Celozrnný špaldový chléb
Ingredience na 1 velký nebo 2 menší bochníky:
- 4 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžiček soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1,25 hrnku vlažné vody
- ovesné vločky nebo semínka na posypání
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme všechny suché ingredience. Pomalu přiléváme vlažnou vodu a olivový olej a mísíme vařečkou tak, aby vznikalo těsto. Možná vám bude stačit jen hrnek vody, záleží na tom, jak konkrétní mouka saje tekutinu.
- Těsto pořádně propracujte vařečkou a pak rukama (můžete si vzít také na pomoc robot s hnětacími háky).
- Máme-li k dispozici ošatku na chleba, vysypeme ji moukou a těsto do ní vložíme. Můžeme ho také přemístit do kulaté nebo oválné mísy, také vysypané. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě nejméně půl hodiny kynout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem vyklopíme chléb, nařízneme ho do kříže a vložíme ho do rozpálené trouby.
- Po deseti minutách snížíme teplotu a pečeme ještě asi 45 minut.
Tip: Pokud chcete mít chléb posypaný ovesnými vločkami nebo semínky, potřete ho před vložením do trouby vodou nebo mlékem a posypejte. V tom případě můžete chléb na prvních 20 minut lehce zakrýt alobalem, aby se posyp nepřipálil. Hotový chléb zní na poklep dutě.