Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 27. listopadu 2021 Xenie

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

  0:05aktualizováno  27. prosince 2017 15:55
Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na nápadité kanapky a další dobroty a na relativně rychlé, ale velice chutné dipy a pomazánky. K těm pak už stačí přidat pár chipsů, nakrájené zeleniny nebo opečeného chleba a party může začít.

Kostky z opečeného lososa | foto: Hellmans

Zapečené fíky s parmskou šunkou

Zapečené fíky s parmskou šunkou

Ingredience:

  • 4 zralé fíky
  • 8 plátků parmské šunky
  • 100 g nivy
  • snítka tymiánu
  • 4 lžíce majonézy

Pracovní postup:

Čtvrtky čerstvých fíků obalíme v půlce plátku šunky, přidáme kostičku nivy a krátce (cca 4 minuty) zapečeme v troubě pod grilem, rozehřátým na 220 °C. Poté ozdobíme malým nočkem majonézy, snítkou tymiánu. 

Video: připravte si flambovanou kávu:

29. prosince 2012

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami

Ingredience:

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami
  • 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
  • rostlinný tuk s máslem a olivovým olejem
  • 1⁄2 kg cibule (červené)
  • stroužek česneku
  • 250 ml červeného suchého vína
  • balzamikový ocet
  • 1 lžička tmavého cukru
  • 6 ančoviček
  • olivy kalamata
  • olivový olej
  • rukola nebo řeřicha
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

Ve větší pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a vložíme cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolíme a opepřeme. Přilijeme 250 ml vína, zastříkneme balzamikovým octem a přidáme lžičku tmavého cukru. Vaříme, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravíme ideálně den předem.
Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po vyjmutí z trouby potřeme stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřeme rostlinným tukem s máslem a olivovým olejem. Na bruschettu navrstvíme cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobíme rukolou nebo řeřichou.

Kostky z opečeného lososa

Ingredience:

Kostky z opečeného lososa
  • 400 g čerstvého vysokého filetu z lososa – bez kůže
  • 2 lžíce tmavého sezamového semínka
  • 4 lžíce majonézy
  • slupka z 1 menší čerstvé salátové okurky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce sladko-pálivé thajské omáčky
  • sůl
  • rozmarýnové krekry

Pracovní postup:

Lososa nakrájíme na hranoly, tak aby jeho krátké strany měly cca 3 cm. Hranoly lehce osolíme ze všech stran a obalíme v sezamu. Zprudka, ale velmi krátce z každé strany hranoly opečeme na rozpálené pánvi. Potřebujeme, aby uvnitř zůstal růžový – nepropečený a tím pádem šťavnatý. Poté hranoly nakrájíme na kostky. Ozdobíme nočkem majonézy a zakápneme dresinkem, který připravíme smícháním nakrájené okurkové slupky a chilli papričky na malé kostičky se sladko-ostrou pikantní thajskou omáčkou. Podáváme na křupavých krekrech.

Pita chleba kanapky

Pita chleba kanapky

Ingredience:

  • 4 porce (2 jednohubky na porci)
  • 2 pita chleby
  • 4 ks cherry rajčátek
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • piniové oříšky a mák na ozdobu

Pracovní postup:

Chleba nakrájíme na kostičky o hraně cca 4x4cm. Nasucho necháme otoustovat na pánvi. Rajčátka rozkrojíme napůl a opečeme na pánvi s olejem (rozkrojenou plochu položíme na pánev). Na čtverečky chleba ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, posypeme mákem, položíme cherry rajčátko, ozdobíme pestem a piniovým oříškem.

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Pita chleba kanapky

Ingredience:

  • 60 g rostlinného tuku s máslem
  • 1 střední lilek (cca 400 g)
  • 3⁄4 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1⁄4 lžičky mletého nového koření
  • 1⁄2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
  • citronová šťáva (dle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.
Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: rostlinný tuk s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.
Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.

Jogurtový dip s okurkou

Ingredience:

Jogurtový dip s okurkou
  • 1⁄2 salátové okurky
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého koriandru a čerstvé máty nebo
  • bylinky dle vlastní chuti
  • 2 jarní cibulky
  • šťáva a kůra z limetky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Pracovní postup:

Salátovou okurku nadrobno nastrouháme a necháme odkapat šťávu. Třeba tak, že položíme sítko s nastrouhanou okurkou do větší misky. Mezitím smícháme v míse řecký jogurt s propasírovaným česnekem, přidáme nasekané bylinky a jarní cibulku. Dochutíme šťávou a kůrou z limetky, solí, pepřem a nakonec zlehka vmícháme nastrouhanou okurku a olivový olej.

Zauzený dip s červenou paprikou

Ingredience:

Zauzený dip s červenou paprikou
  • 4 lžíce kešu oříšků bez soli
  • 1 větší pečená červená paprika (kapie)
  • olivový olej na zakápnutí
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Kešu oříšky naložíme na 30 minut do horké vody. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme ji semínek, vložíme slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a zakapeme troškou olivového oleje. Pečeme ji v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova asi 20 minut, vložíme ji do potravinářského sáčku a necháme ji ještě 15 minut zapařit. Poté sloupneme slupku, dužinu nakrájíme a dáme do misky (část si můžeme nechat na ozdobu). Přidáme osušené kešu oříšky, šťávu z citronu, jablečný ocet, hořčici, uzenou papriku, sušený česnek, tahini a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zlehka ředit vodou a přidat trošku chilli pro pikantní chuť.

Video: připravte si koktejl s ovocem:

29. prosince 2012

Smetanový dip se sušenými rajčaty

Smetanový dip se sušenými rajčaty

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje + na zjemnění
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g sušených rajčat
  • 60 g pancetty
  • 100 g smetanového sýru typu Lučina nebo Philadelphia
  • 100 g zakysané smetany
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti omyté a osušené bazalky
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, česnek, nakrájená sušená rajčata a pancettu. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme smetanový sýr, přidáme zakysanou smetanu, nastrouhaný parmazán, nasekanou bazalku a přidáme vychladlou směs z pánve. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme ještě olivovým olejem.

Tip: Chuť dipu bude lepší, když ho necháme v ledničce chvíli odpočinout, protože se promísí všechny chutě. Můžeme přidat i nasekané olivy nebo vmíchat trošku zeleného pesta.

Dip z avokáda, limetek, zakysané smetany a koriandru

Ingredience:

Dipy
  • 1⁄2 avokáda
  • šťáva z jedné limetky
  • sůl
  • 6 větviček koriandru
  • 190 g zakysané smetany

Pracovní postup:

V mixéru rozmixujeme dužinu avokáda s limetkovou šťávou a zakysanou smetanou na jemný krém. Podle chuti osolíme, dáme do misky, přimícháme pokrájený koriandr.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Tichý zloděj kostí. Na osteoporózu platí jednoduché triky, radí lékař Jan Štěpán

Premium Nemoc stáří nebo také zloděj kostí. Osteoporóza neboli řídnutí kostí má mnoho jmen. Ale protože nebolí, zajímáme se oni...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Správnou technikou až k extázi. Prožijte všechny podoby dokonalého orgasmu

Svět erotiky nemá hranice, ty si určuje každý z nás sám. Obecně je ovšem pravdou, že ženy jsou v tomto ohledu...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

VIDEO: Kde ochutnáte kojota? Jedině v Bronxu, kde se mísí kultury

Byla to původně chudá čtvrť New Yorku s rozsáhlou černošskou a hispánskou komunitou. Dnes už je tomu jinak a když se...

Už pečete vánoční cukroví? Přečtěte si, jak ho ukládat, aby bylo dokonalé

Podle statistik zhruba 80 procent českých žen peče vánoční cukroví. Patříte mezi ně? Pak určitě víte, že připravit plný...

Pečete si domácí cukroví? Je čas nakoupit suroviny a nahodit harmonogram

Časopis Vaříme krok za krokem dal dohromady nákupní seznam, díky kterému se nebudete muset víckrát vracet do obchodu....

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Premium Temperamentní, ale i elegantní a distingovaná Slovenka Veronika Danišová. To je vítězka letošního ročníku MasterChef...

Jakub Vágner se oženil. S rybářkou Claudií si řekli ano na lodi

Populární rybář Jakub Vágner (39) se oženil. V sobotu po poledni si vzal svou německou přítelkyni Claudii, se kterou...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Vítěz Slavíka Ztracený zpíval o znásilnění. Píseň stáhnu, omluvil se

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí kritice kvůli textu jedné z jeho starších písní. Výkonná ředitelka...

KOMENTÁŘ: Kterak raper Řezník přistřihl Českému slavíkovi křídla

Slavnostní ceremoniál Českého slavíka nejspíš na nějakou dobu rozvíří debaty o stavu české populární hudby – je-li...