Zapečené fíky s parmskou šunkou
Ingredience:
- 4 zralé fíky
- 8 plátků parmské šunky
- 100 g nivy
- snítka tymiánu
- 4 lžíce majonézy
Pracovní postup:
Čtvrtky čerstvých fíků obalíme v půlce plátku šunky, přidáme kostičku nivy a krátce (cca 4 minuty) zapečeme v troubě pod grilem, rozehřátým na 220 °C. Poté ozdobíme malým nočkem majonézy, snítkou tymiánu.
Video: připravte si flambovanou kávu:
29. prosince 2012 |
Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami
Ingredience:
- 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
- rostlinný tuk s máslem a olivovým olejem
- 1⁄2 kg cibule (červené)
- stroužek česneku
- 250 ml červeného suchého vína
- balzamikový ocet
- 1 lžička tmavého cukru
- 6 ančoviček
- olivy kalamata
- olivový olej
- rukola nebo řeřicha
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
Ve větší pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a vložíme cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolíme a opepřeme. Přilijeme 250 ml vína, zastříkneme balzamikovým octem a přidáme lžičku tmavého cukru. Vaříme, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravíme ideálně den předem.
Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po vyjmutí z trouby potřeme stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřeme rostlinným tukem s máslem a olivovým olejem. Na bruschettu navrstvíme cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobíme rukolou nebo řeřichou.
Kostky z opečeného lososa
Ingredience:
- 400 g čerstvého vysokého filetu z lososa – bez kůže
- 2 lžíce tmavého sezamového semínka
- 4 lžíce majonézy
- slupka z 1 menší čerstvé salátové okurky
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce sladko-pálivé thajské omáčky
- sůl
- rozmarýnové krekry
Pracovní postup:
Lososa nakrájíme na hranoly, tak aby jeho krátké strany měly cca 3 cm. Hranoly lehce osolíme ze všech stran a obalíme v sezamu. Zprudka, ale velmi krátce z každé strany hranoly opečeme na rozpálené pánvi. Potřebujeme, aby uvnitř zůstal růžový – nepropečený a tím pádem šťavnatý. Poté hranoly nakrájíme na kostky. Ozdobíme nočkem majonézy a zakápneme dresinkem, který připravíme smícháním nakrájené okurkové slupky a chilli papričky na malé kostičky se sladko-ostrou pikantní thajskou omáčkou. Podáváme na křupavých krekrech.
Pita chleba kanapky
Ingredience:
- 4 porce (2 jednohubky na porci)
- 2 pita chleby
- 4 ks cherry rajčátek
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce bazalkového pesta
- piniové oříšky a mák na ozdobu
Pracovní postup:
Chleba nakrájíme na kostičky o hraně cca 4x4cm. Nasucho necháme otoustovat na pánvi. Rajčátka rozkrojíme napůl a opečeme na pánvi s olejem (rozkrojenou plochu položíme na pánev). Na čtverečky chleba ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, posypeme mákem, položíme cherry rajčátko, ozdobíme pestem a piniovým oříškem.
Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy
Ingredience:
- 60 g rostlinného tuku s máslem
- 1 střední lilek (cca 400 g)
- 3⁄4 hrnku mletých vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1⁄4 lžičky mletého nového koření
- 1⁄2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
- citronová šťáva (dle chuti)
- čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- sůl (dle chuti)
- sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu
Pracovní postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.
Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: rostlinný tuk s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.
Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.
Jogurtový dip s okurkou
Ingredience:
- 1⁄2 salátové okurky
- 400 g řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvého koriandru a čerstvé máty nebo
- bylinky dle vlastní chuti
- 2 jarní cibulky
- šťáva a kůra z limetky
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Pracovní postup:
Salátovou okurku nadrobno nastrouháme a necháme odkapat šťávu. Třeba tak, že položíme sítko s nastrouhanou okurkou do větší misky. Mezitím smícháme v míse řecký jogurt s propasírovaným česnekem, přidáme nasekané bylinky a jarní cibulku. Dochutíme šťávou a kůrou z limetky, solí, pepřem a nakonec zlehka vmícháme nastrouhanou okurku a olivový olej.
Zauzený dip s červenou paprikou
Ingredience:
- 4 lžíce kešu oříšků bez soli
- 1 větší pečená červená paprika (kapie)
- olivový olej na zakápnutí
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 2 lžíce pasty tahini
- sůl a pepř
Pracovní postup:
Kešu oříšky naložíme na 30 minut do horké vody. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme ji semínek, vložíme slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a zakapeme troškou olivového oleje. Pečeme ji v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova asi 20 minut, vložíme ji do potravinářského sáčku a necháme ji ještě 15 minut zapařit. Poté sloupneme slupku, dužinu nakrájíme a dáme do misky (část si můžeme nechat na ozdobu). Přidáme osušené kešu oříšky, šťávu z citronu, jablečný ocet, hořčici, uzenou papriku, sušený česnek, tahini a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zlehka ředit vodou a přidat trošku chilli pro pikantní chuť.
Video: připravte si koktejl s ovocem:
29. prosince 2012 |
Smetanový dip se sušenými rajčaty
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje + na zjemnění
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 40 g sušených rajčat
- 60 g pancetty
- 100 g smetanového sýru typu Lučina nebo Philadelphia
- 100 g zakysané smetany
- 40 g strouhaného parmazánu
- 2 hrsti omyté a osušené bazalky
- sůl a pepř
Pracovní postup:
Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, česnek, nakrájená sušená rajčata a pancettu. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme smetanový sýr, přidáme zakysanou smetanu, nastrouhaný parmazán, nasekanou bazalku a přidáme vychladlou směs z pánve. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme ještě olivovým olejem.
Tip: Chuť dipu bude lepší, když ho necháme v ledničce chvíli odpočinout, protože se promísí všechny chutě. Můžeme přidat i nasekané olivy nebo vmíchat trošku zeleného pesta.
Dip z avokáda, limetek, zakysané smetany a koriandru
Ingredience:
- 1⁄2 avokáda
- šťáva z jedné limetky
- sůl
- 6 větviček koriandru
- 190 g zakysané smetany
Pracovní postup:
V mixéru rozmixujeme dužinu avokáda s limetkovou šťávou a zakysanou smetanou na jemný krém. Podle chuti osolíme, dáme do misky, přimícháme pokrájený koriandr.