LeBron James z Los Angeles Lakers během pátého zápasu série s Denver Nuggets.

LeBron James z Los Angeles Lakers během pátého zápasu série s Denver Nuggets. | foto: AP

Lakers přivolali střídání generací a řeší: Odejde James, nebo budou v týmu dva?

  • 1
Pokud byste hledali ročník NBA, v němž do druhého kola play off nezasáhl žádný z tria LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant, pátrání by vám zřejmě chvíli zabralo. Psal se totiž rok 2005. Nyní se po vypadnutí Los Angeles Lakers historie opakuje, po devatenácti letech přichází znamení, že se nezadržitelně blíží střídání generací.

Golden State Warriors s Currym vypadli v play in se Sacramentem, Duranta a Phoenix Suns smázla Minnesota v prvním kole 4:0 na zápasy. James druhý rok v řadě kouše vyřazení s Denverem, potenciální double po výhře na vloženém turnaji NBA zůstal v nedohlednu.

Oproti loňskému konferenčnímu finále zvítězili Lakers aspoň v jednom duelu, přerušili tak sérii jedenácti porážek s Nuggets, která se táhla od prosince 2022.

Boston získal postupový mečbol. Murray poslal Lakers ze hry

Jiné jistoty ale fanouškům NBA zůstávají.

Lakers řeší po vypadnutí řadu otazníků a může se zdát, že jasno mají snad jen o tom, kdo byl jejich letošním katem.

Denverský Jamal Murray rozhodl v posledních sekundách vyrovnané duely číslo dva (101:99) a pět (108:106). „Nemám slov,“ zářil po postupové čtvrté výhře. „Tenhle moment byl ještě lepší.“ Trefit dva klíčové koše v jedné sérii vyřazovacích bojů se navíc ještě nikomu nepovedlo.

Kanadský basketbalista tak po závěrečném klaksonu slavil s koučem Michaelem Malonem a žertoval: „Trenére, je dobře, že jsem dneska hrál. Nevím, jestli bychom vyhráli, kdybych nenastoupil.“ Oporu Nuggets trápí namožené lýtko, ale úvahy o vysedávání na lavičce rychle zahnal.

A nakonec také rozhodl.

V Denveru zařídil radost, v Los Angeles odšpuntoval úvahy nad budoucností, o kterých nikdo nechtěl mluvit už v závěru dubna.

Otazníkem číslo jedna je bezpochyby setrvání LeBrona Jamese. Na konci roku oslaví 40. narozeniny, jestli v tu dobu bude oblékat dres Lakers, jasné není.

LeBron James z Los Angeles Lakers během zápasu s Denver Nuggets.

„Na takové dotazy nebudu odpovídat,“ opáčil James na tiskové konferenci, kde hovořil především o rodině a také přípravě na olympiádu v Paříži. „Těším se domů a za pár měsíců už máme ve Vegas tréninkový kemp.“

Do 29. června se může rozhodnout, jestli využije možnost pokračování v LA, kde by si přišel na 51,4 milionů dolarů, nebo se vydá jinou cestou. Podle zdrojů The Athletic chce James odehrát ještě dvě sezony.I proto se dá očekávat, že případní zájemci přispěchají v mezičase s nabídkami.

Sen o spojení Curry–James dál živí v San Franciscu. Warriors neúspěšně testovali situaci už během zimy, po sezoně navíc v týmu Stevea Kerra řeší setrvání dalšího velkého jména - Klaye Thompsona. A tam se otevírá zajímavá cesta.

Loučení bez bodu? Curry láme Klaye: Musíš zůstat. Rozhodovat může i LeBron

Jeho otec Mychal Thompson má s losangeleským klubem dva tituly z konce osmdesátých let a už několik dekád spolukomentuje jeho zápasy. Klay navíc v dětství Lakers fandil.

Jenže připustil by takovou rošádu generální manažer Rob Pelinka?

Zatím se zdá, že nikoliv.

Jamese chtějí v LA udržet. Mluví se o draftu jeho syna Bronnyho, rodinná souhra na palubovce NBA totiž patří ke snům nejlepšího střelce soutěže, který ale už dříve připustil, že by byl spokojený, pokud by syna potkal „jen“ jako soupeře.

Důležité budou i další kroky vedení, které musí ukázat snahu o vhodné doplnění týmu okolo Jamese a Anthonyho Davise. Mluví se například o získání Trae Younga z Atlanty.

Roli může hrát i setrvání, či odchod kouče Darvina Hama, který sice má stále platnou čtyřletou smlouvu z roku 2022, jeho pozice je ale více než křehká. Zahraniční weby se shodují, že vztahy v kabině nebyly ideální, nespokojenost měla panovat z jeho rotacemi sestavy i taktikou.

Autorita kouče údajně pokulhávala už od února, což je pro organizaci typu Lakers nepřípustné.

Vedení klubu z Los Angeles tak čelí nechtěným neznámým.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž