Zaklechtaná slepice se špeclemi chutná jako od babičky a není pracná

  0:23
Připravte si lahodný nedělní oběd podle receptu Lindy a Kateřiny z kuchařského Herbáře. Pokud se pochlubíte svým milovaným receptem se slepičím nebo kuřecím masem, můžete vyhrát jejich kuchařku.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se ve třetím díle Herbáře věnují problémům, které momentálně trápí mnohé z nás - bolavým krkům, plným nosům a nachřáplým hlasům způsobeným podzimním nachlazením. Na pomoc si samozřejmě nevezmou nic jiného než bylinky a další přírodní pomocníky.

Začnou mátovým a bezovo-mátovým sirupem. Kromě cukru sirupy dosladí také stévií, která je mnohem sladivější než cukr a neobsahuje žádné kalorie. K příjemnému popíjení v době chřipkových onemocnění se hodí i lipové víno, které Linda připraví z lipových květů a citronu podle receptu své maminky.

Inhalace, nanuky a domácí antibiotika

Společně s dědkem kořenářem pak Kateřina připraví inhalační směs. Kombinace máty, mateřídoušky, anděliky, tymiánu, saturejky, dobromyslu, izopu, heřmánku a mladých jehliček smrku stříbrného by se měla inhalovat přibližně 5 až 20 minut nosem nebo ústy (podle toho, co dělá větší neplechu), má příznivé účinky i na pročištění pleti. 

Pokud vás nemoc zasáhne hodně nepříjemně, je dobré mít v zásobě silnější kalibr z přírodní apatyky. Při anginových onemocněních vám uleví nanuky z kořenu echinacey, zázvoru, odvaru z šalvěje, feferonky a čerstvého ovoce, to vše s kapkou alkoholu.

Opravdová síla jsou pak Katčina „domácí antibiotika“ z česneku, zázvoru, vína a 70% alkoholu, která se po odstátí užívají po kapkách.

Klasikou na nachlazení je samozřejmě silný slepičí vývar, Linda s Katkou válejí slepici mezi zeleninou čtyři hodiny. Z měkkého uvařeného masa a slepičího vývaru si pak nachystají recept našich babiček - zaklechtanou slepici a k ní bylinkové špecle podle receptů níže. 

Pošlete svůj domácí recept a vyhrajte kuchařku

Jak nejraději připravujete slepičí maso? Nebo dáváte přednost kuřecímu masu před slepicí? Pošlete nám svůj oblíbený recept ze slepice nebo kuřete a vyhrajte kuchařku Herbáře. Recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 30. října ZDE. Minulou výherkyní se stala Kristína Boubínová se svým receptem na dýňový chlebíček, který najdete zde. Blahopřejeme!

Zaklechtaná slepice

Porce pro 4 až 6 osob
Doba přípravy 1 - 1,5 hodiny

Zaklechtaná slepice s bylinkovými špeclemi
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • slepičí vývar
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 5 snítek hladkolisté petržele
  • sůl
  • obrané maso ze slepice

 

  1. Připravíme jíšku – rozehřejeme máslo, jakmile začne hnědnout, vmícháme mouku a zhruba minutu pražíme, ochutíme muškátovým oříškem a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme na mírném plameni vařit zhruba hodinu. 
  2. V zakysané smetaně rozkvedláme žloutek a jemně nakrájenou petržel, osolíme a vmícháme do husté omáčky. Přidáme naporcované maso a necháme prohřát.

Bylinkové špecle

Porce pro 4 až 6 osob
Doba přípravy 30 minut

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • 1 hrst hladkolisté petržele, nasekané nadrobno

 

  1.  Z mouky, vejce, mléka a másla vypracujeme těsto, vmícháme petrželku a do vařící osolené vody jej propasírujeme přes cedník nebo odkrajujeme lžičkou malé noky. 
  2. Vaříme, až špecle vyplavou. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou a podáváme.
.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...