Začněte jíst zdravěji

  0:22
Měsíc biopotravin je v plném proudu, a tak se podíváme na novinky ze světa zdravého jídla.

Jak vzniká "bio"? - Jak se chovají kozy a jak vzniká kozí mléko či sýr se můžete přijít podívat na kozí farmu. | foto: Fotobanka

Hlasujte: Dáváte při nákupu přednost potravinám s označením BIO, i když jsou dražší?

Jak vzniká "bio"?

Co všechno akce "Měsíc biopotravin" nabízí? Po celé září platí v celé řadě bioprodejen akce zvýhodněných cen vybraných výrobků, probíhají ochutnávky a další akce. V nejrůznějších obchůdcích budete moci ochutnat například pravé BIO wafle a konají se sezení, přednášky a festivaly. Týkají se zdravé výživy a jsou na nich prezentovány výrobky a služby firem, které se zabývají zdravou výživou.

Den otevřených vrat vás čeká v sobotu 23. 9. od 14 do 18 hodin na kozí farmě Dvůr Ratibořice na Vysočině, kde si budete moci prohlédnout stáje a hospodářský dvůr a také ochutnat i zakoupit místní výrobky.

Informace o dalších akcích najdete na www. mesicbiopotravin.cz.

Bio-cafés

Dobrá zpráva pro milovníky biopotravin - k nemnoha podnikům nabízejícím bioobčerstvení přibyl další. V pořadí už druhá provozovna sítě Bio-cafés, spojující v sobě moderní design s biostravováním, byla otevřena v centru Prahy v pasáži Broadway, Na Příkopě 31.

Bio-cafés nabízí saláty, sendviče, polévky, dezerty, kávu, kávové speciality, čaje, čerstvé džusy, mléčné koktejly, víno, pivo... to vše v biokvalitě. Otevřeno je denně od osmi do dvaadvaceti hodin, v každé provozovně je dětský koutek a samozřejmostí je nekuřácké prostředí.

Další pobočku najdete v Americké ulici 8. V listopadu by měla být otevřena pobočka ve Zlatém Andělu na Smíchově a do konce roku ještě další dvě (v Kaprově ulici a v Obchodním centru "Šestka" v Ruzyni).

Síť Bio-cafés je členem mezinárodního sdružení Slow Food, které propaguje kulturu stolování a také brání kulinářskou biodiverzitu po celém světě.

Což takhle dát si...?

Nudí vás běžné kuchařské knihy? Máte pocit, že už vás nic nepřekvapí? Pak jste patrně ještě neměli v ruce žádnou ze série kuchařek mladé autorky Lenky Požárové. Její edice "Což takhle dát si..." je věnována pokaždé jiné potravině, kterou s chutí, nápadem a vtipem kombinuje a vytváří nové recepty. Po dýních, špenátu a švestkách vycházejí nejnověji fazolové recepty. Více na www.zapalena-kucharka.cz.

Kečup nejen pro diabetiky

Patříte vy nebo vaše děti k těm, kdo nedají ani ránu bez kečupu? Pak vás jistě zaujme novinka, kterou pro kečupový trh připravila firma Kand. Není sice v biokvalitě, ale kromě toho, že neobsahuje cukr, v něm také nenajdete žádné alergeny.

Ženy jedí zdravěji

Ženy u potravin všeobecně dbají na vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Zato muži si chtějí především pochutnat. A tak pro ně není problém spořádat třeba párek s hořčicí, hranolky plovoucí v tuku nebo knedlíky s velkým množstvím omáčky.

Při výběru jídla každý sleduje něco jiného. Muži se soustředí hlavně na oblíbené potraviny, které jim chutnají. Ženy naopak dávají přednost co nejvíce zdravým potravinám a na druhé místo kladou náročnost přípravy.

Přestože lidé vědí, které látky jsou zdravé, často netuší, ve kterých potravinách pak tyto látky naleznou. Nejlepší přehled o tom, ve kterých potravinách se jednotlivé látky z pozitivními účinky nacházejí, mají podle nezávislé ankety agentury Ogilvy ženy ve věku 25-32 let.

Ještě zdravější ryby

Výzkum byl mimo jiné zaměřený také na konzumaci vápníku. Výsledky ukázaly, že Češi často podceňují obsah této látky v potravinách a také mají jen omezené informace o tom, kde všude se vápník vyskytuje.

Lidé si většinou myslí, že nejvíce vápníku je v mléčných výrobcích, ale není to tak úplně pravda. „Abychom do své stravy zařadili vápník, nemusíme se omezovat při volbě jídelníčku pouze na jogurty a další mléčné produkty," vysvětluje MUDr. Milan Kudyn. "Vápník se nachází třeba také v jiných potravinových formách, například v brokolici nebo v konzervovaných rybách. Důležité je zjistit, jestli je součástí konzervy celá ryba včetně kůže a kostí a jestli do ní není přidáno něco navíc,“ dodává MUDr. Kudyn.

Podle lidí je u ryb hlavním kladem to, že jsou nízkotučné a obsahují omega 3 kyseliny. Jen velmi málo spotřebitelů ryby upřednostňuje kvůli vysokému obsahu vápníku.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...