková tápe, vymýšlí, experimentuje. A stále věří

„Jsem samozřejmě moc zklamaná a fakt mě štve, že ve finále nebudu,“ mrzelo Ogrodníkovou, která tak nenaváže na loňské osmé místo z Eugene.

„Ale můžu si za to sama, protože jsem v té technice nenašla nic, co by mi pomohlo poslat ten oštěp do delší vzdálenosti. Měla jsem na to tři pokusy, ani jeden mi nevyšel, prostě jsem házela blbě,“ doplnila nejzkušenější z českých oštěpařek na MS.

MS v atletice

příloha iDNES.cz

Ani zbylé dvě Češky Gillarová a Tabačková do bojů o postup nepromluvily, svými hody dosahovaly podobných výkonů jako Ogrodníková. Tabačková předvedla 55,45 metru, Gillarová 54,15. Finále se tak českých oštěpařek týkat nebude.

Kvalifikační limit bez potíží splnila Japonka Haruka Kitagučiová, která se připravuje v Domažlicích u českého trenéra Davida Sekeráka. Nejdelší hod ukázala Lina Múze-Sirmáová z Lotyšska - 63,50 metru.

Tyčkařky se podělily o zlato

Večerní blok svou účastí obohatila jediná česká zástupkyně, první finále na světovém šampionátu okusila tyčkařka Švábíková. Mladá atletka do něj postoupila díky splněnému limitu 465 centimetrů, kterým si v pondělní kvalifikaci vylepšila venkovní osobní maximum.

Večerní program pátého dne atletického MS

Podrobná reportáž

Do stejné výšky se však ve finálovém klání dvakrát ani nevyhoupla. Při závěrečném pokusu se sice nad laťku dostala, zcela překonat ji však nedokázala. Trápila se navíc hned v úvodu soutěže, problém jí napoprvé udělala i výška 430 centimetrů.

„Posunula jsem se, co bych minulý rok dala za to, abych skákala výšky kolem 460 centimetrů a dostala se do finále mistrovství světa,“ hledala pro kameru ČT sport pozitiva svého vystoupení na šampionátu v Budapešti.

Stejně jako před rokem v Eugene skončila čtvrtá Tina Šutejová, výkonem 480 centimetrů však překonala slovinský národní rekord. Stejnou výšku zvládla i Finka Wilma Murtová, jež však díky menšímu počtu zkažených pokusům brala třetí příčku.

Průlomová sezona Švábíkové. A teď to jen posouvat dál, přeje si

O zlato bojovaly dvě hrdinky, loni bronzová Nina Kennedyová z Austrálie a obhájkyně titulu mistryně světa Katie Moonová ze Spojených států. Obě se rvaly do posledních sil, obě zdolaly 490 centimetrů, obě zapsaly stejný počet křížků.

Místo rozskakování se však nadšeně objaly a stejně jako výškaři Mutaz Essa Baršim a Gianmarco Tamberi na olympiádě v Tokiu se v souladu s pravidly domluvily, že se podělí o první místo.

Bronzová tyčkařka Wilma Murtová společně s vítězkami Ninou Kennedyovou a Katie Moonovou na atletickém MS v Budapešti.

Strhující finiš nabídl závod mužů na 1500 metrů. Nor Jakob Ingebrigtsen bojoval s Joshem Kerrem, jenž nastoupil zhruba 200 metrů před cílem. Velká snaha Ingebrigtsena na rychlého Brita nestačila, poslední zbytky sil dokázal Kerr využít naplno a v cílové rovince velkého favorita setřásl.

„Trénoval jsem na poslední stovku, věděl jsem, že ji musím běžet naplno,“ prozradil Kerr. „Možná je to pro ostatní větší překvapení než pro mě, přece jen jsem už na pátém mistrovství světa.“

Nor do útrob stadionu odcházel nespokojený, už podruhé totiž na světovém šampionátu prohrál s britským soupeřem. Loni v Eugene nestačil na Jakea Wightmana, nyní se proto dlouho odhodlával zlatému Kerrovi poblahopřát. Bronz slavil další Nor Narve Gilje Nordás, kterého na závody připravuje právě otec Ingebrigtsena.

Brit Josh Kerr senzačně vítězí v závodě na 1500 metrů na atletickém MS v Budapešti.

Suverénně si ve finále čtyřstovky počínala Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky. Do cíle přilétla ve fantastickém čase 48,76, čímž znovu posunula národní rekord. Zaznamenala navíc třetí nejrychlejší výkon v historii atletických světových šampionátů, lepší byly jen Salvá Ajd Násirová v roce 2019 a Jarmila Kratochvílová v roce 1983.

Velký boj o druhé místo svedly Polka Natalia Kaczmareková a Sada Williamsová z Barbadosu. Nakonec byla o tři setiny lepší první zmiňovaná, i přes vynikající začátek skončila bez medaile Nizozemka Lieke Klaverová.

Čtvrtkařka Marileidy Paulinová slaví zlato na atletickém MS v Budapešti.

Středeční program vyvrcholil finálovým během mužů na 400 metrů překážek. Podle očekávání ho ovládl fenomenální Nor Karsten Warholm, jenž okruh zvládl za 46,89 sekund. O medaili přišel jeden z favoritů Alison Dos Santos. Brazilec na dvou překážkách klopýtl, kvůli čemuž obsadil až páté místo.

Jeho zaváhání využil Kyron McMasters, který skončil druhý, bronz vybojoval americký spolufavorit Rai Benjamin.

O velké překvapení se v prvním rozběhu na 5000 metrů postarala teprve devatenáctiletá Agate Cauneová. Lotyšská závodnice se trhla hned v úvodu a dlouho držela velký náskok před ostatními. V předposledním kole sice pocítila úbytek sil a v závěrečném před sebe soupeřky pustila, doběhla však na postupovém čtvrtém místě.

Lotyška Agate Cauneová utíká soupeřkám v rozběhu na 5000 metrů na MS v Budapešti.

Na finále se dobře naladila i Nizozemka Sifan Hassanová, jež už si na letošním šampionátu zajistila bronz na 1500 metrech a která vinou pádu odevzdala zlato na desetikilometrové trati. Před cílem rozběhu na 5000 metrů totiž ukázala sportovní srdce, když předstihla Keňanku Faith Kipyegonovou v boji o první příčku.

Výsledky MS v atletice v Budapešti

Finále:

Muži:

1500 m: 1. Kerr (Brit.) 3:29,28, 2. J. Ingebrigtsen 3:29,65, 3. Nordas (oba Nor.) 3:29,68, 4. Kipsang (Keňa) 3:29,89, 5. Nuguse (USA) 3:30,25, 6. García (Šp.) 3:30,26

400 m př.: 1. Warholm (Nor) 46,89, 2. McMaster (Brit. Pan. ostr.) 47,34, 3. Benjamin (USA) 47,56, 4. Clarke (Jam.) 48,07, 5. Dos Santos (Braz.) 48,10, 6. Bassitt (USA) 48,22

Ženy:

400 m: 1. Paulinová (Dom. rep.) 48,76, 2. Kaczmareková (Pol.) 49,57, 3. Williamsová (Barb.) 49,60, 4. Adeleková (Ir.), 50,13, 5. Bolingová (Bel.) 50,33, 6. Klaverová (Niz.) 50,33

Tyč: 1. Moonová (USA) a Kennedyová (Austr.) 490, 3. Murtová (Fin.), 4. Šutejová (Slovin.) obě 480, 5. Cauderyová (Brit.) a Moserová (Švýc.) obě 475, ...11. Švábíková (ČR) 450

Kvalifikace:

Muži:

200 m - rozběhy: 1. Hughes (Brit.) 19,99, ...17. Macík (ČR) 20,40 - postoupil do semifinále

Dálka: 1. Pinnock (Jam.) 854, ...9. Juška (ČR) 810 - postoupil do finále

Tyč: 1. Duplantis (Švéd.), Nilsen (USA), Obiena (Fil.) a Marschall (Austr.) všichni 575

Ženy:

200 m - rozběhy: 1. Richardsonová (USA) 22,16

800 m - rozběhy: 1. Akinsová (USA) 1:59,19

5000 m - rozběhy: 1. Hassanová (Niz.) 14:32,29

100 m př. - semifinále: 1. Harrisonová (USA) 12,33

3000 m př. - rozběhy: 1. Chepkoechová (Keňa) 9:16,41

Trojskok: 1. Rickettsová (Jam.) 14,67

Oštěp: 1. Múzeová-Sirmáová (Lot.) 63,50, ...24. Tabačková 55,45, 28. Ogrodníková 54,59, 32. Gillarová (všechny ČR) 54,15 - všechny nepostoupily do finále

Kladivo: 1. Skydanová (Ázer.) 77,10

Kompletní výsledky celého šampionátu naleznete ZDE.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Kloppa nahradí Slot, Liverpool se domluvil s Feyenoordem na jeho uvolnění

27. dubna 2024  8:56

Na lavičku fotbalistů Liverpoolu, kterou po sezoně opustí po téměř devíti letech německý kouč...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Haliburton zařídil náskok Indianě, vede i Dallas. Minnesota je blízko postupu

27. dubna 2024  8:11

Basketbalisty Minnesoty dělí jediná výhra od postupu do čtvrtfinále play off NBA. Na hřišti...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...