2. DEN MS: Lyles je králem sprinterské stovky, Vondrová slaví osobák i postup

  7:15aktualizováno  19:49
Druhý den atletického mistrovství světa v Budapešti se povedl českým čtvrtkařkám. V rozbězích si zajistily postup do semifinále členky bronzové smíšené štafety Lada Vondrová a Tereza Petržilková. Matěj Krsek na pokračování nedosáhl, končí i překážkář Vít Müller. Finále na 100 metrů si fantasticky podmanil Američan Noah Lyles, druhým místem zazářil dvacetiletý Botswaňan Letsile Tebogo.
Postupová radost Lady Vondrové na MS v Budapešti.

Postupová radost Lady Vondrové na MS v Budapešti. | foto: Reuters

Petržilková a Vondrová zopakovaly fantastické výkony ze sobotních závodů smíšených štafet na 4x400 metrů a o pouhých dvanáct hodin později se kvalifikovaly do individuálních semifinálových běhů na 400 metrů.

Dopolední program 2. dne MS v atletice

Podrobná reportáž.

Vondrová navíc poprvé v kariéře po mohutném závěru stlačila čas pod 51 sekund a výkonem 50,92 si vytvořila nový osobní rekord. K postupu jí tak stačilo i čtvrté místo v posledním rozběhu.

„Je to mazec, čekala jsem na to minimálně dva roky. Celou dobu jsem věděla, že to ve mně je. Možná pomohla i únava ze štafety, protože jsem vůbec nepřemýšlela a jen běžela,“ hodnotila Vondrová.

Chvíli před ní se radovala i Petržilková, která opět ukázala, že se vypracovala do společnosti elitních čtvrtkařek. Během svého debutu v individuálním závodě na 400 metrů na světovém šampionátu se představila v pátém rozběhu a ukázala další parádní výkon, když obsadila postupové třetí místo v čase 51,30.

Do postele v jednu ráno, pak jízda na bronzové vlně. Povedlo se, zářila Petržilková

Po slibném začátku mírně zaostala ve střední pasáži, do cílové rovinky tak vbíhala se ztrátou na třetí pozici zajišťující přímý postup. Ovšem v posledních metrech opět vyždímala veškeré síly a zajistila si semifinále. „Nádhera, jsem strašně spokojená,“ zářila. „Věřím, že máme dobře naběháno, určitě je to dobrý ukazatel a už se moc těším na semifinále.“

Nejrychlejší čas rozběhů 49,90 sekundy zaběhla Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky, která běžela ve skupině s Vondrovou. Naopak kvůli zranění skončila Američanka Britton Wilsonová.

Zraněná americká čtvrtkařka Britton Wilsonová na MS v Budapešti.

Další člen české bronzové štafety na 4x400 metrů Krsek na postup nedosáhl, v závěrečném rozběhu individuálního závodu skončil šestý, časem 45,99 obsadil celkově 36. příčku.

Nejrychlejší byl dvacetiletý Nor Havard Bentdal Ingvaldsen, který vylepšil národní rekord na 44,39. Pokračují i tři exmistři světa Wade van Niekerk z Jihoafrické republiky, Steven Gardiner z Baham i Kirani James z Grenady.

Snad chyba systému? Ba ne, máte bronz! Jak Češi užasli nad medailovým šokem

Jako poslední z českých zástupců se představil Müller na 400 metrů překážek. Účastník předchozích dvou světových šampionátu v Dauhá a v Eugene ze čtvrtého rozběhu nepostoupil, když v čase 49,37 doběhl sedmý a celkově se zařadil na 24. místo. Za nejrychlejším obhájcem titulu Brazilcem Alisonem dos Santosem zaostal o sekundu a 25 setin.

Čtvrtkař Matěj Krsek dobíhá do cíle rozběhu na 400 metrů na MS v Budapešti.

Vít Müller startuje do rozběhu na 400 metrů překážek na MS v Budapešti.

Rozběhy sprinterek na 100 metrů ovládla Američanka Sha’Carri Richardsonová, která finišovala v čase 10,92. Pod jedenáct sekund se vmáčkly ještě Polka Ewa Swobodová (10,98) a Julien Alfredová (10,99) ze Svaté Lucie. Bez problému postoupily také Jamajčanky Shericka Jacksonová a Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

V rozbězích na 110 metrů překážek potvrdil roli favorita Američan Grant Holloway nejlepším časem 13,18 a míří za třetím zlatem v řadě.

Start nedělního programu zajistily chodkyně závodem na 20 kilometrů. Z vítězství se radovala Španělka María Pérezová v čase 1:26,51. Jediná Češka Martínková finišovala na 27. pozici se ztrátou sedmi minut a jedenácti sekund.

„Nešlo se mi dobře. Snažila jsem se zůstat přítomná v závodě, ale zkrátka, i když jsem držela koncentraci, bylo to celé protrápené,“ hodnotila Martínková pro ČT sport.

Závod chodkyň na 20 kilometrů na MS v Budapešti, Češka Eliška Martínková bojuje vpravo vzadu.

Česká chodkyně se zpočátku nechtěla nechat strhnout ostrým tempem, které nasadila dvojnásobná šampionka z Eugene Kimberly Garcíaová Leónová z Peru, a držela se ve čtvrté desítce. Od čtvrtého kilometru začínala pomalu stoupat pořadím až na 29. příčku, v polovině závodu figurovala na 30. místě. Nakonec finišovala 28., po závodě se ještě o pozici posunula a za výkonem z loňského světového šampionátu tedy zaostala o šest míst.

Kraloval Američan, překvapil Botswaňan

Do večerního programu v Budapešti nezasáhl žádný z českých reprezentantů. Kristiina Mäki do semifinále v běhu na 1500 metrů nepostoupila, finále si nevyzkoušel ani kladivář Petr Hájek, který své působení na mistrovství světa rovněž ukončil nevydařenou kvalifikací.

Večerní program 2. dne MS v atletice

Podrobná reportáž

Nejočekávanější disciplína mužů na 100 metrů nabídla parádní podívanou. Z vítězství se radoval nejrychlejší muž semifinále, šestadvacetiletý Američan Lyles využil svých gymnastických schopností a do cíle se prošvihnul v nejlepším letošním čase 9,83 sekundy.

O dalších třech místech rozhodovaly tisíciny sekundy. Nejšťastnějším mužem s výkonem 9,88 se stal botswanský mladík Tebogo, který jako první vybojoval sprinterskou medaili pro Afriku. Zharnel Hughes, který loni pomohl britské štafetě k bronzu na světovém šampionátu v Eugene, skončil třetí.

Američan Noah Lyles (uprostřed) si běží pro vítězství v závodě na 100 metrů. Brit Zharnel Hughes (vpravo) doběhl třetí.

Noah Lyles slaví vítězství v běhu na 100 metrů na mistrovství světa v Budapešti.

Ve finále překvapivě chyběl americký obhájce titulu Fred Kerley, který v semifinále zaostal o jednu desetinu za posledním postupovým místem. O medaile nebojoval ani olympijský vítěz Lamont Marcell Jacobs z Itálie, kvůli dřívějšímu startu byl už v semifinále diskvalifikován další z favoritů, Jihoafričan Akani Simbine.

Medaile se v neděli večer rozdávaly v dalších čtyřech disciplínách.

MS v atletice 2023

příloha iDNES.cz

V dálkařském sektoru na zlato druhým pokusem zaútočila Srbka Ivana Vuletaová. O pět centimetrů překonala sedmimetrovou hranici, čímž si hned na úvod vylepšila sezonní maximum a utužila psychickou pohodu. Což se zanedlouho potvrdilo.

V páté sérii totiž fantasticky vylepšila svůj výkon na 7,14 metru a před posledními pokusy tak ještě více navýšila laťku pro ostatní konkurentky. Žádná se jí už nepřiblížila, druhá Tara Davisová-Woodhallová ze Spojených států doletěla do vzdálenosti 6,91 metru.

Bronz si nakonec zajistila Rumunka Alina Rotaruová-Kottmannová, jež posledním pokusem skočila 688 centimetrů, čímž vystřídala na třetím místě Nigerijku Ese Brumeovou.

Čtyřleté čekání na triumf

Cenné kovy si po závěrečném boji na 800 metrů rozdělily také sedmibojařky. V nejlepší výchozí pozici do poslední disciplíny startovala Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová, avšak největší favoritka, Američanka Anna Hallová, nastupovala ke své oblíbené disciplíně ze třetího místa se ztrátou 43 bodů.

Silný finiš ani rekord sedmibojařské osmistovky však Američance na titul mistryně světa nestačil. Britská závodnice sice na první Hallovou ztratila 1,89 sekundy, v cíli se přesto radovala z celkového vítězství.

Vítězka sedmiboje Katarina Johnsonová-Thompsonová v cíli závěrečného běhu na 800 metrů

„Nemůžu si vybavit, jak se závod vyvíjel, je to největší vítězství v mém životě,“ radovala se pro kamery ČT sport.

Po závěrečné disciplíně se Johnsonová-Thompsonová pyšnila 6740 body, americká sokyně jich získala o dvacet méně. Bronzovou příčku si odnáší Nizozemka Anouk Vetterová. Britská sedmibojařka napodobila úspěch z roku 2019, kdy zvítězila na světovém šampionátu v Dauhá.

Na oválu si pro placky doběhli rovněž muži v závodě na deset kilometrů, titul mistra světa obhájil Uganďan Joshua Cheptegei, jenž si zlatou medaili vysloužil především parádním nástupem v závěrečném kole. Druhý skončil Daniel Simiu Ebenyo z Keni, který těsně před cílem fantasticky pokořil Etiopana Selemona Baregu.

Kladivář Ethan Katzberg slaví vítězství na mistrovství světa v Budapešti.

Velký úspěch v Budapešti dokonal teprve jednadvacetiletý kladivář Ethan Katzberg, jenž hodem 81,25 metru vylepšil kanadský národní rekord. Překonal o třináct let staršího Poláka Wojciecha Nowického, který ke třem bronzům a jednomu stříbru z mistrovství světa přidal další druhé místo. Třetí k radosti domácího publika skončil Maďar Bence Halász.

Boj o finále absolvovali muži v běhu na 1500 metrů, vytoužený titul mistra světa může stále získat olympijský vítěz Jakob Ingebrigtsen. Norský závodník proběhl cílem v čase 3:34,98, ještě před finišem radostně mával divákům.

Jakob Ingebrigtsen vítězí v semifinále běhu na 1500 metrů.

Překvapivě nepostoupil keňský favorit Timothy Cheruiyot, jenž ve druhém semifinálovém běhu skončil až devátý. Do medailových bojů nezasáhne ani loňský třetí muž světového šampionátu Mohamed Katir. Španěl se sice v úvodním klání pohyboval celou dobu v popředí, v cílové rovince však propadl až na desátou pozici.

Semifinále mílařek si podmanila světová rekordmanka Faith Kipyegonová z Keni, která dosáhla nejlepšího času 3:55,14. Nizozemka Sifan Hassanová si alespoň vynahradila zklamání ze sobotní desítky, ve které přišla vinou pádu o medaili. Nastoupila se zavázaným loktem, s přehledem vybojovala postup a bude na této trati usilovat o zopakování triumfu z roku 2019.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti

Výsledky nedělního programu

Finále

Muži
100 m (vítr 0 m/s):
1. Lyles (USA) 9,83, 2. Tebogo (Botsw.) 9,88, 3. Hughes (Brit.) 9,88, 4. Seville (Jam.) 9,88, 5. Coleman (USA) 9,92, 6. Sani Brown (Jap.) 10,04

10.000 m: 1. Cheptegei (Ug.) 27:51,42, 2. Ebenyo (Keňa) 27:52,60, 3. Barega 27:52,72, 4. Aregawi (oba Et.) 27:55,71, 5. Kibet (Keňa) 27:56,27, 6. Ahmed (Kan.) 27:56,43

Kladivo: 1. Katzberg (Kan.) 81,25, 2. Nowicki (Pol.) 81,02, 3. Halász (Maď.) 80,82, 4. Fajdek (Pol.) 80,00, 5. Kochan (Ukr.) 79,59, 6. Haugh (USA) 78,64

Ženy
20 km chůze:
1. Pérezová (Šp.) 1:26:51, 2. Montagová (Austr.) 1:27:16, 3. Palmisanová (It.) 1:27:26, 4. Garcíaová Leónová (Peru) 1:27:32, 5. Gonzálezová (Mex.) 1:27:36, 6. Morejónová (Ekv.) 1:27:40, ...27. Martínková (ČR) 1:34:02.

Dálka: 1. Vuletaová (Srb.) 714, 2. Davisová-Woodhallová (USA) 691, 3. Rotaruová-Kottmanová (Rum.) 688, 4. Brumeová (Nig.) 684, 5. Iapichinová (It.) 682, 6. Diameová (Šp.) 682.

Sedmiboj: 1. Johnsonová-Thompsonová (Brit.) 6740 (100 m př.:13,50 - výška: 186 - koule: 13,64 - 200 m: 23,48 - dálka: 654 - oštěp: 46,14 - 800 m: 2:05,63), 2. Hallová (USA) 6720 (12,97 - 183 - 14,54 - 23,56 - 619 - 44,88 - 2:04,00), 3. Vetterová (Niz.) 6501 (13,42 - 171 - 15,72 - 24,28 - 599 - 59,57 - 2:20,49), 4. Krizsánová (Maď.) 6479 (13,48 - 177 - 14,18 - 25,16 - 630 - 51,23 - 2:08,93), 5. Oosterwegelová (Niz.) 6464 (13,38 - 171 - 14,16 - 24,58 - 610 - 54,88 - 2:12,06), 6. Vidtsová (Belg.) 6450 (13,33 - 180 - 14,40 - 24,23 - 635 - 41,00 - 2:09,48)

Kvalifikace

Muži
100 m - semifinále:
1. Lyles 9,87, 2. Coleman (oba USA) 9,88, 3. Seville (Jam.) 9,90

400 m - rozběhy: 1. Ingvaldsen (Nor.) 44,39, ...36. Krsek (ČR) 45,99 - nepostoupil do semifinále.

1500 m - semifinále: 1. Nuguse (USA) 3:32,69.

110 m př.: 1. Holloway (USA) 13,18.

400 m př. - rozběhy: 1. Dos Santos (Braz.) 48,12, ...24. Müller (ČR) 49,37 - nepostoupil do semifinále.

Výška: 1. Baršim (Katar), Akamacu (Jap.) a Harrison (USA) 228.

Ženy:
100 m - rozběhy:
1. Richardsonová (USA) 10,92.

400 m - rozběhy: 1. Paulinová (Dom. rep.) 49,90, ...14. Vondrová 50,92, 22. Petržilková (obě ČR) 51,30 - postoupily do semifinále.

1500 m - semifinále: 1. Kipyegonová (Keňa) 3:55,14

Disk: 1. Allmanová (USA) 67,14.

Kompletní program a výsledky celého šampionátu naleznete ZDE.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Baník - Liberec 2:2, domácí udrželi elitní čtyřku, v utkání dvakrát vedli

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Ačkoliv dvakrát vedli, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30. kole...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  17:49

Aktualizujeme Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33

Aktualizujeme Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:32

Aktualizujeme Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...