Pravé španělské tapas aneb když malá jídla udělají hodně muziky

  0:48
Malé dobroty, které se uzobávají při pití vína, piva i koktejlů a vykouzlí každému úsměv na tváři. Pokud tapas připravíte podle šéfkuchaře Miguela Innelly z pražského Gastrobaru Monarch, budete mít úspěch zaručen. Na jeho dobroty se totiž scházejí Španělé i Latinoameričané z dalekého okolí, aby si připomněli lahodnou chuť domova.
Toast Cantabrico s ančovičkami a pečenými paprikami podle Gastrobaru Monarch

Toast Cantabrico s ančovičkami a pečenými paprikami podle Gastrobaru Monarch | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tapas se většinou servírují doprostřed stolu a objednává se jich hned několik - aby se celá společnost mohla podělit o koncert chutí v každé z „jednohubek“. Mezi typické studené tapas patří výběr sýrů, sušených šunek, marinovaných oliv, nakládaných papriček, kaparů, cibulek či artyčoků.

Oblíbené jsou i nejrůznější variace salátů - třeba fenyklový anebo bramborový, oproti české předloze ale vylepšený o tuňáka. Roli hraje při podávání tapas i opečený chléb potřený rajčatovou salsou, který skvěle doplní šunky a sýry. Často se servíruje také domácí paštika a nejrůznější pomazánky - oblíbená je třeba z pečeného lilku, šéfkuchař Miguel Innella zase doporučuje mandlovo-česnekovou pomazánku.

Krokety s pravými hříbky a krokety se sušenou šunkou a domácí tatarkou podle...
Domácí brioche s vepřovým Presa Iberica a pečeným lilkem podle Gastrobaru...
Bramborový salát s konfitovaným tuňákem a olivovou majonézou podle Gastrobaru...
Miguel Nicolas Innola, šéfkuchař Gastrobaru Monarch

Zobrazit fotogalerii

Mezi typické teplé tapas se pak počítají plněné žampiony, krokety plněné sýrem, šunkou nebo hříbky, brambory s chorizem, pečené zelené papričky Padrón a nekonečné variace různě upravovaných ryb, mořských plodů a masa.

Patatas Bravas

podle receptu Miguela Nicolase Innelly, šéfkuchaře Gastrobaru Monarch

Na základ:

Patatas bravas podle Gastrobaru Monarch
  • 6 brambor
  • petržel
  • olivový olej

Na omáčku brava:

  • 250 g loupaných rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 3 chilli papričky
  • vinný ocet Jerez
  • olivový olej
  • cukr
  • sůl
  • bílý pepř

Na omáčku ali oli:

  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Brambory řádně omyjeme a osolíme ve slupce v osolené vodě, ochladíme, oloupeme a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme omáčky.
  2. Na pánvičce si na olivovém oleji osmažíme česnek s chilli, přidáme na kostičky nakrájená loupaná rajčata, sůl, pepř a lžíci cukru. Ke konci smažení přidáme vinný ocet a ještě chvilku prohřejeme. Omáčku rozmixujeme a necháme v lednici vychladit.
  3. Vezmeme žloutek a vymícháme ho spolu s česnekem a solí do husté pěny. Postupně přidáváme olivový a slunečnicový olej, dokud omáčka nezíská plnou a hutnou konzistenci.
  4. Oloupané brambory rozkrojíme na polovinu a osmažíme na olivovém oleji. Na talíř si nachystáme omáčku brava a brambory na ni položíme. Půlku brambory potřeme na povrchu omáčkou brava a druhou půlku zakapeme omáčkou ali oli. Omáčkami dále ozdobíme talíř a posypeme nasekanou petrželkou.

Toast s kantabrijskými ančovičkami s pečenými paprikami

podle receptu Miguela Nicolase Innelly, šéfkuchaře Gastrobaru Monarch

Ingredience:

Toast Cantabrico s ančovičkami a pečenými paprikami podle Gastrobaru Monarch
  • 4 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 4 ančovičky
  • hrubozrnná sůl
  • petržel
  • čerstvý chléb

Postup přípravy:

  1. Červené papriky omyjeme a vcelku pečeme na rozžhaveném grilu nebo v troubě, dokud nezčernají. Pozor, nesmí se spálit, takže je pečlivě sledujte a nechte opálit jen svrchní vrstvu papriky, ať uvnitř zůstane pěkně šťavnatá. Po upečené nechápe papriky půl hodinky odpočívat pod kuchyňskou fólií. Následně papriky oloupeme. Rozdrcený česnek, sůl, petržel a olivový olej vymícháme v jemnou omáčku.
  2. Opečte si kousek chleba, přidejte na něj opečené papriky a ančovičky a vše zakápněte omáčkou z olivového oleje.

Salát s jemnou smetanou a sardinkami

podle receptu Miguela Nicolase Innelly, šéfkuchaře Gastrobaru Monarch

Ingredience:

Krémový sardinkový salát podle Gastrobaru Monarch
  • 70 cl vody
  • 80 g nakládaných sardinek
  • 250 g žervé (případně jiný sýr smetanového typu)
  • olivový olej
  • ančovičky
  • tuňák
  • chilli
  • chléb
  • červená a žlutá cherry rajčátka
  • lístky salátu mesclun

Postup přípravy:

  1. Sardinky vložíme do mixéru a rozmixujeme na nejvyšší rychlost s vodou. Přidáme žervé a za stálého míchání přiléváme olivový olej, dokud směs nebude krémovitá. Uložíme do lednice.
  2. Ančovičky osmažíme na sucho na pánvi. Chléb nakrájíme na kostičky a zprudka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji, aby vznikly křupavé krutony. Na talíř položíme sardinkovou omáčku, dále listy salátu, tuňáka dle chuti, nakrájená cherry rajčátka a to vše zasypeme krutony a chilli. Podáváme s čerstvým domácím pečivem či opečeným toastem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...